Μεξικό: Γυναίκα δήμαρχος εκτελέστηκε μαζί με τον σωματοφύλακά της

Μεξικό: Γυναίκα δήμαρχος εκτελέστηκε μαζί με τον σωματοφύλακά της

Λίγες ώρες μετά την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου στην ιστορία του Μεξικό, μια δήμαρχος εκτελέστηκε από αγνώστους. Είχε πέσει θύμα απαγωγής το 2023.

Δεν λέει να κλείσει ο κύκλος του αίματος στο Μεξικό, καθώς η δήμαρχος μιας πόλης στο δυτικό Μεξικό έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, λίγες ώρες αφότου η χώρα εξέλεξε την πρώτη της γυναίκα πρόεδρο, σε μια κούρσα που σημαδεύτηκε από περισσότερες από 36 φονικές επιθέσεις εναντίον υποψηφίων.

Η Γιολάντα Σάντσεζ Φιγκερόα , δήμαρχος της Κοτίχα στην πολιτεία Μιτσοακάν, επέστρεφε από το γυμναστήριο στο σπίτι της με τον σωματοφύλακά της όταν πυροβολήθηκαν από άτομα που επέβαιναν σε ένα λευκό φορτηγάκι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας. Τόσο η Σάντσεζ Φιγκερόα όσο και ο σωματοφύλακάς της πέθαναν αργότερα στο νοσοκομείο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Ο Ποντένσε πάνω απ’ όλους

Η επιβεβαίωση του θανάτου της Σάντσες Φιγκερόα ήρθε λίγες ώρες μετά τη σαρωτική νίκη της Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού, σηματοδοτώντας ένα επίτευγμα σε μια χώρα γνωστή για την πατριαρχική κουλτούρα της και τις διαδεδομένες γυναικοκτονίες. Η εκτεταμένη βία κατά των πολιτικών είχε μεγάλη σημασία για τις εκλογές, τις πιο αιματηρές στην ιστορία του Μεξικού.

Δεκάδες υποψήφιοι δολοφονήθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε προσπάθειες να επηρεάσουν την ψήφο. Η Σεϊνμπάουμ θα ξεκινήσει την προεδρία της την 1η Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μακροχρόνιο σύμμαχό της, τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του οποίου έβγαλαν πολλούς Μεξικανούς από τη φτώχεια, καθιστώντας το αριστερό κόμμα τους Morena φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου και μια δήμαρχος εκτελέστηκε από τα καρτέλ.

Θα πρέπει να μπει σε πόλεμο ή σε συμφωνίες με τα καρτέλ όπως έκαναν οι προκάτοχοί της

Όμως κληρονομεί μια επιδημία βίας που καθοδηγείται από συμμορίες και ανεξιχνίαστες εξαφανίσεις στη χώρα και αντιμετωπίζει ένα επείγον έργο για την ενίσχυση της εσωτερικής και συνοριακής ασφάλειας. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Μεξικό είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες, με στοιχεία που δείχνουν ότι περίπου 10 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι στη χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους. Σύμφωνα με το think tank Mexico Evalua που επικαλείται το CNN, περίπου το 95% όλων των εγκλημάτων σε εθνικό επίπεδο έμειναν ανεξιχνίαστα στη χώρα το 2022.

Η Σάντσεζ Φιγκερόα είχε προηγουμένως απαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 στην πόλη Ζαποπάν και απελευθερώθηκε τρεις ημέρες αργότερα. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για την απαγωγή της. Οι υποψίες πέφτουν στο New Generation Cartel de Jalisco (το καρτέλ της νέας γενιάς του Χαλίσκο), το οποίο επιδίωκε τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.

Οι τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Μιτσοακάν, καταδίκασαν τη φονική επίθεση εναντίον της δημάρχου και του σωματοφύλακά της. «Έχει αναπτυχθεί επιχείρηση ασφαλείας σε συντονισμό με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για το περιστατικό», ανέφερε το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ