«Βουνό» τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων -Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις γιατρών

«Βουνό» τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων -Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις γιατρών

Το τραυματισμένο από την υποχρηματοδότηση ΕΣΥ παραμένει στη δημόσια σφαίρα συζήτησης με τον υπουργό Υγείας να βρίσκεται απέναντι στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ έχοντας μια ζωηρή αντιπαράθεση

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, κρίσης, υποστελέχωσης, εξαντλητικών ωραρίων εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, κατώτερες των περιστάσεων υποδομές, το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, σχεδόν θριαμβολογεί. Μιλάει για ανάταξη του συστήματος και αποκαλεί «συμμορία της μιζέριας» μέρος των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οι κλινικές που απειλούνται με λουκέτο, οι εξουθενωμένοι γιατροί και ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στο ΕΣΥ παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που γίνονται καθώς είναι εμφανές πως απαιτούνται περισσότερες.

Διαβάστε επίσης: Στην αντεπίθεση ο Τεν Χαγκ: «Ο θόρυβος για το μέλλον μου προέρχεται μόνο από τα ΜΜΕ»

Η «συμμορία της μιζέριας» απαντά στον υπουργό Υγείας καταθέτοντας στοιχεία

Στη δημόσια σφαίρα ο διάλογος συνεχίζεται με εντάσεις που ο υπουργός Υγείας φροντίζει να καλλιεργεί λέγοντας πως τον «πνίγει το δίκιο» και τους εργαζόμενους να προχωρούν χθες σε πανυγειονομική απεργία και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Αρνητικό το ισοζύγιο αποχωρήσεων – προσλήψεων

Χθες μάλιστα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέτζιου ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία παρουσιάζοντας στοιχεία με βάση τα στοιχεία της απογραφής 2019 – 2024, αποδομώντας πλήρως τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με την κ. Ρέτζιου την περίοδο 2019 – 2024 αποχώρησαν 16.361 μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και προσλήφθηκαν μόλις 8.458. Δηλαδή το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά περίπου 8.000 εργαζόμενους.

«Ή ο υπουργός λέει συνειδητά ψέματα, που δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ή δεν έχει καμία μα καμία επαφή με το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας» ισχυρίστηκε (ANT1) η Αφροδίτη Ρέτζιου με τον κ. Γεωργιάδη να αμφισβητεί την «επιτυχία» της χθεσινής απεργιακής κινητοποίησης επικαλούμενος τα στοιχεία συμμετοχής που συνέλεξε από τους διοικητές των νοσοκομείων αθροίζοντας, κατά την κ. Ρίζου, και το προσωπικό ασφαλείας που τα ίδια τα σωματεία ορίζουν για τη λειτουργία των νοσοκομείων την ημέρα των απεργιών.

Η πρόεδρος απαντώντας στις δηλώσεις του Γεωργιάδη περί 500 επιπλέον κρεβατιών ΜΕΘ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόνισε: «Πόσο επιπλέον προσωπικό απαιτούν για να λειτουργήσουν; Τρεις νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ και έναν γιατρό. Που σημαίνει ότι μόνο για αυτά τα 500 επιπλέον κρεβάτια θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί 2.000 επιπλέον γιατροί και νοσηλευτές».

Τα στοιχεία Θεμιστοκλέους και τι λέει η ΟΕΝΓΕ

Στη συνέχεια η κουβέντα περιστράφηκε στη λεγόμενη υποστελέχωση που παρατηρείται στα νοσοκομεία με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ να μιλά με στοιχεία και αριθμούς. «Θέλετε να σας πω για τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο έδωσε; Παρουσιάσατε ψεύτικα στοιχεία. Θα σας πω για τον Ευαγγελισμό γιατί είναι το πρώτο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Σε αυτή την πενταετία προσλήφθηκαν μόλις 40 μόνιμοι γιατροί. Έχει 100 κενές οργανικές θέσεις. Τραγική η υποστελέχωση. Συνειδητή πολιτική επιλογή η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Σχεδόν το 50% των εργαζομένων είναι σε καθεστώς ομηρίας. Έχουμε συναδέλφους επικουρικούς γιατρούς που δουλεύουν 10 χρόνια και δεν μονιμοποιούνται», είπε.

Και συνέχισε σχολιάζοντας τον ισχυρισμό που, όπως υπογράμμισε, παρουσίασε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας. «Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουμε 86.000. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές. Συμπεριλαμβάνετε τους 8.600 ειδικευόμενος γιατρούς, μη ειδικευμένους. Άρα για ποια αύξηση μιλάτε; Τα κρεβάτια των ΜΕΘ λειτουργούν με ειδικευόμενους γιατρούς; Τι λογιστικές αλχημείες είναι αυτές;» για να γίνει λίγο αργότερα περισσότερη συγκεκριμένη λέγοντας: «Tο νούμερο που έδωσε ο υπουργός και τον καλώ να το ξανακοιτάξει γιατί εκτίθεται, το 78.272, αφορά μόνο τους μόνιμους» και διευκρίνισε ότι «το νούμερο 86.138 περιλαμβάνει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων».

Ορισμένες προτάσεις

Για να ξαναμπεί το δημόσιο σύστημα υγείας και πάλι στις ράγες η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ προέταξε «κάλυψη των αναγκών σε συνθήκες που απαιτούν οι σύγχρονες υπηρεσίες υγείας» και για να γίνει αυτό πρότεινε «προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων ανά ειδικότητα σε όλα τα νοσοκομεία».

Όσον αφορά την κουβέντα για το πώς το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό ζήτησε «να ικανοποιηθεί το αίτημα για αυξήσεις που να μην εξανεμίζονται από την ακρίβεια, και τη μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό» ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν αξιοπρεπή νοσηλεία.

Ικανοποιημένος ο υπουργός

Μετά το πέρας της συνέντευξης ο υπουργός Υγεία εμφανίστηκε «υπερήφανος» που «εκτός των δυο εκπροσώπων του ΚΚΕ, όλοι οι άλλοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι παραδέχθηκαν ότι πλέον τα πράγματα πάνε καλύτερα στο ΕΣΥ».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε στη συνέντευξη πως η εικόνα του ΕΣΥ είναι σαφώς «καλύτερη» και μίλησε για «πρόοδο» αναφέροντας πως «τα 400 κρεβάτια ΜΕΘ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν 900».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ