Ο Νετανιάχου λέει ότι «το Ισραήλ επέλεξε στόχους στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα»

Ο Νετανιάχου λέει ότι «το Ισραήλ επέλεξε στόχους στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα»

Το Ισραήλ διαψεύδει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κάνουν λόγο πως «οι ΗΠΑ χαλιναγώγησαν το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ επέλεξε τους στόχους που επιτέθηκε στο Ιράν με βάση τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με όσα υπαγόρευαν οι ΗΠΑ.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε τη δήλωση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε «εντελώς ψευδές» ρεπορτάζ της τοπικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ απέφυγε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας της πίεσης των ΗΠΑ, παρότι είχαν εγκρίνει το χτύπημα του Ισραήλ με πολλές δηλώσεις τους.

«Το Ισραήλ επέλεξε εκ των προτέρων τους στόχους επίθεσης σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τις αμερικανικές επιταγές. Έτσι ήταν και έτσι θα είναι», δήλωσε το γραφείο του.

Το Ισραήλ είχε παρακαλέσει τις ΗΠΑ να το στηρίξουν σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν και αυτός ήταν ο λόγος της μετακίνησης των Αμερικανικών F-16 στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή την ημέρα του χτυπήματος.

CNN: Η διπλωματία των ΗΠΑ απομάκρυνε τους φόβους για αντίποινα

«Καθώς η σκόνη κατακάθεται στο Ιράν, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αμερικανική διπλωματία έχει, προς το παρόν, απομακρύνει τους φόβους για αντίποινα τύπου «μια σου και μια μου». Μια περιφερειακή πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, η οποία προέβλεψε γρήγορα και με ακρίβεια ότι το Ιράν δεν θα απαντούσε στο τελευταίο χτύπημα του Ισραήλ στη χώρα τον Απρίλιο, ότι το Ιράν θα «περιορίσει» και αυτό το χτύπημα» ανέφερε αρχικά το CNN.

«Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι σχετικά με την αποστολή, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα επόμενα χτυπήματα ασφαλέστερα, αλλά δεν έπληξε τις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εκεί που συμφωνούν είναι ότι η μείωση του καταλόγου των στόχων είναι αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ», όπως σημπλήρωσε ο αμερικανικός δημοσιογραφικός οργανισμός.

Telegraph, Independent, Axios και Sky News λένε πως η πίεση των ΗΠΑ απέδωσε

«Η πίεση των ΗΠΑ αποδίδει καρπούς καθώς το Ισραήλ αποφεύγει τα κοσμήματα του στέμματος του Ιράν.  Τα μετρημένα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους μπορεί να περιόρισαν τις επιλογές της Τεχεράνης και να μείωσαν τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου» σύμφωνα με την Telegraph.

To Axios με την σειρά του υποστήριξε πως (…) «Οι ΗΠΑ ελπίζουν όμως ότι (η επίθεση του Ισραήλ) θα είναι περιορισμένη και θα επιτρέψει στους δύο αντιπάλους να σπάσουν τον κύκλο «μια σου και μία μου». Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μια σημαντική ιρανική απάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν».

«Η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για εκδίκηση κατά του Ιράν απέδωσε, τουλάχιστον προς το παρόν» έγραψε η Independent.

«Το πώς θα αντιδράσει το Ιράν στα ολονύκτια γεγονότα δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η φύση των ισραηλινών επιθέσεων είναι σύμφωνη με αυτό που είχε συμβουλεύσει ο Λευκός Οίκος» λέει το Sky News.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ