Αλβανία: Θρίλερ με φορτίο «τοξικών αποβλήτων» που επιστράφηκε από την Ταϊλάνδη

Μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει ότι το φορτηγό πλοίο που είχε αναχωρήσει από Αλβανία μεταφέρει τοξικά απόβλητα χαλυβουργίας. Η Ταϊλάνδη αρνήθηκε να το παραλάβει.

Πλοίο που μεταφέρει εκατοντάδες τόνους ύποπτων βιομηχανικών αποβλήτων επέστρεψε τη Δευτέρα στην Αλβανία μετά την άρνηση της Ταϊλάνδης να το παραλάβει και μια πολύμηνη περιπλάνηση πριν καταλήξει στη χώρα από όπου αναχώρησε, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Basel Action Network (BAN).

«Το πλοίο έχει αγκυροβολήσει στο Δυρράχιο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζιμ Πάκετ, εκτελεστικός διευθυντής της BAN, ο οποίος βρέθηκε στο αλβανικό λιμάνι περιμένοντας την άφιξη του πλοίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φορτηγό μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Moliva (εικόνα), με σημαία Τουρκίας, μεταφέρει «102 κοντέινερ, δηλαδή 2.100 τόνους» αποβλήτων που θεωρούνται ύποπτα.

Το φορτίο απέπλευσε από την Αλβανία τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάσθηκαν στο αλβανικό τελωνείο, πρόκειται για βιομηχανικά απόβλητα, και συγκεκριμένα για οξείδιο του σιδήρου, η εξαγωγή του οποίου επιτρέπεται.

Πληροφοριοδότης

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν στην οργάνωση BAN από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, πρόκειται για σκόνη σακκόφιλτρων ηλεκτροκαμίνου (Electric Arc Furnace Dust-EAFD), που ανήκει στα τοξικά απόβλητα και πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται υπό πολύ αυστηρές συνθήκες.

Τα απόβλητα δεν έγιναν δεκτά στην Ταϊλάνδη και ταξίδεψαν πίσω στην Αλβανία αφού το πλοίο περιπλανήθηκε επί πολλούς μήνες στην θάλασσα, με σταθμούς στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

«Η μεταφορά των αποβλήτων έχει προκαλέσει διχογνωμίες. Ορισμένοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε 95% βέβαιοι ότι είναι», δήλωσε ο Πάκετ σε συνέντευξη Τύπου στο Δυρράχιο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση θεωρεί ότι πρόκειται «για σκόνη χάλυβα που συγκεντρώθηκε στα φίλτρα των χαλυβουργείων του Ελβασάν». «Αν αυτό που δηλώνουμε είναι αλήθεια (…) η εξαγωγή αυτή ήταν μία εγκληματική ενέργεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει γίνει».

Η Basel Action Network, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητά από τις αλβανικές αρχές να προχωρήσει σε δειγματοληψία και ελέγχους για να ταυτοποιηθεί «ο παραγωγός και η προέλευση των αποβλήτων» είπε ο Πάκετ. Αντιπροσωπεία της οργάνωσης επρόκειτο να συναντηθεί χθες με τις αλβανικές αρχές.

Η εισαγγελία του Δυρραχίου ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για «λαθρεμπόριο απαγορευμένων εμπορευμάτων» και «κατάχρηση εξουσίας».

Η αλβανική εισαγγελία διέταξε την δέσμευση των εμπορευματοκιβωτίων πριν από τον κατάπλου, για να προετοιμαστεί το άνοιγμά τους σε συνθήκες ασφαλείας.

Η αποστολή βιομηχανικών αποβλήτων από τις Δυτικές χώρες στην Ασία ή την Αφρική αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου εμπορίου που καταγγέλλεται συστηματικά από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Είναι μια αφορά 44 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από