Μεγάλη δωρεά 18 δισ. δολαρίων έκανε ο Τζορτζ Σόρος προς τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Open Society, με στόχο να του εξασφαλίσει περισσότερους πόρους αλλά και για φορολογικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι του παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, η οποία ανέρχεται στα περίπου 25 δισ. δολάρια (24,6 δισ. δολάρια για την ακρίβεια, […]
Μεγάλη δωρεά 18 δισ. δολαρίων έκανε ο Τζορτζ Σόρος προς τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Open Society, με στόχο να του εξασφαλίσει περισσότερους πόρους αλλά και για φορολογικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι του παραχωρεί το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, η οποία ανέρχεται στα περίπου 25 δισ. δολάρια (24,6 δισ. δολάρια για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει το CNN). Παράλληλα, όπως αναφέρουν αναλυτές, ένας από τους λόγους αυτής της κίνησης είναι για να περιορίσει ο κ. Σόρος φόρους που καλείται να καταβάλει έως τη λήξη της χρονιάς ως επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων.
Το 2008, το Κογκρέσο είχε καταργήσει φοροαπαλλαγές επί των επενδύσεων και έδωσε προθεσμία έως την 31η Δεκεμβρίου 2017 να καταβληθούν αναδρομικά οι προβλεπόμενοι φόροι. Συγκεκριμένα, οι διαχειριστές κεφαλαίων πρέπει να πληρώσουν φόρους στις προμήθειες που έλαβαν στο παρελθόν από υπεράκτιες επενδύσεις. Υπ’ αυτό το πρίσμα, δίνουν μέρος των φορολογητέων κεφαλαίων υπό μορφή δωρεάς σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε δικά τους είτε άλλων. Ειδικοί περί τα φορολογικά στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι οι διαχειριστές και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου διατηρούν εκτός ΗΠΑ τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια. Ενας επενδυτής της κλίμακας του Τζορτζ Σόρος με έδρα τη Νέα Υόρκη θα φορολογηθεί για τα εισοδήματά του από επενδύσεις με συντελεστή 39,6%, συν τους πολιτειακούς και δημοτικούς φόρους.
Η σταδιακή και χωρίς τυμπανοκρουσίες μεταβίβαση των 18 δισ. δολαρίων στο Οpen Society από τον επιχειρηματία, μεγαλοεπενδυτή και σημαντικό χρηματοδότη των Δημοκρατικών είναι και η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από μεμονωμένο δωρητή σε έναν και μόνον οργανισμό, υπογραμμίζουν οι New York Τimes. Η δωρεά μόλις χθες έγινε γνωστή, καθιστώντας το Οpen Society και τους επιμέρους βραχίονές του το δεύτερο πλουσιότερο στις ΗΠΑ μετά το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς. Το Οpen Society συγκροτήθηκε πριν από 30 χρόνια με στόχο την προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερος από 120 χώρες, των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων. Στις ΗΠΑ το ίδρυμα έχει επενδύσει, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα για την προστασία ομοφυλόφιλων και λεσβιών, καθώς και τον περιορισμό της αστυνομικής βίας και των ρατσιστικών περιστατικών, που ξέσπασαν μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Το στοίχημα στη στερλίνα
Ο ουγγρικής και εβραϊκής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, που διέφυγε από τους ναζί, ξεκίνησε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη Wall Street τη δεκαετία του 1950. Απέκτησε μεγάλη φήμη το 1992, όταν στοιχημάτισε 1 δισ. δολάρια στην υποβάθμιση της στερλίνας. Τα επενδυτικά του κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Quantum προσέφεραν αποδόσεις κατά μέσον όρο 20% σε ετήσια βάση έως το 2011. Εκείνη τη χρονιά επέστρεψε τα κεφάλαια των άλλων επενδυτών και μετέτρεψε το Quantum σε οίκο διαχείρισης των ατομικών και οικογενειακών του κεφαλαίων. Παράλληλα, αναβάθμισε τον ρόλο του Open Society στην προώθηση των στόχων της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων για τη δράση του. Στην πατρίδα του την Ουγγαρία είχε οργανωθεί εκστρατεία εναντίον του, με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί ότι «με ξένα κεφάλαια αναμειγνύεται στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας». Τον Ιούλιο το Τελ Αβίβ κατηγόρησε τον Τζορτζ Σόρος ότι «συστηματικά υπονομεύει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, χρηματοδοτώντας ιδρύματα που δυσφημούν το κράτος του Ισραήλ».
Πηγή: kathimerini.gr