Αλέξης Τσίπρας: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο

Αλέξης Τσίπρας: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο

«Ποταμός» ο Αλέξης Τσίπρας, στην ημερίδα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλυσε το σήμερα και απάντησε στις προκλήσεις του αύριο.

Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  Η ημερίδα διοργανώθηκε σε μια περίοδο γενικής δυστοκίας και αβεβαιότητας στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, με την ακρίβεια να αποτελεί το φλέγον ζήτημα που «κατατρώει» την ελληνική κοινωνία, όπως καταγράφεται σε κάθε έρευνα που έχει δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα. Στην ημερίδα κεντρικός ομιλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και καταρτισμένοι επιστήμονες, με πρώην υπουργούς προοδευτικών κυβερνήσεων ανάμεσα στους ομιλητές.

Διαβάστε επίσης: Football meets data: «Φαβορί για πρόκριση ο Ολυμπιακός – Εκτός 24άδας ο ΠΑΟΚ» (pic+vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ακρίβεια που αποτελεί φλέγον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και άφησε για το τέλος άλλη μια παρέμβαση που θα συζητηθεί

Ο πρώην πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την ανάγκη να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, μακριά από τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στάθηκε στην επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια.

Oλοκλήρωσε την ομιλία του με πολλά μηνύματα και αποδέκτες. «Στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο »μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση. Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση», ανέφερε.

Το in σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό τον παλμό από την εκδήλωση και τις ομιλίες των συμμετοχόντων.

21.45: Αλ. Τσίπρας: Χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής

Ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με πολλά μηνύματα και αποδέκτες. «Στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο »μαζί». Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση.

Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά.

Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση», ανέφερε αρχικά με τις λέξεις να παραπέμπουν (και) στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε πως αν η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα.

Βρήκε «παρήγορο» και ουσιαστικά «ελπιδοφόρο» ότι «κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης (…) αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης» σημειώνοντας πως «ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής».

Έφερε το παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και την παρέμβαση της υποψήφιας πρωθυπουργού Λουσύ Καστέλς.

«Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς. Έκφραση των αγώνων μιας κοινωνίας που έδωσε και δίνει μάχες στους δρόμους και μάλιστα πολλές από αυτές τις κερδίζει».

Έτσι κι εδώ, συνέχισε «κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας.

Τις δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας.

Της υγειούς επιχειρηματικότητας που ασφυκτιά μέσα στο πλαίσιο της διαφθοράς.

Των νέων επιστημόνων μας, που συνεχίζουν να μεταναστεύουν από τη χώρα.

Των σύγχρονων μη προνομιούχων που αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.

Της μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα δηλώνει ότι δε τα βγάζει πέρα.

Και που αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει».

21.30: Τα τέσσερα Α της προοδευτικής διεξόδου από τον Αλέξη Τσίπρα  

«Ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο – η αναγκαία και βασική προϋπόθεση χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.

Αναδιανομή και δικαιοσύνη με στήριξη του κοινωνικού κράτους και προστασία της εργασίας – ώστε οι καρποί της ανάπτυξης να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας,

Ανθεκτικότητα – για να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η κλιματική κρίση, καθώς και νέες πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ασφάλεια – απέναντι στην αυξημένη εγκληματικότητα αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, στις δημόσιες υποδομές και συγκοινωνίες, αλλά και στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων η μετάβαση σε ένα νέο σύνθετο περιβάλλον εργασίας».

21.28 Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ

Για να μη χάσουμε το «τρένο» της σύγκλισης ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει:

«Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030.

Ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους.

Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής.

Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών.

Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, όπως η ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής.

Με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια

Με σχέδιο και κίνητρα για την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη καινοτομία.

Και κυρίως με αποφασιστικότητα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα».

21.21: Τέσσερις άξονες παρεμβάσεων και αλλαγών 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τους εξής τέσσερις άξονες παρεμβάσεων και αλλαγών:

Πρώτον, να σταματήσουμε να σπαταλούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται – και αναφέρομαι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεύτερον, χρειάζεται βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μεγάλου έργου του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας.

Τρίτον, χρειάζεται μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών.

Τέταρτον, ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις υποδομές, την πράσινη μετάβαση, την υγεία ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικού μετασχηματισμού, προσέλκυσης κεφαλαίων σε νέες παραγωγικές και όχι υπάρχουσες δραστηριότητες, με στόχο την επίτευξη μεσοπρόθεσμων διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή του 2% και πάνω, για  την επόμενη δεκαετία.

21.12: Δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις 

Στη σημερινή ημερίδα ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στη στέγη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε σε δύο από αυτές.

«Η πρώτη αφορά στη θεσμοθέτηση της κοινωνικής κατοικίας. Με τη δημιουργία Ειδικού Δημόσιου Φορέα, που θα απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη οικονομικά προσιτή κατοικία και όχι μόνο τους πιο ευάλωτους.

Με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με αξιοποίηση του αποθέματος δημοσίων ακινήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ακινήτων που βρίσκονται στον έλεγχο τραπεζών, καθώς και με συνεταιριστικές πρωτοβουλίες».

Η δεύτερη αφορά «στη δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές».

Είναι δύο μόνο παρεμβάσεις, είπε, από μια ενδιαφέρουσα δέσμη προτάσεων που πιστεύω θα συζητηθούν.

21.10: Αλέξης Τσίπρας: Στη χώρα ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι

«Αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια, και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους.

Και από εδώ προκύπτει και το παράδοξο αλλά απολύτως αληθές : Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ευημερούν οι αριθμοί, αλλά υποφέρουν οι άνθρωποι».

21.06: Καμπανάκι κινδύνου

«Χωρίς υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, όμως, πραγματική σύγκλιση δεν θα δούμε.

Και η ικανότητα της οικονομίας να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της χώρας στις υποδομές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την παιδεία, την πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε κρίσεις ή την εθνική άμυνα, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Για αυτό χτυπάω λοιπόν, το καμπανάκι του κινδύνου.

Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα, σύντομα θα διολισθήσουμε στο περιθώριο της Ευρώπης», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μια οικονομία που στερείται σοβαρών άμεσων ξένων επενδύσεων και δημιουργεί πλούτο – τροφοδοτώντας την ιδιωτική κατανάλωση – κυρίως μέσω της αύξησης των τιμών της ακίνητης περιουσίας και του τουρισμού, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.

Είναι μη βιώσιμη ενώ γεννά ανισότητες, καθώς η αύξηση των τιμών της κατοικίας και των ενοικίων ευνοούν μέρος της κοινωνίας αλλά συμπιέζουν σημαντικά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ενώ η έλλειψη ανταγωνισμού σε κρίσιμες αγορές μετατρέπει τον πληθωρισμό σε μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των ολιγοπωλίων», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

21.04: Κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο 

«Μία οικονομία που στηρίζεται πρωτίστως στην κατανάλωση και σε κλάδους με πεπερασμένη δυναμική φαίνεται να πλησιάζει στα όρια της. Χωρίς έμφαση σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, αναπαράγοντας το οικονομικό υπόδειγμα προηγούμενων δεκαετιών και, μαζί με αυτό, και τις παθογένειες του, όπως αποτυπώνονται στο έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, δε θα αργήσει να οδηγηθεί σε επιβράδυνση».

20.57 Αλέξης Τσίπρας: Η οικονομική κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε Βαλκανικής χώρας

«Παρά τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού την προηγούμενη δεκαετία, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ζώνης του Ευρώ, η οικονομική της κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο σε αυτήν μιας Βαλκανικής χώρας. Και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πεποίθηση πως αυτός είναι ο ορίζοντας της χώρας, αυτά είναι τα όρια της (…). Το μεγάλο εθνικό θέμα, συνεπώς, που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πως θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή τη πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης».

20.48: Αλέξης Τσίπρας: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε

«Αν η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας για τη χώρα ήταν η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας, η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές.

Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019,  κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη πρώτη πρόκληση.

Φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από το να αντιμετωπίσει τη δεύτερη».

20.44: Στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας

20.42: «Καμπανάκι» από τον Γιάννη Δραγασάκη

«Εάν οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δεν κάνουν το χρέος τους ίσως υπάρξουν άλλες δυνάμεις που θα βγουν μπροστά. Δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία ανασυγκρότησης, χωρίς την κοινωνία».

20.38 Λούκα Κατσέλη: Χρειάζεται συμπαράταξη

«Χρειάζεται συμπαράταξη με ένα μέτωπο λαϊκό, δημοκρατικό, προοδευτικό. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιος κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι θέμα ευθύνης όλων μας. Δεν αποκλείω λόγω εθνικών θεμάτων ακόμα και πρόωρες εκλογές».

20.17: Παρέμβαση από την υποψήφια πρωθυπουργό Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας, Lucie Castets

Μιλάει για την άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, πώς συνέβη και γιατί γιγαντώθηκε. Την αύξηση του κόστους ενέργειας και τη λιτότητα που επεκτείνεται αλλά και τη δημοκρατική κρίση που βιώνει η χώρα. «Η Αριστερά χρειάζεται να καταστρώσει ένα σχέδιο για το πώς θέλουμε να είναι η χώρα σε πέντε ή δέκα χρόνια από σήμερα», αναφέρει τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να μείνει ενωμένο το Λαϊκό Μέτωπο.

20.06: Νίκος Χριστοδουλάκης: Πρέπει να δώσουμε δέουσα σημασία στη εσωτερική σύγκλιση 

«Πού πάνε τα λεφτά; 9 δισ. έχουν φύγει από τις αμοιβές των εργαζομένων και έχουν πάει σε κέρδη επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό φτάνει τα 20 δισ. σε επίπεδο πενταετίας και δημιουργεί την ανισότητα εσωτερικού». Μίλησε για του κρίσιμους κλάδους για την ελληνική οικονομία και είπε πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην βιομηχανία και τις υποδομές που μειώνουν το κόστος μεταφορών.

19.53: O Γιάννης Δραγασάκης για τις επενδύσεις 

«Επιταχυντής της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια είχαμε αύξηση αλλά η χώρα παραμένει τελευταία στην ΕΕ. Δεν μιλάμε γενικά για επενδύσεις. Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικό πρότυπο. Θέλουμε πολλές επενδύσεις, αλλά ποιοτικές».

19.48 Επιχειρησιακά προγράμματα

Η Λούκα Κατσέλη πρότεινε να καταρτιστούν τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα για μια δημοκρατική διακυβέρνηση

  • Εθνικής και ανθρώπινης ασφάλειας
  • Βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης
  • Κοινωνικής συνοχής
  • Θεσμικής ανασυγκρότησης και δημοκρατικής λειτουργίας

19.38: Λούκα Κατσέλη: Να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας 

«Ζούμε μια δυστοπία. Οι πολίτες ζουν σε μια διαρκή ανασφάλεια. Αυτή τη στιγμή πάμε χωρίς πυξίδα. Λείπει η πυξίδα, πού θέλουμε να είναι η Ελλάδα τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι κρίσεις είναι απανωτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν».

19.35: Δεύτερη θεματική ενότητα: «Προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Παρεμβαίνουν:

  • Νίκος Χριστοδουλάκης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004
  • Λούκα Κατσέλη, Υπουργός Οικονομίας/Υπουργός Εργασίας 2009-2011
  • Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης/ Υπουργός Οικονομίας 2015-2019

19.25: Η στέγαση είναι κοινωνικό δικαίωμα

19.10 Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το «παρών» στην εκδήλωση. Σχεδόν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί.  Η προσέλευση είναι μαζική και έχει τη σημασία της. Την εκδήλωση παρακολουθούν και πρόσωπα που αποχώρησαν πρόσφατα από το κόμμα αλλά διατηρούν δεσμούς με τον Αλέξη Τσίπρα.

19.05 Το στεγαστικό απόθεμα 

«Η υπόθεση των μικροϊδιοκτητών είναι μεγάλη. Απο τη μια μεριά υπάρχουν οι μικροϊδιοκτήτες και από την άλλη ένα στεγαστικό απόθεμα που δεν είναι χθεσινό και χρειάζεται αναβάθμιση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία και η πολιτεία πρέπει να συμβάλει» και «έχουμε μεγάλο απόθεμα κλειστών ακινήτων που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Γίνεται προσπάθεια να καταστεί δυνατό ένα μητρώο».

19.00: Η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους τα τελευταία πέντε χρόνια δρα σωρευτικά

«Το μεσαίο κομμάτι εισοδηματικά της κοινωνίας πιστεύει ότι θα χάσει στο μέλλον»

18.44: Στεγαστική κρίση 

«Οι νέοι και οι νέες δεν βρίσκουν εύκολα λύση ενώ πολλοί παλιοί κάτοικοι αισθάνονται να χάνουν τις γειτονιές του. Η στέγαση από αξία χρήσης μετατρέπεται σε επενδυτικό προϊόν».

18.32: Επόμενη θεματική ενότητα: Ενέργεια και στεγαστικό 

Συμμετέχουν:

Επιστήμη Οικονομοπούλου

Clifford Chance, Δικηγόρος – εξειδίκευση δίκαιο της ενέργειας & ανταγωνισμός

Μαρία Καραγιάννη

Συντονίστρια Προγραμμάτων Στέγασης Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θωμάς Μαλούτας

Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Τάκης Κορκολής

Διευθυντής Ινστιτούτου ΕΝΑ

18.16: Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης παρουσιάζουν την Πανελλαδική Έρευνα Κοινής Γνώμης για το Ζήτημα της Ακρίβειας και του Κόστους Ζωής, της Metron Analysis

Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από το 60% τον Ιανουάριο του 2024 και για δέκα μήνες μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας.

Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς.

Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

18.14: Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος φτάνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Άφιξη της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

18.12: Γεμάτο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

18.05: Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης παρακολουθεί την ημερίδα

17.58: Πρώτη θεματική ενότητα: στο βήμα οι Γιώργος Ιωαννίδης, Στράτος Φαναράς, Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Παρουσίαση πρόσφατης μελέτης του ΚΕΠΕ για την εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή βάσει του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση είναι πως το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ διεύρυνε την απόσταση των πλουσίων από όλες τις άλλες εισοδηματικές ομάδες.

17.45: Στο βήμα ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών στη δεύτερη κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ

«Μια προσεκτική ματιά στο μεσοπρόθεσμο δείχνει πως οι εύρωστοι ρυθμοί θα ανακοπούν τα επόμενα χρόνια. Η μεγέθυνση της οικονομίας έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να μας απασχολεί (…) Το μέγεθος που θα κρίνει την πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία είναι η ανάπτυξη. Η μακροχρόνια ανάπτυξη».

17.43: Καλοσώρισμα

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Αντζολέτος και η Κατερίνα Τσαμούρη καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους και έκαναν την έναρξη της ημερίδας.

17.37: Στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Γιάννης Δραγασάκης πήρε τη θέση του

Οι ομιλήτες της ημερίδας

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης η Λούκα Κατσέλη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια θήτευσε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης που ήταν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διαχείριση του Δημόσιου Χρέους στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2015 τέθηκε επικεφαλής των τεχνικών διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ