Ουκρανία: Τι όπλα δίνονται στο Κίεβο και γιατί υπάρχουν ελλείψεις

Ουκρανία: Τι όπλα δίνονται στο Κίεβο και γιατί υπάρχουν ελλείψεις

Αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας, πυροβολικό και βλήματα, τανκς, drones, μαχητικά αεροσκάφη

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να δίνουν στην Ουκρανία κρίσιμα νέα όπλα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερους πυραύλους και οβίδες για να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν περαιτέρω κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Η βοήθεια για την Ουκρανία αποτελεί μέρος ενός πακέτου 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Η προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία έληξε στις αρχές του 2024, επειδή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας καθυστέρησε στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ μπορούν τώρα να αρχίσουν να στέλνουν όπλα «αμέσως».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η δέσμευση «ενισχύει τον ρόλο της Αμερικής ως φάρου της δημοκρατίας και ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».

Ποια νέα στρατιωτική βοήθεια έχει δεσμευτεί για την Ουκρανία;

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκ νέου εφοδιασμό της Ουκρανίας με πυραύλους και πυρομαχικά.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει επιπλέον 500 εκατομμύρια λίρες επιπλέον των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε στρατιωτική βοήθεια που είχε ήδη δεσμευτεί να δώσει στην Ουκρανία το 2024. Αυτό θα πληρώσει για επιπλέον πυραύλους, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και οχήματα παντός εδάφους.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ συμφώνησε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, αφού η Ουγγαρία σταμάτησε να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η ΕΕ δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο της να στείλει ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία συμφώνησε σε συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια ομάδα 18 χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την αγορά 800.000 σφαιρών -διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 122 χιλιοστών- εκτός ΕΕ.

Πόση στρατιωτική βοήθεια έχει παρασχεθεί προηγουμένως στην Ουκρανία;

Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και τέλους Φεβρουαρίου 2024, οι ΗΠΑ παρέδωσαν ή διέθεσαν όπλα και εξοπλισμό αξίας 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, έναν γερμανικό ερευνητικό οργανισμό.

Την ίδια περίοδο, η Γερμανία έδωσε στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ηνωμένο Βασίλειο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στη Δανία 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια και στην Ολλανδία 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιες ελλείψεις όπλων αντιμετωπίζει η Ουκρανία και πώς επηρεάζουν τον πόλεμο;

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει έλλειψη σε πυρομαχικά και ότι το ηθικό είναι χαμηλό.

Μια βασική έλλειψη είναι αυτή των πυραύλων αεράμυνας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «επτά ακόμη Patriot ή παρόμοια συστήματα αεράμυνας» για να προστατεύσει τις πόλεις της.

Αυτά θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να αντιμετωπίσει τις βόμβες ολίσθησης της Ρωσίας, τις οποίες [η Μόσχα] χρησιμοποιεί για να σφυροκοπήσει αμυντικές θέσεις και πολιτικούς στόχους όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας», λέει η καθηγήτρια Μαρίνα Μιρόν, από το King’s College του Λονδίνου.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες αεροπορικές επιθέσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Πιβνένκο, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αρχίσουν να προελαύνουν στην πόλη.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν επίσης περιοριστεί να εκτοξεύουν 2.000 οβίδες την ημέρα, σύμφωνα το Royal United Services Institute (Rusi), που είναι ένα think tank το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν έως και 10.000 οβίδες την ημέρα, είπε το Rusi. Ανέφερε ότι η Ρωσία λαμβάνει σχεδόν τρία εκατομμύρια οβίδες ετησίως από τα δικά της εργοστάσια και από τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουκρανία έχει χάσει 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στα ανατολικά της χώρας από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Οκτώβριο του 2023, κυρίως λόγω έλλειψης πυροβολικού.

Κατηγόρησε τις ελλείψεις για την απώλεια της πόλης Αβντέγιεφκα τον Φεβρουάριο.

Η επανέναρξη των προμηθειών πυρομαχικών των ΗΠΑ σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερες οβίδες πυροβολικού από τα αποθέματά της, λέει ο Τζάστιν Κραμπ, της εταιρείας πληροφοριών κινδύνου Sibylline.

«Μέχρι τώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν μειώσει τη χρήση οβίδων επειδή δεν ήταν σε θέση να πουν πότε έρχονται νέες προμήθειες», λέει.

Τι όπλα έχουν δώσει οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία;

Αντιαρματικά όπλα

Οι δυτικές χώρες απάντησαν στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 δίνοντας αμυντικά όπλα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσαν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και Nlaw.

Αυτά θεωρήθηκαν κρίσιμα για να σταματήσει η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο.

Συστήματα αεράμυνας

Για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική αεροπορική υπεροχή και τις επιθέσεις της σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας, τα δυτικά έθνη έστειλαν στην Ουκρανία διάφορους τύπους συστημάτων αεράμυνας.

Αυτά ξεκινούν από το Starstreak -ένα αντιαεροπορικό όπλο μικρού βεληνεκούς του Ηνωμένου Βασιλείου- και φτάνουν μέχρι και το γνωστό πυραυλικό σύστημα Patriot.

Η λειτουργία των Patriot είναι ακριβή: ένας πύραυλος κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης παράσχει το Nasams (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) για την αεράμυνα, και η Γερμανία έχει προσφέρει το Iris-T.

Πυροβολικό και βλήματα

Μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από το Κίεβο, ο πόλεμος επικεντρώθηκε στα ανατολικά της χώρας. Πυροβολικό και πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και άλλοι έστειλαν οβίδες M777 και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν επίσης πυραυλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Himars και των M270 MLRS.

Τον Ιούλιο του 2023, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν προμηθεύσει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από αμυντικές θέσεις.

Τανκς 

Στις αρχές του 2023, τα δυτικά έθνη συμφώνησαν να στείλουν τανκς στην Ουκρανία.

Ελπιζόταν ότι θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να παραβιάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε το Challenger 2.

Οι ΗΠΑ έστειλαν 31 άρματα μάχης Abrams και τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν στείλει αρκετά άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής.

Το αμερικανικής κατασκευής M1 Abrams έχει περιγραφεί ως το πιο προηγμένο τανκ στον κόσμο.

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα νέα τεθωρακισμένα δεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην αντεπίθεσή της.

Drones

Τα drones έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, για επιτήρηση, στόχευση, εκτόξευση πυραύλων και ως όπλα «καμικάζι».

Στην αρχή του πολέμου, η Τουρκία προμήθευε την Ουκρανία με Bayraktar TB2, τα οποία είναι drones με πυραύλους. Oι ΗΠΑ παρείχαν drones καμικάζι «Switchblade» και αρκετές χώρες έχουν στείλει drones επιτήρησης επιτήρησης (μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ακίνητων εικόνων, εγγραφών βίντεο ή καταγραφή ζωντανών στόχων όπως άτομα, οχήματα ή συγκεκριμένες περιοχές) όπως το κινεζικής κατασκευής DJI Mavic 3.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα ενταχθεί σε έναν συνασπισμό χωρών που προμηθεύουν στην Ουκρανία χιλιάδες drones «πρώτου προσώπου», για παρατήρηση και εντοπισμό στόχων.

Μαχητικά αεροσκάφη

Η Ουκρανία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη, για να αντιμετωπίσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας.

Τον Μάιο του 2023, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να αφήσει άλλα έθνη να του προμηθεύουν F-16 αμερικανικής κατασκευής. Η Δανία και η Ολλανδία προσφέρθηκαν να δωρίσουν αεροπλάνα.

Οι Ουκρανοί πιλότοι έχουν μάθει πώς να τα πετούν σε 11 δυτικές χώρες.

Πηγή: ΒΒC

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ