Ποιά κράτη μέλη του NATO επιδιώκουν ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία

Ποιά κράτη μέλη του NATO επιδιώκουν ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία

Μερικά κράτη είναι πιο προσεκτικά, σε αντίθεση με κάποιους εταίρους που παίζουν με τη φωτιά.

Στη Δύση, από εμπειρογνώμονες μέχρι και αξιωματούχους θεωρούν ότι εάν χτυπηθεί η Ρωσία στα εδάφη της θα επηρεαστεί θετικά το ουκρανικό μέτωπο υπέρ του Κιέβου, το οποίο γνωρίζει την μία ήττα μετά την άλλη.

Πράγματι, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται ήδη να προετοιμάζεται να εξαπολύσει κάποια αρχικά πλήγματα, «για να δοκιμάσει τη ρωσική απάντηση», δήλωσε ο Ράφαελ Λος, ειδικός όπλων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ήταν απρόθυμοι να επωμιστούν τον κίνδυνο αλλαγής τακτικής χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ, είπε ο Λος. «Οι ΗΠΑ τελικά θα έφεραν μεγάλο βάρος [δυτικής] απάντησης εάν υπήρχε μια σημαντική κλιμάκωση από τη Ρωσία, για παράδειγμα, εναντίον εδάφους του ΝΑΤΟ».

Οι New York Times ταξινόμησαν τις εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να ρισκάρουν έναν πόλεμο με τη Ρωσία, χτυπώντας έμμεσα ρωσικά εδάφη, και αυτές που βαδίζουν πιο συνετά, απαγορεύοντας στην Ουκρανία να κάνει του κεφαλιού της.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που δίνει όπλα στην Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιβάλει τον τρόπο χρήσης τους.

Το στρατόπεδο των συνετών

Μερικά κράτη είναι πιο προσεκτικά από άλλα. Η Γερμανία και η Σουηδία, για παράδειγμα, θέσπισαν την έγκρισή τους αποκλειστικά «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», όπως το είπε την Τρίτη 28 Μαΐου ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Διευκρίνισε μια απαίτηση που έχουν διατηρήσει και άλλες χώρες τα τελευταία δύο χρόνια εξοπλισμού της Ουκρανίας, ακόμη κι αν δεν εκφράστηκε τόσο έντονα.

Αρκετές χώρες -το Βέλγιο, η Ιταλία και, μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ- δήλωσαν ότι δεν ήταν έτοιμες να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, επικαλούμενη τους κινδύνους, που μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας με τα δικά της drones στα πυρηνικά συστήματα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της Ρωσίας, ένα δυνητικά αποσταθεροποιητικό βήμα, έχουν εγείρει βαθιές ανησυχίες στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ