Τραγωδία για τον Καρεμπέ – Δολοφονήθηκαν τα δύο ανίψια του στη Νέα Καληδονία

Τραγωδία για τον Καρεμπέ – Δολοφονήθηκαν τα δύο ανίψια του στη Νέα Καληδονία

«Έχω χάσει μέλη της οικογένειάς μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέμεινα σιωπηλός. Επειδή είμαι σε πένθος»

Στο πένθος και τη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια του Κριστιάν Καρεμπέ, καθώς έχασε δύο μέλη της στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Νέα Καληδονία.

Γεννημένος πριν από 53 χρόνια στο Λίφου, ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και νυν στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης του συλλόγου, συνεχίζει να έχει ισχυρούς δεσμούς με το γαλλικό αρχιπέλαγος μιας και μέλη της οικογένειάς του ζουν εκεί.

Διαβάστε επίσης: Χορεύουν οι φήμες στη Euroleague: «Καλάθης στη Μονακό», «Ντόρσει για Ολυμπιακό», «Τζόουνς η Φενέρ»

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου ο Κριστιάν Καρεμπέ βρέθηκε καλεσμένος στο ραδιόφωνο Europe 1 και μιλώντας στον Ζακ Βεντρού εξέφρασε τον πόνο και την αγανάκτησή του για τις βίαιες συγκρούσεις που συνεχίζονται στη Νέα Καληδονία, ενώ συγκινημένος αποκάλυψε ότι έχασε τον ανιψιό και την ανιψιά του όταν πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

«Έχω χάσει μέλη της οικογένειάς μου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέμεινα σιωπηλός. Επειδή είμαι σε πένθος. Δύο μέλη της οικογένειάς μου πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Ήταν ελεύθεροι σκοπευτές», εξομολογήθηκε ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Αν και ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια μέλη της οικογένειάς του αναφερόταν, σύμφωνα με το Europe 1, πρόκειται για τον ανιψιό και την ανιψιά του.

Ερωτώμενος αν ήταν δολοφονίες, ο Κριστιάν Καρεμπέ αποκρίθηκε ότι «η λέξη είναι ισχυρή, αλλά είναι αλήθεια. Είναι δολοφονίες και ελπίζουμε ότι θα γίνουν έρευνες», ενώ τόνισε ότι «επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ταραχών».

Η Νέα Καληδονία έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη

Η Νέα Καληδονία είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα γαλλικά εδάφη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ως αποικιοκρατική δύναμη, η Γαλλία προσάρτησε το νησιωτικό σύμπλεγμα το 1853.

Το έκανε αρχικά ποινική αποικία, μεταφέροντας εκεί εγκληματίες και πολιτικούς κρατούμενους.

Τελικά του έδωσε καθεστώς υπερπόντιου εδάφους το 1946, αφού είχε ήδη ανακαλύψει εκεί πολύτιμα κοιτάσματα νικελίου, τα οποία απομυζεί.

Σε τρία τοπικά δημοψηφίσματα, που έχουν γίνει τα τελευταία 37 χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν υπέρ της παραμονής στη Γαλλική Δημοκρατία.

Το τελευταίο έγινε το 2021 και εν μέσω μεγάλης αποχής και μποϊκοτάζ από τους αυτόχθονες, το «όχι» στην ανεξαρτησία επικράτησε με 96,5%.

Όμως τα αυτονομιστικά πάθη ουδέποτε καταλάγιασαν. Αντίθετα φούντωναν στο φόντο και της γεωπολιτικής αντιπαλότητας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Εσχάτως, δε, αναζοπυρώθηκαν στο αρχιπέλαγος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή, που διευρύνει το εκλογικό σώμα στη Νέα Καληδονία.

Έτσι, στις επερχόμενες κρίσιμες τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου, το σχέδιο είναι να έχουν δικαίωμα ψήφου, πέρα από τους ντόπιους, και όσοι είναι κάτοικοι Νέας Καληδονίας τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μία κίνηση, που άναψε το «φυτίλι» και που μετέτρεψε τη Νέα Καληδονία από τις 13 Μαΐου σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ αναφερόμενος στην κρίση στη γενέτειρά του σχολίασε ότι «κανονικά το δημοψήφισμα πρέπει να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και πρόσφατα το Παρίσι αποφάσισε να το πραγματοποιήσει το 2021 αντί για το 2022. Υπήρξαν λοιπόν κάποιες αποχές και το γεγονός ότι αυτός ο νόμος θα μπορούσε να θεσπιστεί οδήγησε σε αυτές τις αντιδράσεις, τις οποίες καταδικάζω».

Παράλληλα, σημείωσε: «Δεν μπορείς να σκοτώνεις ανθρώπους. Όταν διατυπώνονται ιδέες από την Πολιτεία, νομίζω ότι πρέπει να τις συζητάμε, να παλαίψουμε, ώστε να αφομοιωθεί ο νόμος και να μοιραστούν οι άνθρωποι τι είναι καλό για τη χώρα και τις κοινότητες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ