Η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, με το τρέχον έτος να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη πρόκειται να ενταθούν τον επόμενο μήνα, με κύματα καύσωνα και πυρκαγιές να πλήττουν τμήματα της ηπείρου, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πιο εμφανείς από ποτέ άλλοτε.
Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα βιώσουν τις πιο ζεστές συνθήκες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Κάτω του μέσου όρου θερμοκρασίες αναμένονται για τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν θερμότερες μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι θερμοκρασίες στον Ατλαντικό Ωκεανό τους τελευταίους μήνες έχουν «σπάσει» κάθε ρεκόρ και θα συμβάλουν στη ζέστη που επικρατεί σε νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μάθιου Ντρος, στην εταιρεία προγνώσεων Maxar Technologies.
«Η κατάσταση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας παίζει ρόλο, καθώς οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα αλληλεπιδρούν στενά», αναφέρει.
Η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, με το τρέχον έτος να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το βόρειο ημισφαίριο ετοιμάζεται για να ζήσει ένα καυτό καλοκαίρι και όπως αναφέρει το Bloomberg, η ζέστη απείλησε πέρυσι τόσο την υγεία, όσο και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το διεθνές δίκτυο αναφέρει ότι τον Ιούνιο ξέσπασαν πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Από τα δημοφιλέστερα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου μέχρι και την Αθήνα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για περισσότερες πυρκαγιές την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, η Βόρεια Ιταλία θα δεχτεί ισχυρές βροχοπτώσεις τον Ιούλιο μαζί με τα βόρεια Βαλκάνια, αλλά και τις χώρες της Βαλτικής.
«Ένα αυξανόμενο τέρας της κλιματικής αλλαγής»
Εκεί συναντώνται ψυχρότερες συνθήκες από τη βόρεια Ευρώπη και θερμότερος αέρας από τα νοτιοανατολικά.
«Αυτή η ζώνη είναι πιθανό να φέρει γύρους σοβαρών καταιγίδων που θα μπορούσαν να φέρουν καταστροφικούς ανέμους, χαλάζι και αστραπιαίες πλημμύρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάιλερ Ρόις, ανώτερος μετεωρολόγος στην AccuWeather.
Οι καύσωνες στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσογειακή χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο στην Ευρώπη.
Πέρυσι, ζεματίστηκε από ένα μεγάλο κύμα καύσωνα που διήρκεσε 16 ημέρες, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ που έγινε ποτέ. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, αναφέρει το Euronews.
Γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες εδώ να αυξάνονται περίπου δύο φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του Κλιματικού Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.
Ειδικά το καλοκαίρι, η θέρμανση είναι πιο έντονη στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και γύρω από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Copernicus.
Πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αρκτικό Κύκλο
Οι πυρκαγιές καταστρέφουν για άλλη μια φορά τον Αρκτικό Κύκλο, σύμφωνα με το Copernicus.
Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν την περιοχή.
Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το Copernicus ανέφερε υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα και ξηρότερες συνθήκες στη Σάχα της Ρωσίας, οι οποίες καθιστούν τις ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιές.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο αναπληρωτής υπουργός Οικολογίας, Διαχείρισης και Δασών της περιοχής είπε ότι περισσότερες από 160 πυρκαγιές έπληξαν σχεδόν 460.000 εκτάρια γης μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο καπνός από τις φλόγες θα εμποδίσει την ικανότητα του πάγου της Αρκτικής να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία – κάτι που θα σήμαινε ότι τόσο η ξηρά όσο και η θάλασσα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, σύμφωνα με το BBC.
Kραυγή για επείγουσα δράση»
«Οι αυξανόμενες πυρκαγιές στη Σιβηρία είναι ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι αυτό το βασικό σύστημα πλησιάζει σε επικίνδυνα κλιματικά σημεία ανατροπής», αναφέρει η καθηγήτρια Γκέιλ Γουάιτμαν από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο BBC.
«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτές οι πυρκαγιές είναι «μια προειδοποιητική κραυγή για επείγουσα δράση».
Ο καθηγητής Guillermo Rein, καθηγητής Επιστήμης της Πυρκαγιά στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «ένα αυξανόμενο τέρας της κλιματικής αλλαγής».