Δολοφονίες προέδρων, παγκόσμιες καταστροφές και σκάνδαλα – Τα δεινά που έφεραν οι πιο αμφιλεγόμενες εκλογές της ιστορίας των ΗΠΑ

Δολοφονίες προέδρων, παγκόσμιες καταστροφές και σκάνδαλα – Τα δεινά που έφεραν οι πιο αμφιλεγόμενες εκλογές της ιστορίας των ΗΠΑ

Τα μεγαλύτερα κακά που ακολούθησαν τα μεγάλα «θρίλερ» των αμερικανικών κάλπεων και οι ανατριχιαστικές προβλέψεις των Simpsons.

Εκλογές ΗΠΑ: Μπορεί όλα να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες που ανοίγουν σήμερα (5/11) στην Αμερική, μπορεί να μας έρχονται συνειρμοί… ελληνικών εκλογών 2000 που κοιμηθήκαμε με ΝΔ και ξυπνήσαμε με ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το μοναδικό αυτό «ντόπιο» παράδειγμα δεν είναι τόσο μοναδικό για την σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Από το 1876 μέχρι και το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, οι κάλπες των ΗΠΑ ανέδειξαν 4 προέδρους στα… σημεία και αν κανείς ανατρέξει στο τι είδαμε να συμβαίνει στην ανθρωπότητα μετά από αυτές τις αναμετρήσεις, μόνο αισιοδοξία δεν μπορούμε να νιώθουμε για το Σήμερα και το Αύριο.

Οι ανατριχιαστικές προβλέψεις των Simpsons
Οι θεωριές συνωμοσίας γύρω από τα γεγονότα, τις δολοφονίες, τις καταστροφές και τις αναταραχές που έπονται τέτοιων εκλογικών θρίλερ, δίνουν και παίρνουν, ενώ αυτές τις ενισχύουν φυσικά και οι αγαπημένοι μας Simpsons, που για κάποιον πολύ περίεργο λόγο εξακολουθούν να πέφτουν μέσα σε όλα όσα έδειχναν τρεις δεκαετίες πριν στα επεισόδιά τους και να γίνονται viral. Ίσως η πιο διαβόητη περίπτωση είναι το επεισόδιο «Bart To The Future» του 2000, το οποίο ανέφερε το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ ως POTUS.

Είναι αυτό το επεισόδιο που παρουσιάζει τη Λίζα ως πρόεδρο. Ενώ βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, λέει: «Όπως γνωρίζετε, κληρονομήσαμε μια αρκετά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση από τον Πρόεδρο Τραμπ».

Οι πιο αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ

1876: Η πρώτη μεγάλη αμερικανική μονομαχία Ράδερφορντ Χέιζ-Σάμιουελ Τίλντον

Στις εκλογές του 1876 ο Ρεπουμπλικανός Ράδερφορντ Χέιζ αναδείχθηκε πρόεδρος μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα, εκφοβισμούς ψηφοφόρων, απειλές κατά Ρεπουμπλικανών (μαύρων) ψηφοφόρων, ψηφοδέλτια των Δημοκρατικών με το σύμβολο των Ρεπουμπλικανών για να παραπλανηθούν οι αναλφάβητοι ψηφοφόροι και παρατυπίες στην καταμέτρηση.

Ο Δημοκρατικός Τίλντεν κέρδισε τη λαϊκή ψήφο με 50,9% (4.288.546 ψήφοι) έναντι 47,9% που έλαβε ο Χέιζ (4.034.311 ψήφοι). Ο Τίλντεν εξασφάλισε 184 εκλέκτορες και ο Χέιζ 165, αλλά έμειναν «στον αέρα» 20 εκλέκτορες από 3 νότιες πολιτείες (Φλόριντα, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα) κι άλλος ένας εκλέκτορας στο Όρεγκον.

1880: Το θρίλερ Τζέιμς Γκάρφιλντ-Γουίνφιλντ Χάνκοκ

Το 1880 ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο οποίος έλαβε τελικά το προεδρικό χρίσμα μετά από 35 άκαρπες ψηφοφορίες στο συνέδριο του κόμματός του, εξελέγη 20ος πρόεδρος των ΗΠΑ νικώντας τον Δημοκρατικό Γουίνφιλντ Σκοτ Χάνκοκ.

Ο Γκάρφιλντ επικράτησε του Δημοκρατικού Χάνκοκ με μόλις 7.368 λαϊκές ψήφους και 214 ψήφους στο κολέγιο εκλεκτόρων έναντι 155 του Χάνκοκ.

Η θητεία του ήταν εξαιρετικά σύντομη αφού, δολοφονήθηκε τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων και τελικά ο Τζέιμς Γκάρφιλντ έμεινε στην ιστορία ως ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε και ο δεύτερος πρόεδρος με την πιο ολιγόχρονη θητεία.

1960: Η οριακή νίκη του Τζον Κένεντι επί του Ρίτσαρντ Νίξον

Στην αναμέτρηση του 1960 ανάμεσα στον Δημοκρατικό Τζον Κένεντι και τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον, ο Κένεντι έδωσε σκληρή μάχη για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, κερδίζοντας τον Χιούμπερτ Χάμφρεϊ σε 13 προκριματικές εκλογές και στη συνέχεια νικώντας τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Λίντον Τζόνσον στην πρώτη ψηφοφορία στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος υπό τον Ντουάιτ Ντι Αϊζενχάουερ, προτάθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους για να αντιμετωπίσει τον Κένεντι στις προεδρικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε προβάδισμα σχεδόν 6 μονάδων, ο Κένεντι κατάφερε σταδιακά να μειώσει τη διαφορά.

Οι υποψήφιοι κατέληξαν να ισοβαθμούν στο 47% στις δημοσκοπήσεις του Gallup και τελικά ο Κένεντι νίκησε με διαφορά 112.000 ψήφων (σε σύνολο 68,8 εκατομμυρίων), ενώ το αντίκρισμα στο κολέγιο των επιτρόπων ήταν πολύ μεγαλύτερο καθώς εξασφάλισε 303 και ο Νίξον 219 εκλέκτορες.

2000: Η επική μάχη Τζορτζ Μπους-Αλ Γκορ

Οι εκλογές του 2000 ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους και τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ ήταν από τις πλέον αμφιλεγόμενες στην ιστορία των ΗΠΑ, με την καταμέτρηση των ψήφων να στιγματίζεται από ασυνέπειες, ιδίως στη Φλόριντα, όπου ο Αλ Γκορ απαίτησε επανακαταμέτρηση.

Οι νομικές προσφυγές κατέληξαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όπου οι εκκλήσεις για επανακαταμέτρηση απορρίφθηκαν και τελικά πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές, νικητής ανακηρύχθηκε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, κερδίζοντας το σώμα των εκλεκτόρων με 271 ψήφους, έναντι 266 του Γκορ. Παρολ’ αυτά, έχασε τη λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 500.000 ψήφων.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι που δολοφονήθηκαν:

  • Τζέιμς Γκάρφιλντ
  • Αβραάμ Λίνκολν
  • Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
  • Αβραάμ Λίνκολν
  • Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ

Οι απόπειρες δολοφονίας κατά Αμερικανών προέδρων

  1. Η αρχή έγινε το μακρινό 1835, όταν ο πρόεδρος Αντριου Τζάκσον γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από πολίτη που πίστευε ότι τον είχε καταστρέψει.
  2. Ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1912.
  3. Ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας στις αρχές του 1933, λίγο πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.
  4. Το 1950, δυο Πορτορικανοί αυτονομιστές επιτίθενται με όπλα στο Blair House, τον προεδρικό ξενώνα όπου τότε διέμενε ο Χάρι Τρούμαν, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους δύο.
  5. Τον Σεπτέμβριο του 1975 ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δέχτηκε δύο απόπειρες δολοφονίας από δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων ανήκε στην αίρεση του Τσαρλς Μάνσον.
  6. Τον Μάρτιο του 1981 ο Ρόναλντ Ρίγκαν γλίτωσε από εναντίον του απόπειρα στην Ουάσινγκτον. Δράστης ο νεαρός Τζον Χίνκλεϊ, φανατικός θαυμαστής της ηθοποιού Τζόντι Φόστερ, που προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή της.
  7. Το 1994, επί προεδρίας Κλίντον, ένας ακροδεξιός πρώην στρατιωτικός άνοιξε πυρ στην είσοδο του Λευκού Οίκου υποκινούμενος από μίσος κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: athensmagazine.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ