Γαλλία: Μετά τον «κεραυνό εν αιθρία», η «κίνηση πόκερ» του Μακρόν – Ο Τύπος σχολιάζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Γαλλία: Μετά τον «κεραυνό εν αιθρία», η «κίνηση πόκερ» του Μακρόν – Ο Τύπος σχολιάζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Την επομένη της ανακοίνωσης της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και της προκήρυξης εκλογών το σύνολο του Τύπου της Γαλλίας κάνει λόγο για μια «επικίνδυνη» απόφαση του προέδρου, που «βυθίζει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα».

Μετά τον «κεραυνό εν αιθρία», που έπεσε στη Γαλλία με την ιστορική νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αποτελούν «κίνηση πόκερ», τονίζει ο γαλλικός Τύπος σήμερα (10/6), την επομένη των εκλογών που ανέδειξαν τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου.

«Διπλή βόμβα», είναι ο τίτλος του άρθρου στην εφημερίδα Sud Ouest, που υπογράφει ο συντάκτης Ζαν-Πιερ Ντοριάν. «Η πρώτη έσκασε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National)» και η δεύτερη όταν ο Γάλλος πρόεδρος «ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης: Απελπισμένοι στον Παναθηναϊκό: Ο Αλόνσο και το «κάκιστο ξεκίνημα του Μεντιλίμπαρ»

O Μακρόν «καλεί όλους να ξυπνήσουν από τον λήθαργο μπροστά στον εθνικιστικό κίνδυνο που απειλεί τη χώρα

Πρόκειται για «ένα ακραίο στοίχημα», γράφουν οι Midi Libre και Libération. «Η επιλογή να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση είναι τολμηρή, ακόμη και επικίνδυνη, αν στο τέλος της διαδικασίας ο γαλλικός λαός επέλεγε τον Εθνικό Συναγερμό και όριζε de facto πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά», αναφέρει ο Ολιβιέ Μπισκαγιέ στη Midi Libre.

«Μια απόφαση γεμάτη κινδύνους», προειδοποιεί η Στεφανί Ζορν στη Voix du Nord, όπως και ο Στέφαν Βερνέι στην Ouest France, για τον οποίο η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών «διατρέχει τον κίνδυνο ενός παλιρροϊκού κύματος του RN στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, δεδομένου ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σάρωσε στις ευρωεκλογές.

Για τον Αλέξις Μπριζέ στη Le Figaro, «ο Μακρόν διατρέχει τον κίνδυνο να εμπιστευθεί αύριο τα ηνία της εξουσίας στο κόμμα του οποίου την ανάπτυξη είχε υποσχεθεί να ανακόψει». Υποστηρίζει ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο αρχηγός του κράτους να κινητοποιήσει τις δυνάμεις, ομολογουμένως, αλλά εναντίον του».

«Η απόφαση που έλαβε χθες είναι σοβαρή και βαρύνουσα. Ανοίγει μια περίοδο ουσιαστικής αποσαφήνισης. Εναπόκειται σε κάθε Γάλλο να κάνει τη σωστή επιλογή», γράφει ο Σεβερίν Χουσόν στο κύριο άρθρο του στη La Croix, υποστηρίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «καλεί όλους να ξυπνήσουν από τον λήθαργο μπροστά στον εθνικιστικό κίνδυνο που απειλεί τη χώρα».

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να αποφύγει την ευθύνη»

Ο Στεφάν Βερνέι, στην Ouest France, επισημαίνει ότι «οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές κάνουν σίγουρα πρόοδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Γαλλία είναι η μόνη χώρα όπου το χάσμα με ένα παραδοσιακό κυβερνητικό κόμμα είναι τόσο μεγάλο».

«Η Γαλλία ξεχωρίζει τώρα ως μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικιστικής, λαϊκιστικής και ξενοφοβικής αναγέννησης σε όλη την ήπειρο», σύμφωνα με τον Πολ Κουίνιο στη Libération.

Το «στοίχημα» του Μακρόν, που αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι απέτυχε, είναι να «προκαλέσει» για την αλήθεια «ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα θέσει τα πάντα σε κίνδυνο, το στρατόπεδό του, τις ιδέες του και ίσως ακόμη και το πεπρωμένο του», γράφει ο Στεφάν Βεργκέιντ στη La Montagne .

Στην εφημερίδα Le Républicain lorrain, ο Σεμπαστιάν Ζορζ αναρωτιέται αν πρόκειται για ένα «έξυπνο στοίχημα, [έναν] πολιτικό υπολογισμό, [μια] ανασύνθεση του τοπίου με νέες συμμαχίες ή ad hoc συνασπισμούς, [μια] παρωδία του status quo, [έναν] σεισμό ή [μια] πολιτική καμένης γης». Αλλά γι’ αυτόν, σε κάθε περίπτωση, «είναι η αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από τη Γαλλία».

Από το πρωί της Δευτέρας, κάθε Γάλλος θα βρεθεί «αντιμέτωπος με το καθήκον του», διότι «κανείς δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Ξεκινώντας από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βυθίζει τη Γαλλία σε μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα», επισημαίνει ο Ολιβιέ Μπισκαγιέ.

Ο Πολ Κουίνιο προτιμά, πάντως, να πιστεύει ότι το «στοίχημα» του Μακρόν μπορεί να είναι να «αποδείξει, πριν από το 2027 και τις επόμενες προεδρικές εκλογές, την αδυναμία του Εθνικού Συναγερμού να λύσει τα προβλήματα των Γάλλων, ποντάροντας έτσι στο μέλλον του ίδιου και της Γαλλίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ