Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η αφρικανική σκόνη

Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η αφρικανική σκόνη

Μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Πώς κινείται ο τροπικός αεροχείμαρρος. Προγνωστικοί χάρτες.

Αποπνικτική θα ξαναγίνει η ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της ελληνικής επικράτειας καθώς  η αφρικανική σκόνη κάνει και πάλι την εμφάνισή της και θα μείνει μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ένα νέο κύμα σαρώνει τη χώρα μας με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη να ευνοεί τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την Παρασκευή (17/05) αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Το Meteo δημοσίευσε χάρτη ο οποίος παρουσιάζει τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος το βράδυ της Παρασκευής, σε όλη τη χώρα. Τα διαγράμματα στον χάρτη απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις πόλεις, την Αθήνα, την Καλαμάτα και Ηράκλειο. Οι ποσότητες σκόνης, που θα καλύψου κυρίως τα δυτικά και τα νότια της χώρας το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, αναμένεται να είναι μικρότερες.

Η επιστροφή της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα συμπίπτει με την εμφάνιση τροπικού αεροχείμαρρου που ανεβάζει τη θερμοκρασία. «Θα κινηθεί από νοτιά προς βοριά. Δηλαδή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου» και σιγά σιγά αυτό το βαρομετρικό χαμηλό «θα κινηθεί ανατολικότερα». Ο υδράργυρος θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει και «από το μεσημέρι της Παρασκευής η σκόνη θα υπάρχει σε όλη τη χώρα κυρίως όμως στα δυτικά και νότια», ανέφερε ο μετεωρολόγος (ΑΝΤ1) Τάσος Αρνιακός.

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα κορυφωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο, επεσήμανε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

«Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη)», σημείωσε σε ανάρτηση που έκανε στο X.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη (OPEN) δεν αναμένεται να δούμε την ένταση του φαινομένου με τον πορτοκαλί και κίτρινο ουρανό όπως την προηγούμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες πρόκειται να διατηρηθούν έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για την Παρασκευή αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 29 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζονται οι οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, κατά το προηγούμενο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς,
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ