Πρόστιμο 150.000 ευρώ για τις νέες ταυτότητες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων – Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόστιμο 150.000 ευρώ για τις νέες ταυτότητες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων – Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως επισημαίνεται οι νέου τύπου ταυτότητες που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα ισχύουν κανονικά.

Πρόστιμο 150.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες μετά από καταγγελίες πολιτών.

Συγκεκριμένα η Αρχή διαπίστωσε πλημμέλειες αναφορικά με την παροχή γενικής ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων, ενώ περαιτέρω έκρινε ότι η απαιτούμενη εκτίμηση αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων διενεργήθηκε με καθυστέρηση και παρουσιάζει ελλείψεις.

Διαβάστε επίσης: Άλιμος: Μαθητής απείλησε καθηγήτρια που του έκανε παρατήρηση για χρήση κινητού

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η Αρχή επιβάλει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως υπεύθυνο επεξεργασίας δεδομένων, χρηματικό πρόστιμο ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) για την παράβαση των άρθρων 13 και 14 του ΓΚΠΔ» και χρηματικό πρόστιμο ύψους εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, για την παράβαση του άρθρου 35 παρ. 1 του ΓΚΠΔ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Με αφορμή την απόφαση της ΑΠΔ το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι νέες αστυνομικές ταυτότητες που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα ισχύουν κανονικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ως εκ τούτου, έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, σύμφωνα με την πρόσφατη εκδοθείσα σχετική απόφαση της Αρχής και προς πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες της και ιδίως για:

α) την εφαρμογή της αρχής ελαχιστοποίησης σε σχέση με την αποθήκευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και

β) την επικαιροποίηση του σχετικού ενημερωτικού υλικού προς τους πολίτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ενέργειες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός έξι (6) μηνών.

Επισημαίνεται ότι η ισχύς των ήδη εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας παραμένει αμετάβλητη, καθώς και ότι η διαδικασία έκδοσης τους, έως την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, συνεχίζεται κανονικά»

Μπλακ άουτ στα ραντεβού

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό τα ραντεβού για την έκδοση νέας ταυτότητας προγραμματίζονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με συνέπεια να έχει μπλοκάρει το σύστημα.

Σε πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως στην Αττική και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σχεδόν από τον Αύγουστο με συνέπεια να ταλαιπωρούνται πολίτες που έχουν ανάγκη την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ