Κίνητρα για κάλυψη άγονων περιοχών και μείωση των ελλείψεων φαρμάκων

Κίνητρα για κάλυψη άγονων περιοχών και μείωση των ελλείψεων φαρμάκων

Από το βήμα του Economist, o υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε παραγωγικές επενδύσεις από τις φαρμακευτικές και προανήγγηλε κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να μείνουν στο ΕΣΥ.

Οικονομικά κίνητρα για στελέχωση των άγονων περιοχών με γιατρούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να επιτελούν ιδιωτικό έργο, θα προβλέπονται με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει άμεσα και σε αυξήσεις στις τιμές πολύ φθηνών φαρμάκων μέχρι 15 ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν σήμερα με τιμές κάτω του κόστους τους.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable», στην ενότητα «Στρατηγική για ένα χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα».

Διαβάστε επίσης: Κροατία – Νέα Ζηλανδία 86-90: «Φωτιά» στον πρώτο όμιλο έβαλαν οι «Tall Blacks»

Ο υπουργός, εξήγησε πως η δυνατότητα των γιατρών ΕΣΥ να έχουν ιδιωτικό έργο, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι έτσι, οι γιατροί θα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Όσον αφορά τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 4 θέσεις παθολόγων προκηρύχθηκαν στην Κω 14 φορές, όμως όλες τις φορές η συμμετοχή ήταν μηδενική, καθώς σε καμία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Πρόσθεσε ότι συνολικά στην Ευρώπη παρατηρούνται ελλείψεις 1,5 εκατ. γιατρών και 1,5 εκατ. νοσηλευτών. Και δεδομένου ότι η Ευρώπη γηράσκει, είναι λογικό και οι ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας να είναι μεγαλύτερες.

Το 10% της παραγωγής γενοσήμων στην Ευρώπη, γίνεται από ελληνικές φαρμακευτικές, στη χώρα μας

Από αριστερά: Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός διευθυντής της Medicines for Europe Adrian Van den Hoven

Παρατήρησε ότι «η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει όπλα που δεν είχαμε, νέες θεραπείες είναι στη διάθεση των ασθενών, θέλουμε την καινοτομία αν και δημιουργεί πιέσεις», κάλεσε όμως τις πολυεθνικές εταιρείες σε παραγωγικές επενδύσεις πέραν των κλινικών μελετών για τις οποίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

Αναφερόμενος στις ελληνικές φαρμακευτικές, επεσήμανε ότι οι παραγωγικές επενδύσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επιτρέψει να διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν οι εξαγωγές και πρόσθεσε πως το ποσό που διέθεσε το κράτος, το παίρνει πίσω πολλαπλάσια.

Τόνισε επίσης, ότι επιχειρείται η πλήρης καταγραφή της χρήσης όλων των φαρμάκων στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ είναι γνωστό πλέον τι αποθέματα υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες και πώς «κινούνται» οι παράλληλες εξαγωγές, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, και μάλιστα υπογράμμισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει στον τομέα αυτό τις βέλτιστες πρακτικές.

Γενόσημα

Από την πλευρά του συνδέσμου των φαρμακευτικών που παράγουν γενόσημα στην Ευρώπη ο γενικός διευθυντής της Medicines for Europe Adrian Van den Hoven, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, επεσήμανε πως το 70% των συνταγών στην Ευρώπη είναι γενόσημα, ενώ στις ΗΠΑ πλησιάζει το 89%, αλλά και ότι από τα 300 κρίσιμα φάρμακα που όρισε η Κομισιόν, το 66% αυτών είναι γενόσημα.

Επισημαίνοντας πως η χώρα μας είναι από τις σημαντικότερες παραγωγούς γενοσήμων στην Ευρώπη, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρήσης τους στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως αφού όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ότι αφορά τους διαθέσιμους πόρους για την υγεία.

Οι φαρμακευτικές των γενοσήμων προωθούν νέα μορφή καινοτομίας, διευκολύνοντας τα νοσοκομεία, αλλά και τους ασθενείς στη χρήση των φαρμάκων τους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι πολύ αυστηρή στην παραγωγή φαρμάκων και εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε πιο ευέλικτους κανόνες παραγωγής», όπως έγινε ήδη στα μικροτσίπ και σε άλλους τομείς.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Σε ότι αφορά την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επέτρεψε την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας κατά 50% τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης μέχρι και του 70% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Πρόσθεσε όμως ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, εξαιτίας του οποίου έχουν καθυστερήσει μεταρρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθεί η πολιτική γενοσήμων και παλαιών φαρμάκων, για να μειωθούν οι ελλείψεις και να διασφαλιστεί η κάλυψη των ασθενών.

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις υποχρεωτικές επιστροφές rebate clawback ως «βαρίδι» και υπενθύμισε ότι το 10% της παραγωγής γενοσήμων στην Ευρώπη, γίνεται από ελληνικές φαρμακευτικές, στη χώρα μας. Κατέληξε αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που υπολογίζεται σε 1,23 δις. ευρώ,  με επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη γνώση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ