Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μόλυνση με τα νεκρά ψάρια
«Στο 99% τα νεκρά ψάρια έχουν απομακρυνθεί από τον Παγασητικό» δήλωσε σήμερα Κυριακή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος άφησε εκ νέου αιχμές τόσο για τον Δήμο Βόλου, όσο και για τον ΟΛΒ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών κατά μήκος του ποταμού Ξηριά, έως το λιμάνι του Βόλου. Ταυτόχρονα, βγήκαν τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις για πιθανή μόλυνση του νερού στον Παγασητικό.
Διαβάστε επίσης: Γουίλιαν: «Έχω προτάσεις, μπορώ να παίζω μέχρι τα 40 μου χρόνια»
Παράλληλα, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, εξέφρασε αμφιβολίες για την υγειονομική ταφή στο Βελεστίνο, για την οποία ο κ. Κουρέτας είπε ότι εκδόθηκε η σχετική περιβαλλοντική άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στους δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου που επηρεάστηκαν αρνητικά από την μόλυνση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
«270 τόνοι νεκρά ψάρια οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση»
Ο Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ είπε: «Τα νεκρά ψάρια έχουν μαζευτεί κατά 99%, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας μιας και οι μετρήσεις στις παραλίες του Βόλου δείχνουν ότι είναι καθαρές και πως σε τρεις-τέσσερις ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα».
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, «270 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ 4-5 τόνοι σε υγειονομική ταφή η οποία σύμφωνα με τον περιφερειάρχη έγινε σε χώρο ασφαλή στον Δήμο Βελεστίνου αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια».
Νέες αιχμές
Ακόμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρόσθεσε: «Όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, συνήθως οι φορείς τραβούν την ουρά τους απ’ έξω. Σ’ αυτή την περίπτωση, εμείς αναλάβαμε, παρ’ όλο που δεν ήμασταν υπεύθυνοι, να το λύσουμε και το λύσαμε».
Ο Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε, επίσης, ότι εδώ και 12 ημέρες είχε προειδοποιήσει τόσο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσο και τον Δήμο Βόλου για το πρόβλημα. «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι σίγουρος για την ασφάλεια της ταφής τους»
Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, που έκανε αυτοψία στη λίμνη Κάρλα αλλά εξέφρασε, σήμερα Κυριακή, αμφιβολίες για την ασφάλεια της ταφής των νεκρών ψαριών στον Βόλο.
»[…] όπως βλέπουμε με τα ψάρια αυτή τη στιγμή, είναι τεράστια θέματα που μπαίνουνε και συνήθως δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση γιατί ούτε και εμείς ξέρουμε ακριβώς πού οδηγούμαστε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που ενταφιάζει τα ψάρια. Είναι χώρος τέτοιος; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτό το χώρο; Έχουν εξεταστεί τα τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνουν την ασφάλεια ενός ΧΥΤΑ; Έχει εξεταστεί η μορφολογία, το έδαφος, γεωλογικοί σχηματισμοί;[…] Είναι πάρα πολλά τα θέματα που τίθενται. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε[…]», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Λέκκα στο βίντεο που ακολουθεί:
Τι έδειξαν οι μετρήσεις για τη μόλυνση των υδάτων
Όπως είπε ο κ. Κουρέτας, η κατάσταση θα έχει αποκατασταθεί τις επόμενες 1-2 μέρες.
Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ αύριο Δευτέρα θα φτάσουν κλιμάκια στον Βόλο για να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Μετά από την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί και αν θα μπορούν να είναι προσβάσιμες από κολυμβητές.
Τα μέτρα στήριξης
Συγκεκριμένα, δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου, που εξειδικεύονται ως εξής:
- Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
- Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
- Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
- Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
Η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν.
Οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες της περιοχής.