Τρίτο περιστατικό με γάτα με ακρωτηριασμένα πόδια στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
Ακόμα ένα φρικιαστικό γεγονός, που μόνο ένας αρρωστημένος νους θα μπορούσε να πράξει, σημειώθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη, όπου τα περιστατικά κακοποίησης ζώων δεν έχουν τέλος, με θύματα αθώες γάτες.
Όπως ανέφερε στο Live News o δικηγόρος Όθωνας Παπαδόπουλος, το τελευταίο διάστημα στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης εντοπίζονται τα άψυχα σώματα ζώων, τα οποία έχουν βρεθεί ακρωτηριασμένα στα άκρα τους.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά τρία περιστατικά ακρωτηριασμών ζώων στην περιοχή.
Τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και όπως αναφέρουν, όταν εντόπισαν το πρώτο ακρωτηριασμένο γατάκι «δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι υπήρχε κάποιο άρρωστο άτομο».
Οι Αρχές αναζητούν οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες της περιοχής προκειμένου να εντοπίσουν την ταυτότητα του δράστη, ενώ σύμφωνα με τα τραύματα ο δράστης χρησιμοποιεί σπαθί προκειμένου να ακρωτηριάσει τα γατάκια.
Κακοποίηση ζώων: Τι ορίζει ο νόμος
Η επιλογή του εξτρέμ, ο Μεντιλίμπαρ, η τουρκική ομάδα που θέλει Γιάρεμτσουκ και ο Ολιβέιρα
Όσον αφορά στις κυρώσεις που αφορούν στην κακοποίηση και κακή μεταχείριση ζώων, αυτές τροποποιήθηκαν πρόσφατα και έγιναν πολύ πιο αυστηρές. Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του νόμου 4039/2012 είναι:
- Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
- Για τους παραβάτες που κακοποιούν ζώα είτε βιντεοσκοπούν παρανόμως ζώα για κερδοσκοπία, ισχύει επίσης η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
- Οι παραβάτες του άρθρου 12 για απαγόρευση χρησιμοποίησης ζώου σε κάθε είδους θεάματα και συναφείς δραστηριότητες (τσίρκο, θίασο, παραστάσεις, παρελάσεις, ψυχαγωγικά παιχνίδια, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια, πίστες αυτοκινητιδίων), σε μονομαχίες και στην εκτροφή για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών και άλλων ουσιών, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
- Σε περίπτωση εισαγωγής στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση, καθώς και σε περίπτωση κλοπής οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, η ποινή είναι φυλάκιση έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες μέχρι οκτώ χιλιάδες ευρώ.
- Σε περίπτωση υποτροπής των δραστών οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται.