«Καμπανάκι» Καλλιάνου: Έρχονται μέχρι και 11άρια μποφόρ – Που μεγάλος κίνδυνος για φωτιές και τι θα γίνει με τα πλοία

«Καμπανάκι» Καλλιάνου: Έρχονται μέχρι και 11άρια μποφόρ – Που μεγάλος κίνδυνος για φωτιές και τι θα γίνει με τα πλοία

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, το επερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την Πολιτική Προστασία, το επερχόμενο Σαββατοκύριακο προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών. Η Πολιτική Προστασία έχει ήδη εκδώσει πορτοκαλί συναγερμό εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που αναμένεται να ευνοήσουν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι επικίνδυνες αυτές συνθήκες οδήγησαν τον υπουργό Πολιτικής ΠροστασίαςΒασίλη Κικίλια, να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συνεργαστούν ώστε να ξεπεραστεί αυτή η «δύσκολη κατάσταση που έρχεται» λόγω των καιρικών φαινομένων. Οι μετεωρολόγοι, επίσης, προειδοποιούν για τα επικίνδυνα φαινόμενα, ενισχύοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση και προσοχή από όλους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, το επερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων. Παρά τις επικίνδυνες συνθήκες που θα δημιουργήσουν οι άνεμοι, οι υπόλοιπες καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ήπιες, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε ευχάριστα επίπεδα, γύρω στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές» τονίζει και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Οι περιοχές της Αττικής με τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι περιοχές της Αττικής που θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μποφόρ, είναι «οι πιο κεντρο-ανατολικές περιοχές. Από το κέντρο της πόλης και ανατολικότερα, πχ στα Μεσόγεια, τόσο πιο ισχυρές θα είναι οι ριπές. Δηλαδή, προς το Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, το Κορωπί, τα Σπάτα και ανατολικότερα, θα έχουμε 7, 8, 9 μποφόρ ριπές».

«Στη Νότια Κρήτη, οι ριπές θα φτάσουν τα 10 με 11 μποφόρ» συμπλήρωσε. «Στη Νότια Κρήτη θα σε παίρνει ο άνεμος πραγματικά».

Οι 6 περιοχές της Ελλάδας που είναι σε πορτοκαλί συναγερμό

Με τον κρατικό μηχανισμό ήδη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τους ισχυρούς ανέμους το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, περιλαμβάνουν:

– Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

– Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ιδιαίτερη έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα τις Κυκλάδες

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Εύβοιας

Οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργαστούν πλήρως για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εκτός από την αυξημένη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, γίνεται επίσης έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.

Η συνεργασία όλων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που επιφέρει ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι, και η υπεύθυνη συμπεριφορά μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνεμοι ξεκίνησαν να πνέουν από το βράδυ της Παρασκευής, 28 Ιουνίου 2024, και προβλέπεται να ενταθούν το Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση των ανέμων θα επηρεάσει σημαντικά τις καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται οι προβλεπόμενες μέγιστες ριπές των ανέμων, οι οποίες παρουσιάζονται με πορτοκαλί αποχρώσεις, καθώς και οι κατευθύνσεις τους, που υποδεικνύονται με μαύρα βελάκια. Αυτά τα δεδομένα αφορούν τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, και προέρχονται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Οι προβλέψεις δείχνουν εντατικοποίηση των ανέμων, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Βάσει των προγνώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια θα αγγίξουν τοπικά τα 90 km/h κατά τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου. Στη Νότια Εύβοια και σε γειτονικές περιοχές με έντονη τοπογραφία, οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 100 km/h, υποδεικνύοντας την ανάγκη για αυξημένη προσοχή.

Πηγή: enimerotiko.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ