Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία και δείχνει να παίζει τα ρέστα του θέλοντας να πετύχει ανάλογη ανατροπή με αυτή που έκανε ο Τζον Μέιτζορ το 1992.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ σε διάγγελμά του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου αιφνιδιάζοντας σχεδόν τους πάντες ακόμα και πολλά στελέχη των Συντηρητικών.
Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του, το Sky News, ο Ρίσι Σούνακ ρισκάρει την πολιτική του καριέρα καθώς λειτουργεί σαν να μην έχει τίποτα να χάσει και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα για τους Συντηρητικούς, αν καθυστερήσει τις εκλογές μέχρι το φθινόπωρο».
Όπως εξηγεί ο πολιτικός συντάκτης του Sky News, Τζον Κρεγκ η απόφαση για εκλογές στις 4 Ιουλίου δείχνει πως «ένας πρωθυπουργός με τη φήμη του προσεκτικού και την εμμονή του με τα λογιστικά φύλλα είναι στην πραγματικότητα τζογαδόρος».
«Η προκήρυξη γενικών εκλογών με το κόμμα του να βρίσκεται σταθερά πίσω από τους Εργατικούς κατά 20 μονάδες στη δημοσκόπηση του Sky News μοιάζει στην καλύτερη περίπτωση θαρραλέα και στη χειρότερη ριψοκίνδυνη», προσθέτει.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει «αν τα καταφέρει, θα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη των Συντηρητικών κόντρα στα προγνωστικά από τότε που ο Τζον Μέιτζορ κέρδισε την πλειοψηφία των 21 εδρών το 1992. Σούνακ και Μέιτζορ έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Και οι δύο ήταν προηγουμένως υπουργοί Οικονομικών πριν γίνουν πρωθυπουργοί και οι επικριτές τους κατηγορούν και τους δύο ότι είναι – ειλικρινά – λίγο βαρετοί».
«Δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή»
Ανάλογη εκτίμηση για το ρίσκο που παίρνει ο Σούνακ έχει και ο έτερος πολιτικός συντάκτης του Sky News, Σαμ Κόουτς, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο «Ρίσι Σούνακ ποντάρει την καριέρα του σε μια τολμηρή κίνηση».
«Έρχεται καθώς βρίσκεται 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, όταν υπάρχει αναταραχή στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να πει ότι έχει εκπληρώσει τις περισσότερες από τις υποσχέσεις του», προσθέτει.
«Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή όπου ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ατζέντας – ειλικρινά έχοντας τον χάσει για το μεγαλύτερο μέρος του έτους – χρησιμοποιώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Για κάποιους, αυτή θα είναι η στιγμή που ο Ρίσι Σουνάκ φαίνεται να βγάζει την πρωθυπουργία του από τη μιζέρια της. Υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρωθυπουργός μετά από αυτές τις εκλογές, υπάρχουν πολλά μέλη του ίδιου του κόμματός του που δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρωθυπουργός μετά από αυτές τις εκλογές, αλλά κάποιοι γύρω του πιστεύουν ότι υπάρχει ένα απειροελάχιστο μονοπάτι για μια ανατροπή», γράφει ακόμα ο Κόουτς.
«Το στοίχημά του είναι ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή», καταλήγει.
Αιφνιδιασμένοι οι Τόρις
Σύμφωνα με την Ταμάρα Κοέν επίσης του Sky News, η απόφαση για πρόωρες εκλογές αιφνιδίασε ακόμα και το ίδιο το κόμμα των Συντηρητικών. «Όλοι οι Συντηρητικοί με τους οποίους μίλησα σήμερα αιφνιδιάστηκαν – και ορισμένοι είναι θυμωμένοι, χωρίς καμία προσπάθεια από τον πρωθυπουργό να προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτό. Όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου, δεδομένης της θέσης του κόμματός με περίπου 20 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις», ανέφερε αρχικά.
«Πολλοί βουλευτές -συμπεριλαμβανομένων και υπουργών- είπαν ότι η απόφαση αυτή υποδηλώνει ότι ‘θέλει να φύγει’ ή ότι ‘τα έχει παρατήσει’». Μάλιστα κάποιοι έλεγαν χαρακτηριστικά πως «θέλει να περάσει το καλοκαίρι στο Μαλιμπού».
Για να δείξει το κλίμα στους Συντηρητικούς η Ταμάρα Κοέν χρησιμοποίησε τα λόγια ενός πρώην υπουργού με αρκετές εκλογικές εκστρατείες στο ενεργητικό του, ο οποίος έκανε λόγο για «τρέλα» και «αυτοκτονία».
«Υπάρχουν κάποιοι Συντηρητικοί που έχουν πει στον πρωθυπουργό να φύγει νωρίς, με έναν πρώην υπουργό να λέει: ‘Πάντα ήμουν υπέρ του να πάμε απλά να το κάνουμε. Οι Εργατικοί ξεφεύγουν περισσότερο απ’ ό,τι ο κόσμος αντιλαμβάνεται και το να περιμένουμε απλώς δεν είναι στρατηγική’», λέει ακόμα.
Μάλιστα μίλησε και με ένα ακόμα υψηλόβαθμο μέλος του κόμματος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε: «Είναι σοκαρισμένος ο καθένας. Ίσως αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μάλλον γίνονται χειρότερα. Παραιτείται από την ευκαιρία να είναι πρωθυπουργός για λίγους ακόμη μήνες».
Όταν οι εκλογές γίνονται καλοκαίρι
Ο Κρεγκ από την πλευρά του αναφέρει πως ο Ρίσι Σούνακ, «επιλέγοντας εκλογές το καλοκαίρι αντί για το φθινόπωρο, ο συνήθως προσεκτικός Σούνακ ποντάρει σε μια σειρά από μέτωπα: κυρίως στην οικονομία, τη μετανάστευση και την πολιτική του ‘σταματήστε τις βάρκες’ στη Ρουάντα».
Στη συνέχεια κάνει μία αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν καλοκαίρι. «Οι τελευταίες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο ήταν το 1945, στις 5 Ιουλίου, όταν ο Κλέμεντ Άτλι των Εργατικών – ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στον κυβερνητικό συνασπισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου – νίκησε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ με πλειοψηφία 147 εδρών. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν οπαδός των εκλογών του Ιουνίου, επιλέγοντας την 9η Ιουνίου το 1983, όταν κέρδισε πλειοψηφία 144 εδρών, και την 11η Ιουνίου το 1987, όταν η πλειοψηφία της ήταν 102 έναντι των Εργατικών του Νιλ Κίννοκ».
«Μήπως περιμένει τη βοήθεια του Κέιν;»
Μάλιστα στη συνέχεια ο Κρεγκ βάζει στην εξίσωση και το αθλητικό καλεντάρι του φετινού καλοκαιριού που περιλαμβάνει το Euro, «στο οποίο η ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι ένας ισχυρός διεκδικητής. Στις 4 Ιουλίου είναι επίσης η πρώτη εβδομάδα του Γουίμπλεντον».
«Το Euro αρχίζει στις 14 Ιουνίου και αν η Αγγλία – ή η Σκωτία, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά λιγότερο πιθανό – προκριθεί στους 16, οι αγώνες αυτοί θα διεξαχθούν μεταξύ 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου και τα προημιτελικά στις 5 και 6 Ιουλίου. Η κάλυψη των γενικών εκλογών ανταγωνίζεται την ποδοσφαιρική μανία; Ελπίζει ο κ. Σούνακ για λιγότερη κάλυψη των εκλογών; Ή μήπως οι εκλογικές ελπίδες των Συντηρητικών βρίσκονται στα χέρια του Γκάρεθ και των παιδιών;», διερωτάται ο Κρεγκ.
«Αν η ιστορία είναι οδηγός, ο ποδοσφαιρόφιλος κ. Σούνακ θα ελπίζει ότι ο Χάρι Κέιν και τα παιδιά που θα φτάσουν με δύναμη στον τελικό του Euro θα δημιουργήσουν έναν παράγοντα ευεξίας που θα τον βοηθήσει να κερδίσει στις εκλογές. Σύμφωνα με την πολιτική λαογραφία, ο Χάρολντ Γουίλσον κατηγόρησε την ήττα της Αγγλίας στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Δυτική Γερμανία, τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 1970, για την ήττα του από τον Έντουαρντ Χιθ. Έτσι, ενώ ο κ. Σούνακ προφανώς δεν πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα για τους Τόρις μόνο από τον Ιούλιο μέχρι το φθινόπωρο, θα ελπίζει ότι οι ποδοσφαιριστές της Αγγλίας θα βοηθήσουν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα γι’ αυτόν μέχρι τις 4 Ιουλίου», καταλήγει ο Κρεγκ