ΤICAD: το Πολισάριο διαταράσσει υπουργική συνάντηση

ΤICAD: το Πολισάριο διαταράσσει υπουργική συνάντηση

Αυτονομιστές της οργάνωσης Πολισάριο δημιούργησαν σύγχυση κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Τόκιο για την Ανάπτυξη στην Αφρική (TICAD – Tokyo International Conference of African Development)

Η αυτονομιστική ομάδα Πολισάριο προκάλεσε σάλο στην υπουργική προπαρασκευαστική συνάντηση για την 9η Διεθνή Διάσκεψη του Τόκιο για την Ανάπτυξη στην Αφρική (TICAD 9), η οποία είναι υπό εξέλιξη στο Τόκιο (24 και 25 Αυγούστου), καθώς μέλη της διείσδυσαν σε αυτήν, χωρίς να έχουν προσκληθεί από τη διοργανώτρια χώρα Ιαπωνία.

Οι αυτονομιστές εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων στις 23 Αυγούστου, ισχυριζόμενοι ότι ήταν μέλη της αλγερινής αντιπροσωπείας, επιδεικνύοντας αντίστοιχες διαπιστεύσεις (badges). Σύμφωνα με πηγές που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, αλλά και όπως φαίνεται από βίντεο που μεταδόθηκε ευρέως από τα διεθνή ΜΜΕ, ένας εξ αυτών έβγαλε κρυφά από την τσάντα του πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία των Σαχράουι» και την τοποθέτησε στο τραπέζι, γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ιάπωνα ΥΠΕΞ, ο οποίος δήλωσε, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, ότι το Τόκιο ουδέποτε απηύθυνε σχετική πρόσκληση στο Πολισάριο. Συμπλήρωσε, δε, ότι προσκλήθηκαν αποκλειστικά και μόνο αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ κράτη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη οντότητα δεν αναφέρεται στον επίσημο κατάλογο των συμμετεχόντων χωρών.

Επισημαίνεται ότι η θέση της Ιαπωνίας συμπίπτει με αυτή των Ηνωμένων Εθνών, των ευρωπαϊκών χωρών και του συνόλου των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κανένα από τα οποία δεν αναγνωρίζει την «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας» (RASD) ως νόμιμο κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό αυτό σημειώνεται στο χρονικό πλαίσιο μιας ισχυρούς διεθνούς δυναμικής υποστήριξης της μαροκινής πρωτοβουλίας για αυτονομία. Περίπου 60 χώρες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, καθώς και πολλές αφρικανικές χώρες (περίπου το 42% των αφρικανικών χωρών έχουν ήδη ανοίξει προξενείο στη Σαχάρα, σε ένδειξη αναγνώρισης της κυριαρχίας του Μαρόκου στην περιοχή).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ