Άγχος στην ΕΕ για πιθανή νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές – Συσκέψεις επί συσκέψεων

Η πιθανή εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί αναστάτωση στην ΕΕ καθώς φοβάται αλλαγές στην πολιτική της Ουάσιγκτον με απρόβλεπτες συνέπειες στη Γηραιά Ήπειρο

Οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι των ΗΠΑ και προσπαθούν να προετοιμαστούν, όσο γίνεται, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διπλωμάτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή με κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπάρχη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Björn Seibert, και εκπροσώπων διαφόρων υπηρεσιών της Επιτροπής που καλύπτουν θέματα από το εμπόριο έως την ενέργεια, αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ προσπαθεί να προετοιμαστεί για τις επιπτώσεις των εκλογών εάν νικήσει ο Τραμπ και μάλιστα έχει δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας με το όνομα του αμερικανού υποψήφιου προέδρου.

Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα

Οι συσκέψεις αφορούν το εμπόριο, την άμυνα, αλλά και τις γεωστρατηγικές σχέσεις.

Ανησυχία για Ουκρανία

«Ανησυχούν για το εμπόριο, αλλά κυρίως για την Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες στο Politico, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες προβλέπουν «απότομες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ ακόμη και πριν από την ορκωμοσία».

Τα ζητήματα που απασχολούν κυρίως την ΕΕ είναι εάν η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και η προοπτική υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Οι δηλώσεις του αμερικανού υποψήφιου προέδρου έχουν προκαλέσει επίσης ανησυχία.

«Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν τίποτα. Έχουμε έλλειμμα 312 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ. Ξέρετε, η ΕΕ είναι μια μίνι – αλλά όχι τόσο μίνι – είναι μια μίνι Κίνα», έχει δηλώσει ο Τραμπ.

Ακόμα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπερασπιστεί τους «παραβάτες» συμμάχους του ΝΑΤΟ που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Και έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 10 έως 20% σε όλες τις εισαγωγές για να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Διπλωμάτες δήλωσαν επίσης στο Politico ότι οι συσκέψεις στην ΕΕ ασχολήθηκαν και με τις σχέσεις της Ένωσης με την Κίνα, καθώς ο Τραμπ αναμένεται να οξύνει του ανταγωνισμούς με το Πεκίνο.

«Πράγματι προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Εξετάζονται όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε μια στενή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Arianna Podestà, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από