Το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Στις 20 Ιουλίου θα γίνουν οι παράλληλες επισκέψεις Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κύπρο
Κλίμα εφησυχασμού εξακολουθεί να καλλιεργείται μετά την συνάντηση (την 5η μέσα σε ένα χρόνο) Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρηθεί το κλίμα ησυχίας στα ελληνοτουρκικά, και συζήτησαν για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης: Ένταση μεταξύ του πάγκου του ΠΑΟΚ και των Βέλγων οπαδών
Κατέγραψαν την καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό ενώ έδωσαν έμφαση σε «ανώδυνα» ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως ο στόχος διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Το Κυπριακό
Όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επόμενη δοκιμή των σχέσεων στις 20 Ιουλίου, με τις παράλληλες επισκέψεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο για την επέτειο από την εισβολή.
Το Κυπριακό είναι ο… ελέφαντας στο δωμάτιο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα του Κυπριακού, ένα από τα «αγκάθια» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησής του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ (Council of Foreign Affairs), χαρακτήρισε την Κύπρο κατεχόμενη χώρα και και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη, προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Κατά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Στην ανακοίνωση ωστόσο που έβγαλε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.
Σημειώνεται ότι σήμερα η απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για το Κυπριακό θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με Γεραπετρίτη και Φιντάν για Κυπριακό.
Τα ήρεμα νερά
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εκτός από το Κυπριακό αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.
Συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία και οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
Αμφότεροι συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».
Δηλώσεις Χριστοδουλίδη
Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και με πολιτικά μηνύματα ομιλία σε εκδήλωση στο ΕΚΠΑ για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο διαμήνυσε ότι 50 χρόνια μετά «δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν παραιτούμαστε, δεν ξεχνάμε».
«Η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο χαράσσοντας με το τρόπο ιταμό το μέλλον της. 50 χρόνια είναι πολλά , πάρα πολλά..» είπε και σημείωσε την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας για λύση επανένωσης προς όφελος «όλων των νομίμως διαμενόντων» στην Κύπρο και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. «Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και συγκεντρώνουν την ορθή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, διαπράχθηκαν στην ευρωπαϊκή Κύπρο» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Μίλησε για καθημερινές προσπάθειες της Τουρκίας για διάβρωση της ιστορικής αλήθειας και νομιμοποίηση των τετελεσμένων αλλά όπως είπε παραμένει ο εισβολέας και παρανόμως κατέχων το 37% της γης μας.