Ο κόσμος γίνεται πλουσιότερος αλλά η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν ακολουθεί. Ο μέσος και ο ενδιάμεσος πλούτος στη χώρα μας συρρικνώνεται την περίοδο 2008-2023.
Πέρυσι ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε από την πτώση του 2022. Το 2023 το πρόσημο ήταν σταθερά θετικό σε όλο τον κόσμο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, το ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν στο χαμηλότερο πλουτοπαραγωγικό κλιμάκιο συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το 2008 αλλά στην Ελλάδα… «χάσαμε το τρένο».
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS για τον Παγκόσμιο Πλούτο στη χώρα μας καταγράφεται συρρίκνωση του ενδιάμεσου πλούτου κατά 31% στη δεκαπενταετία 2008-2023, με τους φτωχότερους να έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες.
Η έκθεση (Global Wealth Report 2024) καταγράφει επίσης μια στασιμότητα στη χώρας μας παρά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενώ διαπιστώνει πως η κατανομή του πλούτου συνεχίζει να είναι όλο και πιο άνιση.
Η πυραμίδα του πλούτου στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζει αρνητική πορεία στην αύξηση του πλούτου μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.
Ρώμη και Μαδρίτη σημείωσαν «βουτιά» στον μέσο πλούτο ενώ στην Αθήνα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος συρρικνώθηκαν κατά 31% και 11% αντίστοιχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στην κορυφή της πυραμίδας.
Αντλώντας στοιχεία από την έκθεση της UBS o μέσος πλούτος των Ελλήνων ανήλθε το 2023 στα 109.838 δολάρια ανά ενήλικα. Ο διάμεσος πλούτος όμως ήταν μόνο 55.695 δολάρια ανά ενήλικα.
1,8 εκατομμύρια Έλληνες εμφανίζονται με χρέη
Η διαφορά αυτή παρατηρείται επειδή ένα σύμπλεγμα ιδιαίτερα υψηλού πλούτου στην κορυφή της ελληνικής πυραμίδας ανεβάζει τον συνολικό μέσο πλούτο του γενικού πληθυσμού. Η στρέβλωση αυτή αναδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της ανισότητας που υπάρχει μεταξύ των ανώτερων και των κατώτερων στρωμάτων.
Η πυραμίδα του πλούτου στην Ελλάδα το 2023 περιλαμβάνει περί τους 81.000 εκατομμυριούχους με συνολική περιουσία που ξεπερνούσε τα 224 δισ. δολάρια.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια με ατομικό πλούτο από 100.000 έως ένα εκατομμύριο δολάρια και συνολικό πλούτο 478 δισ. δολαρίων.
Η πλειονότητα των Ελλήνων, 4,275 εκατομμύρια, μετριούνται με ατομικό πλούτο από 10 έως 100 χιλιάδες δολάρια.
Στον πάτο της πυραμίδας βρίσκονται 1,8 εκατομμύρια Έλληνες με ατομικό πλούτο κάτω των 10 χιλιάδων δολαρίων και συνολικά με αρνητική περιουσιακή θέση (χρέος) ύψους 1,48 δισ. δολαρίων.
Συμπερασματικά, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν πως η Ελλάδα απείχε από την παγκόσμια ανάκαμψη του πλούτου που καταγράφηκε την τελευταία δεκαπενταετία. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας βίωσε τουλάχιστον δέκα χρόνια «ασφυξίας» εξαιτίας των μνημονιακών προγραμμάτων που την έφεραν πολλά χρόνια πίσω.
Το «μάρμαρο» πλήρωσαν τα άτομα στα χαμηλότερα κλιμάκια πλούτου που υπέστησαν το κύριο βάρος της συνολικής πτώσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι με βάση τον συντελεστή Gini, η ανισότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2008 περισσότερο από 17%.
Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι
Πέρυσι η συνολική αύξηση του πλούτου στην υφήλιο οφειλόταν κυρίως στις επιδόσεις της ζώνης των χωρών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (EMEA) και Ασίας-Ειρηνικού (APAC).
Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τον υψηλότερο αριθμό εκατομμυριούχων στον κόσμο με σχεδόν 22 εκατομμύρια. Η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με λίγο πάνω από έξι εκατομμύρια, αριθμός περίπου διπλάσιος από τον αριθμό της τρίτης χώρας που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Καμία άλλη αγορά δεν αριθμεί πάνω από τρία εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πληθυσμό εκατομμυριούχων λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία μετρούν λιγότερα από 2 εκατομμύρια άτομα.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον πλούτο σε όλο τον κόσμο;
Ανατρέχοντας μέχρι το 2028 ο τραπεζικό κολοσσός προχωρά σε εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο παγκόσμιος πλούτος. Η προοπτική δείχνει ότι το 2024 το μερίδιο των αναδυόμενων οικονομιών στον παγκόσμιο πλούτο θα ξεπεράσει το 30%, θα αυξηθεί σε σχεδόν 32% μέχρι το 2028 και ότι το ποσοστό των ενηλίκων που ανήκουν στο χαμηλότερο επίπεδο πλούτου θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια.
Προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2028, ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί σε 52 από τις 56 αγορές του δείγματος.
Στην Ιαπωνία και την Κορέα ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε δολάρια θα αυξηθεί πάνω από 25%, ενώ στην Ταϊβάν σχεδόν 50%.