Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κανονισμό που αυστηροποιεί τα όρια και τα καθιστά νομικά δεσμευτικά για τις κυβερνήσει;.
Την ώρα που η Ελλάδα πνίγεται στην αφρικανική σκόνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τν Τετάρτη νέους, νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την ποιότητα του αέρα, οι οποίοι προβλέπουν ακόμα και αποζημιώσεις των πολιτών για βλάβες από τη ρύπανση.
Ο νέος κανονισμός, ο οποίος μένει να εγκριθεί και τυπικά από τις χώρες-μέλη, προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2030.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία ενοχοποιείται για 300.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Με τον νέο κανονισμό το νούμερο αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά 70% τα επόμενα δέκα χρόνια, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
Αν και η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν έχει στείλει στο Δικαστήριο της ΕΕ αρκετές χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία που κρίθηκαν ένοχες.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπει αυστηρότερους στόχους και όρια για ρύπους που ενοχοποιούνται για βλάβες της υγείας.
Ακόμα, ο κανονισμός επιχειρεί να βελτιώσει τους διαφορετικούς ανά χώρα δείκτες ποιότητας αέρα ώστε να είναι συγκρίσιμοι, σαφείς και δημόσια προσβάσιμοι.
Αν τα όρια παραβιάζονται λόγω αδράνειας των αρχών, όσοι επηρεάζονται θα μπορούν να προσφεύγουν κατά της κυβέρνησής τους και να διεκδικούν αποζημιώσεις για τυχόν βλάβες της υγείας τους.
«Είναι ένας νόμος που θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών μας, καθώς γνωρίζουμε ότι ο καθαρός αέρας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα που πρέπει να είναι εγγυημένο» δήλωσε ο ισπανός Χάβι Λόπεθ των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές.