Τα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου 2024 η εκδίκαση της προσφυγής της ΚΕΔΕ και 164 δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα ακύρωσης της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων στους δήμους, καθώς Δημόσιο και ΕΟΑΝ δεν κατέθεσαν σχετικό φάκελο απόψεων.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης περί επιβολής του τέλους ταφής στους δήμους έως την έκδοση της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να σταματήσει η παρακράτηση του ποσού από την τακτική τους επιχορήγηση για την αποπληρωμή ενός τέλους, που η Αυτοδιοίκηση θεωρεί αντισυνταγματικό και άδικο.
Διαβάστε επίσης: Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο… Ρέαμπτσιουκ και η ατάκα του Μεντιλίμπαρ
Στη σημερινή(15/5/2-24)) συνεδρίαση επανήλθε επίσης προς συζήτηση και το ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και των πρόσφατων αλλαγών.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που ψηφίστηκαν δεν λύνουν το πρόβλημα της υπερδόμησης των πόλεων και ότι οι λόγοι των δύο αποφάσεων του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας εξακολουθούν να υφίστανται και μετά την ψήφιση της τροπολογίας καθώς και ότι μια νέα προσφυγή θα φέρει και νέες εκπλήξεις.
Η νεότερη εξέλιξη για το θέμα, που προστέθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, «είναι πως το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ΕΔ 72/2024 απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αναστέλλει την εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφασης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής του δήμου, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προσφυγής από το ΣτΕ.
Σύμφωνα δε με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και τις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της».
Τέλος παρεπιδημούντων
Το τρίτο θέμα που τέθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι η μη απόδοση στους δήμους του τέλους παρεπιδημούντων (0,5%), με το ποσό να έχει φτάσει στα 120 περίπου εκ. ευρώ. Επίσης τονίστηκε ότι με την κατάργηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταχώρηση των εισπράξεων από τις επιχειρήσεις, πλέον οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν. Ως εκ τούτου το ΔΣ της ΚΕΔΕ επαναφέρει το αίτημα για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα ζητά την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις.