Ο Λίβανος δέχτηκε το πιο θανατηφόρο πλήγμα του αιώνα στις 23 Σεπτεμβρίου με 569 νεκρούς και πάνω από 1.850 τραυματίες
Ο Λίβανος ζει δραματικές στιγμές καθώς οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις από αέρος συνοδεύονται πλέον και από χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ.
Η 23η Σεπτεμβρίου καταγράφεται ως η πιο αιματηρή μέρα από πολεμικές επιχειρήσεις όχι μόνο για τον Λίβανο αλλά συνολικά για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα.
Έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ασία (ESCWA), μαζί με τη UNICEF παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα.
Σε μία μόνο ημέρα, στις 23 Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 569 ανθρώπους και τραυμάτισαν 1.850, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες.
Η αύξηση των θυμάτων έχει οδηγήσει το επιβαρυμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου στα όρια κατάρρευσης.
Υπό κατάρρευση ο Λίβανος
Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, και η μαζική εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων -πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά- έχει δημιουργήσει μια οξεία ανθρωπιστική κρίση, με την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη να είναι σοβαρά περιορισμένη.
Η σύγκρουση προκαλεί καταστροφές στην εύθραυστη οικονομία του Λιβάνου, με τα ποσοστά φτώχειας στις νότιες περιοχές να αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη.
Το ποσοστό φτώχειας αναμένεται να φθάσει το 94% στην επαρχία Nabatiyeh και το 87% στην επαρχία του Νότιου Λιβάνου, δύο περιοχές που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής. Πάνω από 23.000 σπίτια στις περιοχές αυτές έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
«Αυτή η σύγκρουση έχει καταστρέψει όχι μόνο τις υποδομές αλλά και τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας», δήλωσε η Rola Dashti, Εκτελεστική Γραμματέας της ESCWA. «Η καταστροφή σπιτιών, σχολείων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με τον εκτεταμένο εκτοπισμό, διαβρώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο και διαλύει την κοινωνική συνοχή».
Βασικοί τομείς σε κίνδυνο
Βασικοί τομείς της λιβανέζικης οικονομίας έχουν επίσης πληγεί σκληρά. Ο τουρισμός, ζωτικής σημασία για την οικονομία, θα μπορούσε να δει απώλειες που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο γεωργικός τομέας έχει καταστραφεί από τη χρήση φωσφόρου και εμπρηστικών βομβών.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η συστηματική αυτή στόχευση των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης στις αγροτικές κοινότητες, περιπλέκοντας τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης.
Στο χείλος του γκρεμού
Οι εύθραυστοι κρατικοί θεσμοί του Λιβάνου αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δημόσιων πόρων και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ωθεί την κυβέρνηση προς μια πιθανή κατάρρευση, προειδοποιεί η έκθεση των οργανισμών του ΟΗΕ.
Οι προσπάθειες για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.
Οι οργανισμοί ζητούν άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών. «Ο τερματισμός της σύγκρουσης και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των λαών της περιοχής, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», τόνισε η Dashti.
Ο ΟΗΕ ζητά μια συντονισμένη, περιφερειακή προσέγγιση για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, με την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός για τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές του Λιβάνου.
Καθώς η βία μαίνεται, η ανάγκη για ταχεία και αποφασιστική διεθνή παρέμβαση δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη, καταλήγει η έκθεση.