Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα λένε πως πάνε στις κάλπες για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση

Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα λένε πως πάνε στις κάλπες για να καταψηφίσουν την κυβέρνηση

Δεύτερη δημοσκόπηση μέσα σε λίγες ημέρες που εντοπίζει δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος προς το κυβερνών κόμμα. Το μήνυμα των ψηφοφόρων που έρχεται… στην κάλπη και το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.

Δέκα ημέρες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν πάρει «φωτιά» προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τις τάσεις. Τα ευρήματα τους, τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου, είναι αρκετά κοντά όμως ο παράγοντας αποχή ενδεχομένως να αλλάξει την εικόνα. Παρεμφερή είναι και τα στοιχεία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά με την ακρίβεια να αναδεικνύεται νούμερο ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης.

Με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του Star, η ακρίβεια και η κατάσταση της οικονομίας θα επηρεάσουν την ψήφο του 53,4% με έξι στους δέκα συμμετέχοντας να απαντούν πως προσέρχονται στη κάλπη επιφυλάσσοντας ψήφο κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το 60,4% των πολιτών δηλώνει ότι με την ψήφο του θέλει να καταψηφίσει την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Το 34,3% των ερωτηθέντων θα πάει να ψηφίσει για να στηρίξει την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε πως στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η πλειοψηφία των πολιτών (61%) απαντούσε ότι η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση και ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση (58%), βγάζοντας στη γαλάζια παράταξη κόκκινες κάρτες για την ακρίβεια – που συνεχίζει να καταγράφεται ως βασικότερο πρόβλημα – και την οικονομία.

Στην έρευνα της Prorata το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξή του προς κάποιο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ότι αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% απάντησε πως θα ψηφίσει διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και καθαρά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Πίσω στη δημοσκόπηση της GPO και στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 33,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 16,2%. Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,2%, με την Ελληνική Λύση να λαμβάνει 8,4% και το ΚΚΕ 8,2%. Στη συνέχεια, ΝΙΚΗ 3,6%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νέα Αριστερά 3%, Δημοκράτες 2,6%, Φωνή Λογικής 2,2% και ΜέΡΑ25 2%.

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

Η ΝΔ στο 29,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,4% και το ΠΑΣΟΚ στο 11,7%. Άνοδο 1% από το 6,5% στο 7,5% καταγράφει και η Ελληνική Λύση. Πτωτική η τάση για το ΚΚΕ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν ανοδικά.

Στο ερώτημα ποιος ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 18,5% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 12,9%, Ελληνική Λύση 10,9%, ΚΚΕ 9,1%, Πλεύση Ελευθερίας 2,7%, Νίκη 2,3% και μετά ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά και άλλο κόμμα.

Ποιοι οδηγούν την κούρσα των ευρωψηφοδελτίων

Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων έρχεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%. Ακολουθούν: Γιώργος Αυτιάς 27,1%, Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2%, Φρέντης Μπελέρης 16,3%, Μανώλης Κεφαλογιάννης 13,2%, Πύρρος Δήμας 13,1%, Στέλιος Κυμπουρόπουλος 12,9% Ελεονώρα Μελέτη 9,3%, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν: Νίκος Παππάς 24,1%, Νικόλας Φαραντούρης 23,2%, Έλενα Κουντουρά 22,7% και Σοφία Μπεκατώρου 18,3%.

Αντίστοιχα, στην πρώτη πεντάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Παπανδρέου με 26,5%, δεύτερος ο Γιάννης Μανιάτης με 24,7% και τρίτος ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ Φίλιππος Σαχινίδης και Λευτέρης Καρχιμάκης κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ