CrowdStrike: Γιατί η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα με το μπλακάουτ – Πώς αντέδρασαν άλλες κυβερνήσεις

CrowdStrike: Γιατί η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα με το μπλακάουτ – Πώς αντέδρασαν άλλες κυβερνήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, η προβληματική ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike δεν είχε ακόμα διατεθεί στην Ελλάδα

Θέμα τύχης, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από το παγκόσμιο πληροφοριακό μπλακάουτ που προκλήθηκε από λάθος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Η προβληματική ενημέρωση λογισμικού της CrowdStrike θα γινόταν διαθέσιμη στην Ελλάδα σε επόμενο χρόνο, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στα συστήματα που επηρεάστηκαν, η αναβάθμιση έριξε τα συστήματα σε «ατελείωτη λούπα» είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα».

Οι ιδιώτες δεν επηρεάζονται, δεδομένου ότι το λογισμικό της CrowdStrike χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, τρεις από τις πέντε πτήσεις προς ΗΠΑ ακυρώθηκαν, όπως συνέβη σε «μικρό αριθμό» πτήσεων για άλλους προορισμούς του εξωτερικού όπου αεροδρόμια παραμένουν κλειστά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του τομέα Επικοινωνιας του αεροδρομίου. Άλλες πτήσεις έχουν καθυστερήσει.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, οκτώ αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν και η δρομολόγηση των υπόλοιπων πτήσεων γινόταν χειροκίνητα, δήλωσε ο αερολιμενάρχης.

Χιλιάδες επιβάτες περιμένουν στο αεροδρόμιο BER του Βερολίνου και άλλα αεροδρόμια για την επανέναρξη των πτήσεων (Reuters)

Linux προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο, ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, πρότεινε στην κυβέρνηση να προτιμήσει το λειτουργικό σύστημα Linux στη θέση των Windows που επλήγησαν από το σφάλμα της CrowdStrike.

«Είναι γνωστό ότι τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης. Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;» είπε.

H «μπλε οθόνη του θανάτου» εμφανίστηκε σε χιλιάδες υπολογιστές Windows, όπως στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι (Reuters)

Συσκέψεις σε Βρετανία και ΗΠΑ

Στο Λονδίνο, η ομάδα COBRA της κυβέρνησης, η οποία διαχειρίζεται την απόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης κατάστασης, συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επηρεάστηκαν και κρατά ενήμερους τους αρμόδιους υπουργούς, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Υπήρξε συνάντηση αξιωματούχων που καλύπτουν τους διάφορους κλάδους και βιομηχανίες που επηρεάζονται –μια συνάντηση που έχει στόχο να διασφαλίσουμε ότι κρατάμε τους υπουργούς και τα αρμόδια υπουργεία ενήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ δεν παρέστη λόγω της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λονδίνο, πρόσθεσε.

Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μπλακάουτ.

Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται τώρα με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για την κατάσταση σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους, είπε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τους New York Times.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε την ώρα που πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας βρίσκονταν στο Φόρουμ Ασφάλειας του Άσπεν στο Κολοράντο, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ