Εκουαδόρ: αποφάσισε να αναστείλει την αναγνώριση της επονομαζόμενης «Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχάρας»

Η απόφαση αναστολής της αναγνώρισης της «SADR» (Sahraoui Arabic Democratic Republic) από τη Δημοκρατία του Ισημερινού, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου του Μαρόκου και της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η Δημοκρατία του Ισημερινού αποφάσισε, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, να αναστείλει την αναγνώριση της επονομαζόμενης «SADR» » (Sahraoui Arabic Democratic Republic – Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας), απόφαση που είχε λάβει το Εκουαδόρ το 1983 και οδήγησε, το 2009, στο άνοιγμα πρεσβείας της «SADR» στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίτο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ισημερινού, Γκαμπριέλα Σόμερφελντ, ενημέρωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, τον μαροκινό ομόλογό της, Νάσερ Μπουρίτα, τόσο για την αναστολή της αναγνώρισης της επονομαζόμενης «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας», όσο και για την επιστολή που στάλθηκε στην αντιπροσωπεία των αυτονομιστών, στο Κίτο.

Η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού εγγράφεται στη δυναμική που έχει δρομολογήσει ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αναγνωριστεί τόσο ο μαροκινός χαρακτήρας της Σαχάρας, όσο και το μαροκινό Σχέδιο Αυτονομίας, ως η μόνη βάση για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας περιφερειακής διένεξης.

Πράγματι, η πρόταση αυτονομίας που υποβλήθηκε από το Μαρόκο το 2007 εξακολουθεί να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις υποστήριξης της Γαλλίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και της Εστονίας, υπέρ της κυριαρχίας του Μαρόκου στη Σαχάρα.
Η δε απόφαση αναστολής της αναγνώρισης της «SADR» από τη Δημοκρατία του Ισημερινού, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου του Μαρόκου και της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από