Εκλογές ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Η Χάρις παίρνει κεφάλι στην κούρσα για την προεδρία – Πού προηγείται;

Εκλογές ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Η Χάρις παίρνει κεφάλι στην κούρσα για την προεδρία – Πού προηγείται;

Η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές ΗΠΑ κερδίζει στα προάστια και στα μεσαία εισοδήματα, σύμφωνα σε δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters - Μπροστά με 47% έναντι 41% του Ντόναλντ Τραμπ

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, διέγραψε το πλεονέκτημα του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ στη μέση της αμερικανικής κοινωνίας: κατοίκους των προαστίων και νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με ανάλυση δημοσκόπησης του Reuters/Ipsos.

Από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τελείωσε την υποστήριξή του για επανεκλογή στις 21 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προηγήθηκε και στις δύο αυτές μεγάλες δημογραφικές ομάδες, αναζωογονώντας τις προοπτικές των Δημοκρατικών στις εκλογές στις ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου, αν και η κούρσα παραμένει εξαιρετικά στενή.

Οι κάτοικοι των προαστίων, που αποτελούν περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ και είναι τόσο φυλετικά διαφορετικοί όσο το έθνος γενικότερα, αποτελούν βασικό «έπαθλο». Ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ στις προαστιακές κομητείες κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν, ο Τραμπ τον οδηγούσε με ποσοστό 43% έως 40% μεταξύ των προαστίων στις δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos που διεξήχθησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντανακλώντας τον αγώνα του Δημοκρατικού να δώσει ενέργεια στους υποστηρικτές του.

Η Χάρις άρχισε να κλείνει το χάσμα όταν ξεκίνησε την εκστρατεία της τον Ιούλιο και ηγήθηκε του Τραμπ με ποσοστό 47% έως 41% μεταξύ των ψηφοφόρων των προαστίων στις δημοσκοπήσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια ταλάντευση εννέα μονάδων υπέρ του Δημοκρατικού, σύμφωνα με την ανάλυση έξι δημοσκοπήσεων του Reuters/Ipsos που περιελάμβαναν απαντήσεις από περισσότερους από 6.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Η οικονομία πρώτο θέμα

Έρευνες του Reuters/Ipsos έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν την οικονομία το «νούμερο ένα»  ζήτημα ενόψει των εκλογών και σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Οκτώβριο, το 46% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ο Τραμπ ήταν ο καλύτερος υποψήφιος για την οικονομία, 8 μονάδες περισσότερες από το 38 του Χάρις.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης τον Τραμπ ως τον πιο αξιόπιστο υποψήφιο για τη μετανάστευση και το έγκλημα. Ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του τον Αύγουστο ότι ήταν ο υποψήφιος που θα κρατούσε τα προάστια ασφαλή και θα διασφάλιζε ότι οι μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα θα κρατούνται «μακριά από τα προάστια».

Ο Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον πληθωρισμό που έχει πλήξει τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης. Η Χάρις, εν τω μεταξύ, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις ομιλίες της στις δεσμεύσεις για αύξηση του μεγέθους της μεσαίας τάξης. Επίσης, επιλέγεται συχνότερα στις δημοσκοπήσεις ως η καλύτερη υποψήφια για την προστασία της δημοκρατίας και τη λήψη θέσης ενάντια στον πολιτικό εξτρεμισμό.

«Η εστίασή της στην οικονομική προσιτότητα ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στο να περιορίσει το πλεονέκτημα του Τραμπ στον πληθωρισμό και την οικονομία», δήλωσε ο David Wasserman, πολιτικός αναλυτής στο Cook Political Report.

Ο D. Wasserman είπε ότι η Χάρις φαινόταν να έχει καλές επιδόσεις μεταξύ των σχετικά εύπορων προαστίων που θα μπορούσαν να γίνουν πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, ενώ τα κέρδη της στους ψηφοφόρους με μεσαίο εισόδημα θα μπορούσαν να οφείλονται στις τακτικές δεσμεύσεις της εκστρατείας της να βοηθήσει τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων σε αστικές περιοχές με δημοκρατική τάση και αγροτικές πόλεις με ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε επίσης να είναι κρίσιμη για την απόφαση για τις εκλογές.

Οι κρίσιμες πολιτείες

Οι υποστηρικτές της Χάρις με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters για συνεντεύξεις συνέχειας αυτή την εβδομάδα είπαν επίσης ότι δεν της έδωσαν ιδιαίτερη σημασία πριν γίνει υποψήφια για την προεδρία και ότι την υποστήριξαν περισσότερο καθώς έμαθαν περισσότερα για αυτήν.

Η τελευταία από τις έξι δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν στις 4-7 Οκτωβρίου, έδειξε ότι ο Χάρις σημείωσε οριακή άνοδο 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συνολικά, 46% έως 43%.
Το μέτριο πλεονέκτημά της στις εθνικές δημοσκοπήσεις είναι σημαντικό, αν και ο νικητής των εκλογών πιθανότατα θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα σε επτά πολιτείες μάχης – Αριζόνα, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν και Τζόρτζια – όπου οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης σφιχτή κούρσα.

Η κατάκτηση της μέσης – είτε σε εθνικό επίπεδο είτε στις βασικές πολιτείες των εκλογών – δεν θα στέψει απαραίτητα τον νικητή. Η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, η οποία πήρε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο στις εκλογές του 2016 και τον κέρδισε στις προαστιακές κομητείες κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα, έχασε τις εκλογές όταν ο Τραμπ ανέτρεψε έξι πολιτείες που είχαν ψηφίσει Δημοκρατικούς το 2012.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ