Χίλιοι κατάσκοποι αναχαιτίστηκαν από τις γαλλικές υπηρεσίες – Από κόσκινο εθελοντές και μέλη της διοργάνωσης

Χίλιοι κατάσκοποι αναχαιτίστηκαν από τις γαλλικές υπηρεσίες – Από κόσκινο εθελοντές και μέλη της διοργάνωσης

«Η παρέμβαση και η χειραγώγηση πληροφοριών» δεν προέρχονται μόνο από τη Ρωσία αλλά και από κάποιες άλλες χώρες»

Μπορεί η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι να μην τους άφησε όλους ικανοποιημένους, ωστόσο φαίνεται ότι οι γαλλικές υπηρεσίες έκαναν τη δουλειά τους για να διασφαλιστεί η σφάλειά τους.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, περίπου 1.000 άτομα εμποδίστηκαν να παρευρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτα για πιθανή ανάμειξη για λογαριασμό ξένης δύναμης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Associated Press, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας ήλεγξαν εξονυχιστικά εθελοντές, εργαζόμενους και άλλους που συμμετέχουν στους Αγώνες, καθώς και όσους ζήτησαν πάσο για να εισέλθουν, πριν από την τελετή έναρξης, στην πιο αυστηρά ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στο Παρίσι, δηλαδή στις όχθες του Σηκουάνα.

Από τους ελέγχους, κρίθησε ότι έπρεπε να απαγορευτεί η είσοδος σε 5.000 άτομα, ενώ εξ αυτών σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο «υπάρχουν 1.000 άνθρωποι τους οποίους υποπτευόμαστε για ξένη παρέμβαση — μπορούμε να πούμε για κατασκοπεία» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανάν, Νταρμανάν.

Άλλοι αποκλείστηκαν, καθώς, μετά από ελέγχους του ιστορικού τος επισημάνθηκαν για ύποπτη ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση, αριστερό ή δεξιό πολιτικό εξτρεμισμό, βεβαρυμένα ποινικά μητρώα και άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια, είπε ο υπουργός.

«Αυτοί οι άνθρωποι, δεν πιστεύαμε ότι ήταν καλή ιδέα να είναι συνοδοί περιφρούρησης στα γήπεδα, εθελοντές ή να συνοδεύουν (αθλητικές) ομάδες. Από 1 εκατ. ανθρώπους, τα 5.000 δεν είναι πολλά και δείχνει τη, ενδελεχή δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών», είπε.

Μέχρι τις 11 Αυγούστου περίπου 35.000 αστυνομικοί και 10.000 στρατιώτες θα βρίσκονται επί ποδός συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις ασφαλείας των Αγώνων.  Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η Γαλλία δέχεται βοήθεια από 40 χώρες που μαζί έχουν στείλει τουλάχιστον 1.900 αστυνομικές ενισχύσεις.

Προσέχουμε ιδιαίτερα Ουκρανούς και Ισραηλινούς αθλητές

Ο Νταρμανάν, έχει επανειλημμένα επισημάνει υποψίες για παρέμβαση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

«Είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε… ότι ο αθλητισμός δεν χρησιμοποιείται για κατασκοπεία, για κυβερνοεπιθέσεις ή για κριτική και μερικές φορές ακόμη και ψέματα για τη Γαλλία και τους Γάλλους», είπε ο Νταρμανάν, δίχως όμως να παρουσιάζει αποδείξεις περί ρωσικής ανάμειξης.

Πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση και η χειραγώγηση πληροφοριών» δεν προέρχονται μόνο από τη Ρωσία αλλά και από κάποιες άλλες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε. Επίσης, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την ύποπτη ανάμειξη.

O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανάν

«Γι’ αυτό είμαστε σε εγρήγορση και θέλουμε να ξέρουν ότι δεν είμαστε αφελείς», είπε.

Ο Γάλλος υπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία της ουκρανικής ομάδας. «Φυσικά, είμαστε ιδιαίτερα προστατευτικοί με την ουκρανική ομάδα, η οποία είναι προφανώς υπό σημαντική απειλή», είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι Ισραηλινοί αθλητές θα προστατεύονται 24 ώρες την ημέρα από την επίλεκτη αστυνομική μονάδα GIGN, η οποία είναι αρμόδια για την αντιτρομοκρατία και την προστασία των κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ άλλων.

«Το έργο σας δεν είναι εύκολο»

Ο Νταρμανάν επαίνεσε επίσης το έργο ασφαλείας δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών, πυροσβεστών, ειδικών εξουδετέρωσης βομβών, πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών και προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας.

Σε ένα χειρόγραφο σημείωμα προς αυτούς, ο Νταρμανάν είπε ότι «η μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση που μπορεί να διοργανώσει μια χώρα» είναι «επιτέλους» εδώ μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας, αλλά σημείωσε τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις ασφαλείας. «Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο», είπε ο Νταρμανάν στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στην κοινωνική πλατφόρμα X αργά τη Δευτέρα.

Το Παρίσι έχει υποστεί επανειλημμένα θανατηφόρες εξτρεμιστικές επιθέσεις και οι διεθνείς εντάσεις είναι υψηλές λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση, επέλεξε έναν μάλλον αμφιλεγόμενο τρόπο προστασίας των αγώνων, καθώς, αντί να δημιουργήσει ένα ολυμπιακό χωριό με χώρους έξω από το κέντρο της πόλης, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ή το Λονδίνο το 2012, αποφάσισε να φιλοξενήσει πολλές από τις εκδηλώσεις στην καρδιά της πολυσύχναστης πρωτεύουσας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιπλέον, η τοποθέτηση προσωρινών αθλητικών γηπέδων σε δημόσιους χώρους και η τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα κάνει αυτές τις προστασίες πιο περίπλοκες.

Οι διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων έχουν επίσης ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων και οι επικριτές των Αγώνων ανησυχούν για τη χρήση από το Παρίσι τεχνολογίας παρακολούθησης εξοπλισμένη με τεχνητή νοημοσύνη, φοβούμενοι ότι μπορεί όλα αυτά να παραμείνουν σε χρήση και μετά το πέρας των αγώνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ