Η διατροφή θα γίνει ο βασικός σύμμαχός σας απέναντι σε συγκεντρώσεις που αδημονούν κινδύνους.
Κάθε φθινόπωρο είναι και ένας μικρός πονοκέφαλος για τους γονείς. Τα παιδιά συνήθως όλο και κάτι θα κολλήσουν από το σχολείο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ώστε να γίνουν καλά το συντομότερο δυνατό. Αυτό για να αποφευχθεί, καθότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική –αν όχι απαραίτητη- για όλους, θα πρέπει να βρει τα παιδιά μας δυνατά και με ακόμα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σημαντικότερο όλων είναι η σωστή διατροφή. Ακολουθούν ο σωστός ύπνος, η άσκηση και η καλή ψυχολογία. Σε αυτό το σημείο θα μιλήσουμε για τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά/πολύ συχνά ώστε να ενισχύσουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού τους και να προστατευτούν από ιούς και λοιμώξεις.
Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την υγεία των βλεννογόνων όπως και για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν δύο τύποι, το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α) και η ρετινόλη (βιταμίνη Α).
Πού τη βρίσκουμε; Στον κρόκο αυγού, στα λιπαρά ψάρια, σε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, στα καρότα, στο σπανάκι, στο πεπόνι, στα βερίκοκα, στις τομάτες κα. Να θυμάστε ότι η βιταμίνη αυτή απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται με λίγο λίπος (καθότι λιποδιαλυτή).
Βιταμίνη C: Σύμμαχος των ανοσοκυττάρων που πολεμάνε τα παθογόνα, όπως και βοηθός στον καθαρισμό της μόλυνσης και πιθανής βλάβης των ιστών. Όσο πιο φρέσκα είναι τα τρόφιμα, τόσο καλύτερα, καθώς η βιταμίνη C επειδή είναι υδατοδιαλυτή τα επίπεδά της μειώνονται από τη στιγμή που θα κοπεί το φρούτο ή το λαχανικό.
Πού τη βρίσκουμε; Κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, τον ανανά, τις φράουλες, τα σταφύλια, το ροδάκινο, την παπάγια, το μάνγκο, τις πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, την γλυκοπατάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών κα.
Βιταμίνη D: Έχει αντιιική και ανοσορρυθμιστική δράση, ενισχύοντας την κυτταρική ανοσία
Πού τη βρίσκουμε; Στον ήλιο και σε κάποια τρόφιμα όπως κρόκους αυγών, γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά ψάρια.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, DHA και EPA και οι μεταβολίτες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσοκυττάρων και της φλεγμονής.
Πού τα βρίσκουμε; Στο ελαιόλαδο, στους σπόρους chia, στα καρύδια και στον λιναρόσπορο. Επίσης, ως διατροφική πηγή των DHA και EPA είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες κα.) και τα βιολογικά αυγά.
Ψευδάργυρος: Απαραίτητος για την υγεία του βλεννογόνου της αναπνευστικής οδού όπως και για την παραγωγή και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων με αντιμικροβιακή δράση.
Πού τον βρίσκουμε; Στο κόκκινο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα όσπρια (φακές, ρεβίθια κα), αυγά και ξηροί καρποί. Όλα τα παραπάνω ει δυνατόν να είναι βιολογικά…
Σίδηρος: Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία και τον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων που βοηθά στη διατήρηση των βλεννογόνων και τη ρύθμιση της φλεγμονής.
Πού τον βρίσκουμε; Στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, στο σπανάκι, στο τόφου, στα όσπρια, στην κινόα, στα αποξηραμένα φρούτα, στα σκούρα πράσινα λαχανικά (µαγειρεµένα σέσκουλα, παντζαρόφυλλα, λαχανίδες, kale, λαχανάκια Βρυξελλών, µπρόκολο, ρόκα και µαϊντανός), στα μανιτάρια, στις πατάτες, στις λιαστές τομάτες, στις φράουλες και τα οστρακοειδή.
Καλή λειτουργία εντέρου: Δεν είναι τυχαίο που το έντερο είναι ο λεγόμενος δεύτερος εγκέφαλος (επιστημονικά Εντερικό Νευρικό Σύστημα, ΕΝΣ), που επηρεάζει πέρα από την πέψη, την γενικότερη υγεία ακόμα και τη διάθεσή μας. Το έντερο δρα ως αντι-μολυσματικό φίλτρο, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο αριθμό ανοσοκυττάρων του σώματος, ον ένας μικροβιότοπος που διεγείρει την έμφυτη και την προσαρμοστική ανοσία. Για αυτό ενισχύοντάς το, ενισχύουμε στην ουσία το ανοσοποιητικό των παιδιών με μια ποικιλία τροφών: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρεβιοτικά (τροφή των προβιοτικών).
Αν προσέξετε τα παραπάνω και αποφύγετε στη διατροφή τους την κατανάλωση ζάχαρης (μην αμελείτε να διαβάζετε τις ετικέτες στα επεξεργασμένα τρόφιμα! Πολλά «αθώα» από αυτά κρύβουν πολλές παγίδες) τότε θα είστε σε πολύ καλό δρόμο. Αυτό, αν συνδυαστεί και με μία καλή ρουτίνα ύπνου που θα οδηγήσει στην σωστή παραγόμενη μελατονίνη (υπεύθυνη και αυτή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού) θα βοηθήσει τα μέγιστα για να αντέξει στις προκλήσεις των κρύων μηνών που έρχονται.