Κερατέα – Σταμάτα: Ώρες αγωνίας στα πύρινα μέτωπα – Καμένες περιουσίες και ένας νεκρός

Κερατέα – Σταμάτα: Ώρες αγωνίας στα πύρινα μέτωπα – Καμένες περιουσίες και ένας νεκρός

Κόλαση φωτιάς με πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα σε Κερατέα και Σταμάτα. Ένας νεκρός από ανακοπή. Μπαράζ μηνυμάτων από το 112. Τι διαπίστωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τις θερμότερες και ξηρότερες για τα δεδομένα της εποχής καιρικές συνθήκες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το Σαββατοκύριακο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βλέποντας να ξεπηδούν δεκάδες πύρινα μέτωπα.

Με το κλίμα (πυρομετεωρολογικά) να παραπέμπει σε τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου και όχι τέλη Ιουνίου, η Κυριακή (30/06) εξελίχθηκε στη δυσκολότερη ημέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου με δύο μεγάλες φωτιές σε Αττική (Κερατέα και Σταμάτα) να δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης: «Μπαμ» από την Ιταλία: «Ο Φουρνιέ συμφώνησε με τον Ολυμπιακό για 8,4 εκατ. ευρώ, αλλά ζήτησε χρόνο λόγω ΝΒΑ»

Η δυσκολότερη ημέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου

Στην Κερατέα, λίγο πριν πέσει η νύχτα και αρχίσουν να αποσύρονται οι εναέριες δυνάμεις, η εικόνα του πύρινου μετώπου ήταν εμφανώς βελτιωμένη με τη φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση. Έπειτα από πέντε και πλέον ώρες, οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε σε αστική και δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής.

Πρώτος συναγερμός στην Κερατέα

Ο πρώτος μεγάλος συναγερμός ήχησε στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλάκα Κερατέας που ξεπήδησαν πύρινες φλόγες που γρήγορα επεκτάθηκαν εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στην περιοχή.

Οι κάτοικοι που βρίσκονταν σε Μαρκάτι, Άγιο Κωνσταντίνο Λαυρίου, Άγιο Γεώργιο Θορικού, Παλαιοκαμάριζα, Πλάκα και Πανόραμα, απομακρύνθηκαν προς Λαύριο.

Όσο περνούσε η ώρα και το μέτωπο δεν μπορούσε να οριοθετηθεί η ανησυχία μεγάλωνε καθώς η φωτιά άρχισε να κινείται επικίνδυνα νοτίως προς Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί έπεσε και το μεγάλο βάρος προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Άγιο Κωνσταντίνο και εισέλθει στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Το μέγεθος της πυρκαγιάς αποτυπώθηκε στη δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μeteo που έδειξε ότι ο καπνός από τη φωτιά κάλυψε προσεγγιστικά απόσταση 210 km. Συγκεκριμένα στη δορυφορική φωτογραφία, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 30/06, διακρίνεται ευκρινέστατα ο καπνός από τη φωτιά στην περιοχή της Κερατέας που κάλυψε απόσταση 210 km φτάνοντας σχεδόν μέχρι την Κρήτη.

Κερατέα

Μέχρι και την Κρήτη έφτασε ο καπνός

Η φωτιά στην ανατολική πλευρά της Αττικής, στο πέρασμά της, έκαψε τουλάχιστον δώδεκα σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Για την ασφάλεια των κατοίκων υπήρξαν αλλεπάλληλα μηνύματα του «112» με οδηγίες των Αρχών.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη Σταμάτα

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο της ημέρας ήταν στη Σταμάτα. Στη δημοτική κοινότητα του Δήμου Διονύσου στην Βόρεια Αττική οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους λίγα λεπτά μετά τις 16.00.

Μετά από σκληρή μάχη επί πέντε και πλέον ώρες με τις φλόγες και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά και όταν έπεσε το σκοτάδι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στην περιοχή.

Δυστυχώς, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών έχασε τη ζωή του από ανακοπή, την ώρα που επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος εισέπνευσε καπνό και έγιναν προσπάθειες ανάταξης από τους διασώστες κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου.

Ωστόσο, ο άνδρας δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Στα δύο μέτωπα φωτιά θα παραμείνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες ενισχύθηκαν μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων. Με το πρώτο φως της ημέρας και αν κριθεί σκόπιμο επιχειρησιακά θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασοκομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Έκκληση για μεγάλη προσοχή

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εξέφρασε ένα παράπονο και μια διαπίστωση: «για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των  θυελλωδών ανέμων», είπε αρχικά.

«Κι όμως, είχαμε:

  • 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα
  • 3 παρά τέταρτο στη Λαμία
  • 4 και πέντε στο Αγρίνιο
  • 4 και τέταρτο στη Σταμάτα
  • 5 και 20 στην Κόρινθο
  • 8 παρά τέταρτο στο Δίστομο
  • 8 παρά 10 στον Ασπρόπυργο
  • 8 παρά πέντε στο Ντράφι
  • 8 και 20 στην Ηλεία

Ακόμη και στο Φιλοπάππου στο κέντρο της Αθήνας»

Όπως καταλαβαίνετε, είπε, «δεν έχω κανένα σχόλιο» εκφράζοντας μια πικρία αλλά και υπόννοιες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στα δύο μέτωπα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν σύμμαχο την εξασθένηση των ανέμων.

Άνεμοι, τοπικά 7 μποφόρ, τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα (01/07) οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στην Κρήτη οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) προβλέπεται για όλη την Κρήτη.

Επίσης, τη Δευτέρα συνεδριάζει, στις 11:00 πμ, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων, ζήτημα το οποίο έχει πάρει παράταση, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ