Η αποκάλυψη των FT για συμφωνία Μέρκελ - Τσίπρα για επαναπροώθηση προσφύγων δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση που άνοιξε μετά το Eurogroup.
H αποκάλυψη των σημερινών Financial Times για συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ ώστε να δέχεται η Ελλάδα πρόσφυγες από τη Γερμανία, μπορεί να συνδεθεί κάλλιστα με τα όσα έγιναν στο εσωτερικό της χώρας μετά το Eurogroup.
Σύμφωνα με τους FT ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο κ. Τσίπρας στους FT.
Δήλωσε επίσης «ανοιχτός», σύμφωνα με την εφημερίδα, «να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει γίνει πολύ συζήτηση για το αν το Σκοπιανό και η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ (με τις όποιες παραχωρήσεις έγιναν σε εθνότητα και γλώσσα) είναι δύο θέματα που συνδέονται άμεσα.
Καταγγελίες από βουλευτές
Καταγγελίες για «κρυφό παζάρι» ώστε η Ελλάδα να πετύχει καλύτερη συμφωνία για το χρέος με ανταλλάγματα, έχουν κάνει και μέχρι πρότινος κυβερνητικοί βουλευτές.
Ο προσφάτως αποχωρών από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είχε δηλώσει ότι στο εσωτερικό του κόμματος συζητήθηκε πολύ το ζήτημα της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία κι αν θα κατέθεταν πρόταση μομφής κατά Κοτζιά, αλλά, όπως αποκάλυψε «οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν όταν τους αποκαλύφθηκε πως θα υπάρξουν οικονομικά ανταλλάγματα». Εννοώντας μια καλύτερη συμφωνία στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Ο δε αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, είχε επιβεβαιώσει το σενάριο του παζαριού λέγοντας: «Εγιναν κάποιες συζητήσεις και μπήκαν όλα στη ζυγαριά».
Λίγο πριν από το Eurogroup στη γερμανική εφημερίδα Die Ziet δημοσιεύτηκε άρθρο το οποίο ανέφερε ότι η Angela Merkel έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας της λόγω του προσφυγικού και «χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα».
«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα. Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς.
Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων.
Και τώρα χρειάζεται η Merkel αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…)
Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες» τονίζει η Die Zeit.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Γιατί να συμφωνήσει, όμως, η Ελλάδα; Αναλύοντας η Die Zeit τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, εξηγεί ότι η χώρα μας έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει.
«Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία» σημειώνει και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους.
Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Merkel θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».
Το διαψεύδει η κυβέρνηση, το «ανοίγει» η ΝΔ
Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, πάντως, υποστήριζε ότι δεν υπήρξε καμιά κρυφή συμφωνία που θα δίνει στους Ευρωπαίους προσφυγικό και Μακεδονικό για μια καλή λύση για το χρέος. «Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα» διαβεβαίωνε ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τζανακόπουλος.
Ωστόσο, η εικόνα που έμεινε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, κυρίως με τη Γερμανία, μια ελάφρυνση του χρέους, μια πιο ευνοϊκή εξέλιξη στο οικονομικό, ώστε να βγει από τα μνημόνια «καθαρή» δίνοντας ανταλλάγματα. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων και τη στήριξη Τσίπρα σε Μέρκελ με την υποδοχή από μέρους της Ελλάδας προσφύγων που αιτούνται άσυλο σε άλλες χώρες.
Το θέμα αυτό «σηκώνει» και η Νέα Δημοκρατία με την Μαρία Σπυράκη να δηλώνει: «Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις διεθνείς επαφές του ως ένα μεγάλο παζάρι. Το εισπράξαμε και στο ζήτημα του Σκοπιανού», τόνισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλλάξει το νόμο για την χορήγηση ασύλου ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.