Αιφνιδιαστική κίνηση από τον πρόεδρο της χώρας - Αλλαγή σκυτάλης μετά από 12 χρόνια στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δημοσίευσε στο κανάλι του στο Telegram τις υποψηφιότητες που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τις θέσεις των επικεφαλής πολλών ομοσπονδιακών υπουργείων και οργανισμών. Τα μαχαίρια βγήκαν λίγο μετά την σύλληψη του «βασιλιά της Μίζας» Τιμούρ Ιβανόφ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα.
Με την επανεκλογή του ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να αποπέμψει τον Σεγκέι Σοίγκού από τα καθήκοντά του και στην θέση του προτείνει τον Αντρέι Μπελούσοβ. Προς διαβούλευση προτάθηκαν οι ακόλουθοι: Ο Βλάντιμιρ Κολοκόλτσεβ προτάθηκε να παραμείνει στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών, ο Αλεξάντρ Κουρένκοφ προτείνεται να παραμείνει στην θέση του ως υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Εκτάκτων Αναγκών και Εξάλειψης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, όπως και ο Σεργκέι Λαβρόφ ως υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κοσταντίν Τσουιτσένκο προαλείφεται στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, o Σεργκέι Ναρίσκιν αναμένεται να παραμείνει διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού ή SVR, ο Αλεξάντερ Μπορτνικόβ ζητήθηκε να παραμείνει διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ή FSB, o Βίκτωρ Βασίλιεβιτς Ζολότοβ παραμένει Διευθυντής της Εθνοφρουράς ή Rosgvardiya, στον Ντμίτρι Κότσνεβ προτάθηκε παρεμφερής διευθυντική θέση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας με τον Μπορτνικόβ, ενώ στη θέση του επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων του Προέδρου παραμένει ο Αλεξάντερ Λίνετς.
Οι γερουσιαστές θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους που πρότεινε ο Πρόεδρος σε συνεδριάσεις επιτροπών στις 13 Μαΐου και σε συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου στις 14 Μαΐου.
Ποιος είναι ο Αντρέι Μπελούσοφ
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε τους υποψηφίους που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τις θέσεις των επικεφαλής πολλών ομοσπονδιακών υπουργείων και υπηρεσιών. Για τις διαβουλεύσεις προτάθηκαν οι ακόλουθοι: … για τη θέση του υπουργού Άμυνας – Αντρέι Ρέμοβιτς Μπελούσοφ», αναφέρει η ανακοίνωση. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος διόρισε τον Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος κατείχε τη θέση του υπουργού Άμυνας, ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με άλλο διάταγμα, ο Πούτιν απέλυσε τον Νικολάι Πατρούσεφ από τη θέση αυτή.
Ο Αντρέι Μπελούσοφ βρίσκεται στη δημόσια υπηρεσία από το 2006. Την περίοδο 2006-2008 ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης. Το 2008-2012, ο Μπελούσοφ έγινε διευθυντής του Τμήματος Οικονομίας και Οικονομικών της ρωσικής κυβέρνησης. Το 2012-2013, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης. Στις 24 Ιουνίου 2013, ο Μπελούσοφ έγινε βοηθός του προέδρου- στις 13 Ιουνίου 2018 μετατέθηκε στη θέση αυτή. Στις 21 Ιανουαρίου 2020, ο Αντρέι Μπελούσοφ έλαβε τη θέση του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού.
Όπως διευκρινίζεται, τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό στις συνεδριάσεις των επιτροπών στις 13 Μαΐου και σε συνεδρίαση της άνω βουλής του κοινοβουλίου στις 14 Μαΐου. Στις 10 Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε τον Μιχαήλ Μισούστιν πρόεδρο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υποβάλει προτάσεις στον πρόεδρο σχετικά με τη δομή των ομοσπονδιακών εκτελεστικών οργάνων και ο αρχηγός του κράτους υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα νωρίτερα το Σάββατο.
Τα περισσότερα μέλη του προτεινόμενου υποργικού συμβουλίου βρίσκονται στους καταλόγους κυρώσεων της Δύσης. Ακόμα πιο δραματικές αλλαγές πραγματοποίησε πρόσφατα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουκρανική κυβέρνηση, την ώρα που η θητεία του λήγει σε 8 ημέρες. Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αναφέρει μέσω του ΥΠΕΞ και άλλων υπηρεσιών, πως με την λήξη της θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παύει να αντιμετωπίζεται ως πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ένας εξειδικευμένος στην οικονομία πολιτικός, γίνεται υπουργός Άμυνας για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες του στρατού
Σύμφωνα με το Reuters o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε αιφνιδιαστικά έναν νέο υπουργό Άμυνας, υποδεικνύοντας τον πολιτικό Αντρέι Μπελούσοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό με ειδίκευση στα οικονομικά, για τη θέση του υπουργού Άμυνας, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θέλει ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Άμυνας από το 2012 και μακροχρόνιος σύμμαχος, να γίνει γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αντικαθιστώντας τον νυν Νικολάι Πατρούσεφ, και να έχει επίσης αρμοδιότητες για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Κυριακή.
Οι αλλαγές, που είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν από τους βουλευτές, είναι οι πιο σημαντικές που έχει κάνει ο Πούτιν στη στρατιωτική διοίκηση από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκάλεσε. Ο ανασχηματισμός δίνει στον Σόιγκου μια θέση που τεχνικά θεωρείται ανώτερη από τον ρόλο του στο υπουργείο Άμυνας, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια και σώζοντας τα προσχήματα. Ο Βάλερι Γερασίμοβ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας και κάποιος με πιο πρακτικό ρόλο όσον αφορά την καθοδήγηση του πολέμου, θα παραμείνει στη θέση του.
Ο διορισμός του Μπελούσοφ, ενός πολιτικού αξιωματούχου γνωστού για τις οικονομικές αποφάσεις του και όχι για τις γνώσεις του στο πεδίο της μάχης, είναι η μεγαλύτερη έκπληξη. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αλλαγή είναι λογική επειδή η Ρωσία πλησιάζει σε μια κατάσταση όπως η Σοβιετική Ένωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές αντιπροσώπευαν το 7,4% των κρατικών δαπανών.
Αυτό, είπε ο Πεσκόφ, σήμαινε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες αυτές ευθυγραμμίζονται με τα γενικά συμφέροντα της χώρας, και γι’ αυτό ο Πούτιν ήθελε τώρα έναν πολίτη με οικονομικό υπόβαθρο στη θέση του υπουργού Άμυνας. «Αυτός που είναι πιο ανοιχτός στις καινοτομίες είναι αυτός που θα είναι νικητής στο πεδίο της μάχης», ολοκλήρωσε την σκέψη του ο Πεσκόφ.