Ο βασιλιάς του Μαρόκου παρουσίασε το όραμά του για ενότητα και αλληλεγγύη, στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC)
Μεταξύ των βασικών ομιλητών στην έναρξη της 15ης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), το Σάββατο στη Μπαντζούλ της Γκάμπια, με θέμα «Προώθηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου για τη βιώσιμη ανάπτυξη», και ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’. Πρόκειται για μια συνάντηση που αποτελεί φάρο ελπίδας και ενότητας σε μια περίοδο αναταράξεων, με πολύπλευρες κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις στον ισλαμικό κόσμο.
Οι ηγέτες του ισλαμικού κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της Δημοκρατίας της Γκάμπια, Αντάμα Μπάροου, για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των πιεστικών προκλήσεων και να χαράξουν κοινή πορεία ειρήνης και ευημερίας. Μέσα από εις βάθος συζητήσεις και ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων, υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των μουσουλμανικών εθνών. Από την καταπολέμηση των απειλών για την ασφάλεια μέχρι την άμβλυνση των οικονομικών δυσπραγιών, η συλλογική αποφασιστικότητα της ισλαμικής κοινότητας έχει δοκιμαστεί όσο ποτέ άλλοτε.
Στη βασική θεματολογία της συνόδου συμπεριλήφθηκε και η κατάσταση των αφρικανικών αδελφών χωρών του Μαρόκου. Ως περήφανο για την αφρικανική του καταγωγή έθνος, το Μαρόκο, επανέλαβε τη δέσμευσή του για προώθηση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με τους αφρικανούς αδελφούς και αδελφές του. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες-μέλη του OIC, το Μαρόκο θεωρεί σημαντικό να επεκτείνει τη στήριξή του ώστε να διευκολύνει περαιτέρω την ανάπτυξη και προόδό τους, για αυτό και, στο πλαίσιο αυτού του οράματος, δρομολόγησε πρωτοβουλίες όπως η Ατλαντική Πρωτοβουλία, με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και της ολοκλήρωσης των αφρικανικών χωρών που βρέχονται από τον Ατλαντικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης του Μαρόκου για περιφερειακή ολοκλήρωση και οικονομική ευημερία στην παράκτια αφρικανική ζώνη του Ατλαντικού και το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μαρόκου-Νιγηρίας.
Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της ισλαμικής κοινότητας υπερβαίνουν την περιφερειακή συνεργασία. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που ιδρύθηκε για να ενώσει τα μουσουλμανικά έθνη ενάντια στις αντιξοότητες, πρέπει να εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι μουσουλμάνοι ηγέτες να ξεπεράσουν τις ρητορείες και να υιοθετήσουν περισσότερες πρακτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας. Σε έναν κόσμο γεμάτο φανατισμό και ρητορική μίσους, η δέσμευση υπέρ της ανεκτικότητας και του διαθρησκειακού διαλόγου γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη. Πρόσφατες πράξεις ασέβειας προς το Κοράνι καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των εθνών. Ομοίως, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Παλαιστίνη απαιτεί αμέριστη αλληλεγγύη. Τα δεινά που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός απαιτούν την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την πραγμάτωση του δικαιώματός του στην ειρήνη και την ανεξαρτησία.
Το Μαρόκο επανέλαβε τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα και την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, η επίλυση συγκρούσεων σε ισλαμικές χώρες όπως η Λιβύη, το Μάλι, η Σομαλία και το Σουδάν απαιτεί διάλογο και συμφιλίωση μεταξύ των μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα.
Τέλος, o βασιλιάς του Μαρόκου παρότρυνε τα μουσουλμανικά έθνη να αντλήσουν έμπνευση από τη διαχρονική διδασκαλία του Ισλάμ και τις αρχές της ενότητας, της συμπόνιας και της δικαιοσύνης, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, ώστε να χαράξουν, από κοινού, δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον για την απανταχού ισλαμική κοινότητα και όχι μόνο.