Θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας Σιλιάνοφσκα από τον υπ. Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας

Θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας Σιλιάνοφσκα από τον υπ. Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας

Παραβίαση του Συντάγματος και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας μετά την ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας. Το νέο πολιτικό τοπίο βάζει «φωτιά» στο διπλωματικό τραπέζι.

Τριγμούς στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας έχει φέρει η πρόκληση από τη νέα πρόεδρο της χώρας. H Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ορκίστηκε το μεσημέρι της Κυριακή (12/05) όχι με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά με το σκέτο «Μακεδονία». ξεσηκώνοντας αρχικά θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες.

Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναρ Λόγκα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι «η ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα», αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για σοβαρές εξελίξεις.

«Πρέπει είτε να επαναληφθεί η διαδικασία είτε τη θέση του προέδρου της χώρας να αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιόβαν Μίτρεσκι», πρόσθεσε ο Λόγκα βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Πυρά κατά της Σιλιάνοφσκα από το DUI

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα. Με την πρώτη της κι όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ