Η Αττική έχασε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και η κυβέρνηση απέτυχε να επιτελέσει την αποστολή της. Μπροστά στα αποκαΐδια από τη φωτιά τα ερωτήματα είναι πολλά και οι αντιδράσεις φουντώνουν.
Η μεγάλη φωτιά που έκαψε την βορειοανατολική Αττική συμπληρώνει το παζλ της καταστροφής των προηγούμενων ετών… Η «ετοιμότητα» του κρατικού μηχανισμού «πιάστηκε στον ύπνο» και το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της ουσιαστικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων και κράτησε χαμηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους μπροστά στην τεράστια οικολογική καταστροφή, τις χαμένες περιουσίες και την βαριά απώλεια ενός συνανθρώπου μας που έπεσε θύμα της πύρινης λαίλαπας.
Λάθη, ευθύνες, παραλείψεις και… στο ίδιο έργο θεατές
Με τις φλόγες να καταπίνουν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου τα όποια λάθη, ευθύνες, παραλείψεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα αλλά μπροστά στα μαύρο τοπίο που ξεδιπλώνεται, από τα ξημερώματα της Τρίτης, οι φωνές κριτικής προς την κυβέρνηση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Τα αμείλικτα ερωτήματα για τη φωτιά
Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει «μέτρα – ασπιρίνες» για τους πυρόπληκτους, copy paste με ανάλογα προηγούμενων καταστροφών, το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί είναι τι πήγε λάθος και η φωτιά έφτασε σε αστικό ιστό, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Είναι το πρώτο και σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για να μη ζήσουμε ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.
Ένα άλλο ερώτημα, γενικότερης φύσεως, έχει να κάνει με την προετοιμασία για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση γνώριζε τον ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και αφού στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κρίσης είχαν γίνει οι απαραίτητες συσκέψεις για τη λήψη μέτρων γιατί βρεθήκαμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές;
Και εν πάση περιπτώσει αφού οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν δεδομένες γιατί η χώρα μας να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων;
Στο μεταξύ, εδώ και χρόνια παρατηρούμε την έννοια της πρόληψης να περιορίζεται στο καθόλα χρήσιμο «112» και ευλόγως προκύπτει το επόμενο ερώτημα: Μήπως χρειάζονται περισσότερα μέτρα πρόληψης για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή θα για όλα τα κακά θα φταίει η κλιματική αλλαγή;
Η στάση της αντιπολίτευσης
Φειδωλή τις πρώτες ώρες της φωτιάς υπήρξε η αντιπολίτευση στέλνοντας αρχικά μηνύματα συμπαράστασης στους πληγέντες και αφήνοντας την απόδοση ευθυνών αφού περιοριστεί ο πύρινος όλεθρος.
Το πρωί της Τρίτης (13/08) η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για τη γνωστοποίηση των εναέριων μέσων που επιχειρούν στη φωτιά στην Αττική όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτή την ώρα πρωτεύει η κατάσβεση, όμως την επόμενη μέρα επείγει επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης της κλιματικής κρίσης. Κάθε καλοκαίρι χάνουμε τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ζωές».
Όπως τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, «επειδή κατά την επίσκεψή μου στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας είδα ο ίδιος στο σύστημα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη μας Συμεών Κεδίκογλου, προχώρησε στο παρακάτω επίσημο αίτημα», προσθέτοντας πως «ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια».
Η πυροσβεστική έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στη φωτιά στην Αττική και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του σημείωνε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί για μια ακόμα φορά να κρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, μετά από μια καταστροφή για την οποία έχει ακέραιη την ευθύνη».
Αποπομπή Κικίλια ζητάει ο Στέφανος Κασσελάκης
Λίγο αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει πως «η πολιτική ευθύνη προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών επιλογών. Το να διασχίζει μία φωτιά 40 χιλιόμετρα στην ήδη μισοκαμένη Αττική και να μπαίνει και να καίει τον αστικό ιστό, είναι κάτι που ταιριάζει στην Καμπούλ και όχι στην Αθήνα» καλώντας «να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αυταπάρνηση των πυροσβεστών που δίνουν αυτή την άνιση μάχη με τις φλόγες τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα».
«Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όταν εδώ και πέντε χρόνια, κάθε καλοκαίρι, η καταστροφή γίνεται ζοφερή κανονικότητα», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Η δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι, αυτή τη φορά, η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.
«Έπρεπε να υπάρξει πρόληψη»
Στο πλευρό των πυρόπληκτων στον Βαρνάβα βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη (…).
«Έπρεπε να υπάρξει πρόληψη, σχέδιο ολοκληρωμένο προστασίας των δασών. Η περιοχή έχει καεί πολλές φορές, έχει αναγεννηθεί , αλλά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες που θα μπορούσαν να προστατέψουν αυτόν τον πνεύμονα της πατρίδας μας. Από αυτή τη σκοπιά λέμε ότι θα έπρεπε ‘χτες’ να έχουν ανοιχτεί όλοι οι δασικοί δρόμοι, θα έπρεπε ‘χτες’ να έχει καθαριστεί το δάσος, θα έπρεπε ‘χτες’ να έχουν παρθεί όλα τα μηχανήματα, οι υποδομές, το προσωπικό το απαραίτητο και να είχε εκπαιδευτεί ο πληθυσμός για τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε.
«Θα αποδοθούν οι ευθύνες»
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη φωτιά στην Αττική και υπόσχεται πως «θα αποδοθούν». Η βιβλική καταστροφή στην πρωτεύουσα της χώρας, ακόμα και μέσα στον οικιστικό ιστό, αναφέρει, «είναι σοκαριστική, αδιανόητη και εξοργιστική».
Νωρίτερα, η ΝΕΑΡ σημείωνε πως «το φετινό ανεξέλεγκτο ολοκαύτωμα είναι αποτέλεσμα της όξυνσης της κλιματικής κρίσης και της συνειδητής πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην πράξει το παραμικρό για την πρόληψη, την θωράκιση και την προστασία των περιοχών που θα βρίσκονταν στο κόκκινο» υπογραμμίζει επικαλούμενη την έκθεση του ινστιτούτου ΕΝΑ για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία που «με βία αγγίζει το 1%».
«Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα»
Στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα, στην Αττική, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας».
Συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες».
Υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε χωρίς κομματικές παρωπίδες πως η χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή πολιτική προστασία».
Καταληκτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «δεν μπορεί κάθε χρόνο να βιώνουμε τόσο τραγικές συνέπειες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό».