Ουκρανία: Οι ΗΠΑ φαίνονται θετικές στη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ φαίνονται θετικές στη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

Ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ πιέζουν για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα μέσα σε ρωσικό έδαφος.

Το ΝΑΤΟ μέσω του επικεφαλής του Γενς Στόλτενμπεργκ άσκησε πίεση στον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα» για τα μέλη να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με όπλα που δώρισε η Δύση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για τον τερματισμό της απαγόρευσης, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε άμεση σύγκρουση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα είχαν αναφερθεί δημοσιεύματα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «τείνει προς» την αλλαγή της στάσης του. Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι η αλλαγή της θέσης του κ. Μπάιντεν είναι «αναπόφευκτη», καθώς οι απόψεις άλλων μελών του ΝΑΤΟ επίσης μεταβάλλονται σταδιακά. Όπως συνέβη με τους Μακρόν και Σόλτς. Παρεμφερείς δημόσιες δηλώσεις για ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής έκανε και ο Άντονι Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Η κούπα του Conference League στο μνημείο της Θύρας 7 (pic)

Πιστεύεται ότι ένας αυξανόμενος συνασπισμός της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων ομολόγων της Ανατολικής Ευρώπης θα εργαστεί για να πείσει τις ΗΠΑ ότι είναι το σωστό, δεδομένου ότι η Ρωσία εξαπολύει περισσότερες επιθέσεις από το έδαφός της. Η έγκριση της χρήσης αμερικανικών όπλων θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να στοχεύει απευθείας σε θέσεις πυροβολικού και πυραύλων, παρακάμπτοντας το πλεονέκτημα της Ρωσίας και κάνοντας χρήση των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που πλέον κατέχουν.

O Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής του ΝΑΤΟ πιέζει τον Τζο Μπάιντεν να αλλάξει στάση στην χρήση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία. Ο Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαιώνει πως υπάρχει η περίπτωση αλλαγής στρατηγικής. Φωτό αρχείου (2021).

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία φέρονται έτοιμες να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας στην Ιταλία, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου στην Ελβετία. Πρόκειται για αναβάθμιση σε σχέση με την Χάρτα Στρατηγικής Συνεργασίας του 2021.

«Ζελένσκι και Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Ιταλία τον επόμενο μήνα», έγραψαν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 13-15 Ιουνίου. Οι πηγές δεν ανέφεραν ποια ημέρα θα υπογραφεί η συμφωνία.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί αρκετές εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που διορίστηκε από τον Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε στους Financial Times για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, δήλωσε: «Είμαστε πιο απομακρυσμένοι από ποτέ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είναι πολύ, πολύ τεταμένη η κατάσταση».

Η απογοήτευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν αποκαλύφθηκε σε μια δήλωση αυτή την εβδομάδα, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την πρόθεσή του να παραστεί σε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια αντί για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία. Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν ήταν «μια ισχυρή απόφαση».

H Ουκρανία θέλει την δυνατότητα να επιτίθεται σε ρωσικές πυραυλικές βάσεις, εντός ρωσικού εδάφους ώστε να αποκόψει την ρωσική προέλαση. Η φωτογραφία προέρχεται από βομβαρδισμένο ιππικό όμιλο στο Χάρκοβο.

Τα «παράπονα» της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ

Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απογοήτευση του Κιέβου για την έλλειψη υποστήριξης των ΗΠΑ σε ανώτατο επίπεδο για την πρωτοβουλία της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη είναι μόνο ένα από τα πολλά σημεία τριβής με την Ουάσινγκτον και άλλους δυτικούς εταίρους. Περισσότεροι από δώδεκα νυν και πρώην Ουκρανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της G7 στο Κίεβο που μίλησαν στους Financial Times επισημαίνουν μια σειρά από επίμαχα ζητήματα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξάμηνη καθυστέρηση του Κογκρέσου στην έγκριση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, η αναμενόμενη έλλειψη σημαντικής προόδου όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, η απαγόρευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στη Ρωσία και οι ουκρανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου.

Άλλες εντάσεις περιλαμβάνουν τις απολύσεις του Βαλερί Ζαλούζνι, αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο, και του υπουργού Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπρακόφ αυτόν τον μήνα, καθώς και τα διαφορετικά οράματα για το πώς η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τη νίκη και πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η νίκη. Αρκετά μέλη της κυβέρνησης Ζελένσκι δήλωσαν ότι άρχισαν να ανησυχούν για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος για να επικοινωνεί με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλάει δίπλα στον πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ντόριν Ρεσεάν, αριστερά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο χώρο του υποσταθμού της Moldelectrica Chisinau στην Πράίλα νότια της πρωτεύουσας της Μολδαβίας,

Μπλίνκεν: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εξελίσσεται συνεχώς»

Κάποιος σημείωσε ότι ο Ζελένσκι ήταν «πολύ εκνευρισμένος» με τον Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ανησυχούν για το αν «προκαλούν ανοιχτά» τον Λευκό Οίκο. «Μην δαγκώνετε το χέρι που σας ταΐζει», δήλωσε ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα ότι η μελλοντική διμερής συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία θα προβλέπει στρατιωτική βοήθεια σε διάφορους τομείς και θα βοηθήσει να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στις αρχές Μαΐου, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία ετοιμάζει επτά νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας, μεταξύ άλλων και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη στη Μολδαβία, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία αναπτύσσει τα αμερικανικά όπλα εξελίσσεται συνεχώς, υποδηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να ανακαλέσει μια άγραφη απαγόρευση για τη χρήση τους από την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Δεν υπήρξε επίσημη απαγόρευση, αλλά προφορική

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση, έχουν καταστήσει εδώ και καιρό σαφές ότι πιστεύουν ότι η χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμακούμενη απάντηση από τη Μόσχα, κάτι που έχει υποσχεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η θέση αυτή φαίνεται να επανεξετάζεται και ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία να «προσαρμόζεται και να προσαρμόζεται» ανάλογα με τις ανάγκες.

«Καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει, καθώς το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει, καθώς αυτό που κάνει η Ρωσία έχει αλλάξει από την άποψη του τρόπου με τον οποίο επιδιώκει την επιθετικότητά της, την κλιμάκωση, έχουμε προσαρμοστεί και εμείς και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ