Συγγενείς προσώπων που εμπλέκονται επιχείρησαν να σηκώσουν 100.000 ευρώ - Η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος δέσμευσε λογαριασμούς και θυρίδες - Στο μικροσκόπιο το τεφτέρι της διευθύντριας
Εκατό χιλιάδες ευρώ επιχείρησαν να σηκώσουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενείς προσώπων που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας.
Η προσπάθειά τους να περάσουν κάτω από το ραντάρ των Αρχών αποδείχθηκε μάταιη, καθώς είχε προηγηθεί η… χειρουργική παρέμβαση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο οποίος είχε σπεύσει με διατάξεις του να «μπλοκάρει» τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων.
Σημειωματάριο «εσόδων – εξόδων», ένα τεφτέρι δηλαδή, κρατούσε το οργανωμένο κύκλωμα στη Χαλκίδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, συγγενικά πρόσωπα κεντρικών κατηγορουμένων στην υπόθεση που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από τις πρώτες κιόλας ώρες που αποκαλύφθηκε η παράνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων, φέρονται να προσπάθησαν να κάνουν ανάληψη περίπου εκατό χιλιάδων ευρώ, αγνοώντας – όπως αποδείχθηκε – ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί είχαν ήδη δεσμευθεί με εντολή της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Ελεγχοι σε βάθος
Παρ’ όλα αυτά, η κίνησή τους αυτή κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε, αφού αμέσως χτύπησε «καμπανάκι» στην Αρχή, όπως και η προσπάθεια που έγινε να κλείσουν κάποιοι λογαριασμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο και ξεσκονίζονται σε βάθος χρόνου από τα αρμόδια όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με την ακαριαία δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων εκ μέρους του επικεφαλής της Αρχής, απετράπη τελικά η ανάληψη των χρημάτων.
Είχε προηγηθεί η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται ποινικά από τη Δικαιοσύνη για συμμετοχή στην υπόθεση αυτή με… έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας. Η εντολή του Βουρλιώτη για δέσμευση περιλαμβάνει τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες που διατηρούν οι κατηγορούμενοι είτε μεμονωμένα είτε από κοινού με άλλα πρόσωπα.
Μετά την αποκάλυψη μάλιστα της υπόθεσης αυτής, για την οποία οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές αξιόποινες πράξεις (κατά περίπτωση εγκληματική, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, κ.ά.), τα πρόσωπα αυτά μπαίνουν ευθέως και στο μικροσκόπιο της Αρχής.
Για τον λόγο αυτόν θα ελεγχθούν πλέον σε βάθος χρόνου οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο ή αν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και αν αυτά συνιστούν προϊόν από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ποσά και ονόματα
Στο μεταξύ, σημειωματάριο «εσόδων – εξόδων», ένα τεφτέρι δηλαδή, κρατούσε το οργανωμένο κύκλωμα στη Χαλκίδα, που δρούσε υπό τον αρχηγικό – σύμφωνα με τη δικογραφία – ρόλο της διευθύντριας της Εφορίας.
Η διευθύντρια φέρεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να κρατούσε σημειώσεις με ονόματα και ποσά από τις μίζες που έπαιρνε το κύκλωμα. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνέχιση της έρευνας από τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές.
Στο εν λόγω σημειωματάριο καταγράφονται τα χρήματα που αναλογούσαν στον κάθε συνεργό της συμμορίας από τα ποσά που εκβιαστικά ζητούσαν από φορολογουμένους για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή μεταξύ άλλων για: Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ, και πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος.