Λίβανος: Χερσαία επιδρομή του Ισραήλ με σφυροκόπημα από αέρος – «Στοχεύσαμε στρατιώτες» λέει η Χεζμπολάχ

Λίβανος: Χερσαία επιδρομή του Ισραήλ με σφυροκόπημα από αέρος – «Στοχεύσαμε στρατιώτες» λέει η Χεζμπολάχ

«Δεν έχουμε δει ακόμα σημάδι χερσαίας εισβολής» λένε πηγές στον Λίβανο - Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ για τα στρατεύματα που επιχειρούν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, τις οποίες χαρακτηρίζουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες», διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι δομές και στρατιώτες της Χεζμπολάχ.

Η χερσαία επιχείρηση έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να δηλώνει πεπεισμένος για την «ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ».

Πηγές στον Λίβανο αναφέρουν ότι παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ.

«Οι μαχητές μας στόχευσαν μια συγκέντρωση εχθρικών στρατιωτών σήμερα το πρωί στον οικισμό Metula με μια επίθεση με ρουκέτες», ανέφερε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες μαζικούς βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού και εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης στους κατοίκους του Λιβάνου.

Ο Λίβανος αντιμέτωπος με χερσαία εισβολή

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (…) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η 98η Μεραρχία, η οποία περιλαμβάνει τις ταξιαρχίες των αλεξιπτωτιστών και των καταδρομέων, προετοιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για την χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας.

«Μετά από μήνες εκτεταμένης δραστηριότητας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι στρατιώτες της μεραρχίας απέκτησαν δεξιότητες και επιχειρησιακή εμπειρία, αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ και τώρα επιχειρούν εκεί, αφού έκαναν τις απαραίτητες προσαρμογές για τη μάχη στο Λίβανο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι σφοδρές επιχειρήσεις από αέρος συνεχίζονται από τις 23 Σεπτεμβρίου προκαλώντας εκατόμβες νεκρών ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Μετά τη δολοφονία Νασράλα το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στον Λίβανο.

Χθες, Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο και τρεις ηγέτες της αριστερής παλαιστινιακής οργάνωσης PFLP.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η ισραηλινή επιδρομή φαίνεται πως είχε στόχο το σπίτι του σημαίνοντος ηγέτη της Φατάχ στον Λίβανο, Μουνίρ Μάκντα. Ο ηγέτης του ένοπλου βραχίονα της Φατάχ στον Λίβανο φαίνεται να επέζησε της επίθεσης αλλά σε αυτή σκοτώθηκε ο γιος του.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση

Ο Ναμπίλ Χιούρι, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης του Αραβικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν περιορίζει τους στόχους του στις τρέχουσες συγκρούσεις του στη στοχοποίηση ατόμων.

Η «ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ» έχει μεγαλύτερους στόχους στην περιοχή και οι ΗΠΑ φαίνεται να αγνοούν αυτό το γεγονός, ανέφερε.

«Στρατιωτικά, θα μπορούσαν να επιλέξουν ορισμένους στόχους και να σκοτώσουν ορισμένους ανθρώπους. Αλλά οι στόχοι τους είναι πολύ ευρύτεροι από αυτό. Μπαίνουν με ένα ευρύ σχέδιο για τη Γάζα, για τη Δυτική Όχθη και τώρα, σαφώς, για τον Λίβανο», είπε.

«Έτσι, δεν περιμένω ότι θα είναι μια σύντομη αιφνιδιαστική διέλευση [από τον Λίβανο] και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τους Ισραηλινούς. Θα είναι δύσκολο. Και η αντίστασή στον Λίβανο πιθανόν να τους αναγκάσει να παραμείνουν εδώ είτε το θέλουν είτε όχι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ