Κύπρος: Επιστολή-κόλαφος καταγγέλει 2.120 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία

Κύπρος: Επιστολή-κόλαφος καταγγέλει 2.120 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία

Σε μόλις 15 μήνες η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο μεταφράστηκε σε 2.120 αεροπορικές και 137 ναυτικές παραβιάσεις.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Μιχαήλ, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα με την οποία κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησής της, ενημερώνει τον Αντόνιο Γκουτέρες για την τουρκική επιθετικότητα στη Μεγαλόνησο.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιθετικότητας, σε μια επιστολή 43 σελίδων οι παραβιάσεις που κατήγγειλε η κα. Μιχαήλ αφορούσαν τις 43 σελίδες, σε μόλις 15 μήνες. Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων της Κύπρου, των χωρικών υδάτων της της Κύπρου, καθώς και την παράνομη χρήση κλειστών λιμένων και αεροδρομίων στην Κύπρο, από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεων της Τουρκίας, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν συνολικά 2.120 αεροπορικές και 137 ναυτικές παραβιάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 639 από τις 2.120 αεροπορικές παραβάσεις αφορούσαν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών του τουρκικού στρατού.

Επιπλέον, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις οποίες παράνομα εξέδωσε 12 ειδοποιήσεις σε αεροπόρους και 2 κείμενα πλοήγησης (NAVTEX).

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα Βαρώσια, αντί να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους δικαιούχους.

Ανάλυση της τουρκικής επιθετικότητας – Αποσταθεροποιείται η Ανατολική Μεσόγειος

Όπως καταγγέλλεται στην επιστολή, οι συνεχείς παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στο νησί και οι σχεδόν καθημερινές προελάσεις στη νεκρή ζώνη, που επιδεινώνονται από τη συνεχή αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στις ήδη πυκνά στρατιωτικοποιημένες κατεχόμενες περιοχές, δεν αποτελούν παρά ένα κλάσμα της επίμονα επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Κύπρο.

Οι πολυάριθμες περιπτώσεις στρατιωτικών παραβιάσεων/προωθήσεων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στοχεύουν να δημιουργήσουν νέες τετελεσμένες πράξεις και να υπονομεύσουν τόσο το αίσθημα ασφάλειας του λαού όσο και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέτοιες ενέργειες είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων της Άγκυρας για τη διαιώνιση της κατοχής της και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αλλά και για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Μιχαήλ αναφέρει πως «ως εισβολέας και κατοχική δύναμη στην Κύπρο, η Τουρκική Κυβέρνηση πατάει τις προσπάθειές της να επιβάλει μια «λύση δύο κρατών» στο νησί. Μετά από μια α λα καρτ προσέγγιση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκική Δημοκρατία επιλέγει να τα χαρακτηρίσει ως παρωχημένα όταν δεν ταιριάζουν με τον λόγο της και καλεί τη διεθνή κοινότητα να «αντιμετωπίσει τις πραγματικότητες στο έδαφος» σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της είναι ένα έγκυρο νομικό αποτέλεσμα».

Στιγμιότυπο από την προκλητική συνάντηση Ερντογάν-Τατάρ μετά των συζύγων τους στα περίκλειστα Βαρώσια το 2020.

Καταγγελία για τα Βαρώσια

H Κύπρος υπογραμμίζει την περίπτωση των Βαρωσίων, όπου «η παράνομη μετατροπή της περιφραγμένης περιοχής συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, παρά τη σαφή έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την τουρκική πλευρά να σταματήσει και να αντιστρέψει τις παραβιάσεις του status quo, παραβλέποντας πλήρως την απόφασην 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία το Συμβούλιο ζητά την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους και τη μεταφορά των περιοχή στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως «Στο σημερινό παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη για τα Ηνωμένα Έθνη να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή της Χάρτας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών που δέχονται επιθέσεις πρέπει να υπερασπιστούν, χωρίς να επηρεάζει από πού προέρχονται οι επιθέσεις ή πόσος χρόνος έχει περάσει. Σίγουρα ισχύει στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή».

Ισχύουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή η πραγματικότητα επί του εδάφους;

Η κυπριακή πλευρά αναφέρει πως «Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στην Κύπρο, μέσω τη χρήση βίας και τις αδιάκοπες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας, είναι αυτό που πραγματικά αφορά την «πραγματικότητα επί του εδάφους»: ότι εδώ είναι που οι παραβιάσεις της Χάρτας και των ψηφισμάτων του ΣΑ έχουν γίνει ο κανόνας».

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το ΣΑ πρέπει να στηρίξει τα δικά του ψηφίσματα και να διασφαλίσει ότι έχουν νόημα, διαφορετικά, η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος υπονομεύεται σοβαρά» υπογραμμίζει η Κύπρος.

Στην συνέχεια η Κύπρος καταγγέλει την Τουρκία για την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων, την εκδήλωση προκλητικών ενεργειών εναντίον της και τις απέλπιδες προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει σιπλωματικά το ψευδοκράτος. Την «αποσχιστική οντότητα», όπως αναφέρεται.

Η Κύπρος δηλώνει προσηλωμένη «στην εγκεκριμένη από τον ΟΗΕ βάση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ, παρά τα εμπόδια που θέτει μπροστά μας η Τουρκία».

Η Κύπρος δηλώνει πως ο μόνος δρόμος είναι η «επανένωση της Κύπρου και του λαού της, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Παράλληλα ζητά το γράμμα αυτό με τις 41 σελίδες παραβιάσεων να κυκλοφορήσει στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ