Οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι κοστίζουν 8,9 τρισ. δολ. – Η εικόνα στην Ελλάδα

Οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι κοστίζουν 8,9 τρισ. δολ. – Η εικόνα στην Ελλάδα

Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους.

Τα αρνητικά καθημερινά συναισθήματα των εργαζομένων και η έλλειψη ευημερίας μπορούν τελικά να βλάψουν το σύνολο της οικονομίας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Gallup, στην «Κατάσταση του Παγκόσμιου Χώρου Εργασίας », εκτιμά ότι η χαμηλή δέσμευση εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από την τελευταία ετήσια παγκόσμια δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 128.278 εργαζόμενοι σε περισσότερες από 140 χώρες πέρυσι.

Αυτή η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των εργαζομένων παγκοσμίως ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι, θυμωμένοι ή λυπημένοι σε καθημερινή βάση. Και το 41% ​​κατά μέσο όρο λέει ότι αισθάνεται άγχος.

Εκείνοι που είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι αισθάνονται μοναξιά ήταν οι νεότεροι εργαζόμενοι (22%), οι εργαζόμενοι που εργάζονταν εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση (25%) και εκείνοι που ένιωθαν περισσότερο αποδεσμευμένοι στη δουλειά (31%).

Αν και η εργασία δεν είναι πάντα η αιτία των αρνητικών καθημερινών συναισθημάτων ενός ατόμου, οι εργοδότες θα πρέπει να ανησυχούν. Αυτό συμβαίνει επειδή η εργασία μπορεί είτε να βελτιώσει είτε να επιδεινώσει την ευημερία των εργαζομένων.

Η έκθεση της Gallup σημειώνει ότι, «όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στις εργασιακές τους σχέσεις, η απασχόληση συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής απόλαυσης και χαμηλά επίπεδα όλων των αρνητικών καθημερινών συναισθημάτων. Σημειωτέον, οι μισοί από τους εργαζόμενους που ασχολούνται με την εργασία ευημερούν συνολικά στη ζωή τους».

Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποδέσμευση στην εργασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία ενός ατόμου όσο -ή περισσότερο από- το να μην έχει καθόλου δουλειά. «Οι εργαζόμενοι που αντιπαθούν τη δουλειά τους τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα καθημερινού άγχους και ανησυχίας, καθώς και υψηλά επίπεδα όλων των άλλων αρνητικών συναισθημάτων», έγραψαν. «Σε πολλά θέματα ευεξίας (στρές, θυμός, ανησυχία, μοναξιά), η ενεργή απεμπλοκή στη δουλειά είναι ισοδύναμη ή χειρότερη από το να είσαι άνεργος».

Οι αφοσιωμένοι διευθυντές βοηθούν τους εργαζόμενους

Όπως γράφει το CNN Business, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι πέρυσι μόνο το 23% των εργαζομένων απασχολούνταν στην εργασία, ποσοστό αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος. Η Gallup ορίζει έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο ως κάποιον «ιδιαίτερα εμπλεκόμενο και ενθουσιώδη με την εργασία και τον χώρο εργασίας του».

Όμως όσοι δήλωσαν ότι δεν είναι δεσμευμένοι με τη δουλειά τους αυξήθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 62%. Πρόκειται για εργαζόμενους που χαρακτηρίζονται ως «ψυχολογικά αποστασιοποιημένοι από δουλειά και την εταιρεία τους. Επειδή οι ανάγκες τους για δέσμευση δεν καλύπτονται πλήρως, αφιερώνουν χρόνο αλλά όχι ενέργεια ή πάθος στη δουλειά τους».

Τα επίπεδα δέσμευσης είναι υψηλότερα στους λεγόμενους οργανισμούς «βέλτιστων πρακτικών», όπου τα τρία τέταρτα των διευθυντικών στελεχών κατά μέσο όρο απασχολούνται καθώς και επτά στους 10 μη διευθυντές, είπε η Gallup. Οι βέλτιστες πρακτικές τους περιλαμβάνουν την έμφαση που δίνουν οι ηγέτες στην ευημερία στην εργασία και στη ζωή.

Το κομμάτι του διαχειριστή της εξίσωσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. «[Όταν] οι διευθυντές είναι αφοσιωμένοι, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν», ανέφερε η έκθεση. Και, πρόσθεσε, «οι επιχειρηματικές μονάδες υψηλής δέσμευσης είναι πιθανό να δουν σημαντικά υψηλότερη ευημερία των εργαζομένων – καθώς και υψηλότερη παραγωγικότητα, κερδοφορία και πωλήσεις – από τις ομάδες χαμηλής δέσμευσης».

Εκεί που βρίσκονται οι περισσότεροι και λιγότερο αγχωμένοι εργαζόμενοι

Τα αποτελέσματα της δέσμευσης και της ευημερίας διέφεραν σε καθεμία από τις 10 περιοχές που κάλυπτε η δημοσκόπηση του Gallup. Η έκθεση σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, για παράδειγμα, παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων (33%) μεταξύ όλων των περιοχών που μελετήθηκαν και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ευημερούντων εργαζομένων (53%), πίσω από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (60%) και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (54%).

Αλλά οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κατέλαβαν επίσης τη δεύτερη θέση μεταξύ των εργαζομένων που βιώνουν καθημερινό άγχος (49%), ακριβώς πίσω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (52%).

Αντίθετα, η Ευρώπη παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο αφοσίωσης των εργαζομένων (13%). Η Νότια Ασία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τους εργαζόμενους που περιγράφονται ως ακμάζοντες συνολικά (13%). Και οι χώρες της μετασοβιετικής Ευρασίας κατατάσσονται χαμηλότερα όσον αφορά το καθημερινό άγχος (19%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ