Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Πλεόνασμα ακρίβειας λέει η Αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Πλεόνασμα ακρίβειας λέει η Αντιπολίτευση

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% - Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους.

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει πως «η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερή δημοσιονομική πολιτική οδήγησαν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το έτος 2023», με αφορμή την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν ομαδικά «πυρά» προς την κυβέρνηση και την κατηγορούν για την καλπάζουσα ακρίβεια και για «φορομπηχτική» πολιτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023, καθώς έφτασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, όταν το 2022 ήταν στο μηδέν.

Διαβάστε επίσης: Το Youth League… project και οι τέσσερις σωματοφύλακες

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης

Παράλληλα, το ΑΕΠ το 2023 αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021, ενώ το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 356,7 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, έναντι 356,8 δισ. ευρώ το 2022.

Φόροι και… επενδυτική βαθμίδα η αιτία

Ωστόσο και ενώ το υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζει αναλύοντας τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, γεγονός είναι πως η αιτία αυτής της «γαλάζιας» επιτυχίας είναι το ότι η κυβέρνηση πήρε μία καθοριστική – για τους πολίτες – απόφαση.

Αφού έβαλε στη ζυγαριά, από τη μία, παροχές και μέτρα στήριξης όπου θα μπορούσαν να διοχετευθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ και, από την άλλη, τη δημοσιονομική σταθερότητα που θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στο δρόμο της επενδυτικής βαθμίδας, η κυβέρνηση έγειρε προς την βαθμίδα και αποφάσισε αυτά τα χρήματα να μην διοχευτευθούν πίσω στην κοινωνία, αλλά να μείνουν στον «κουμπαρά» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όσο για το πώς ακριβώς προέκυψε ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, είναι απλό: με… μπόλικους φόρους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ως εξής:

  • 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν την αύξηση της κατανάλωσης, τα 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση του τουρισμού και 200 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από τον πληθωρισμό λόγω ακρίβειας.
  • 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω αύξησης των εισοδημάτων.
  • 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
  • Άλλα 400 εκατ. ευρώ από είναι άλλες πηγές.

Τι λέει η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομιών, «το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα σταδιακά οφέλη από τη μείωση της φοροδιαφυγής» και αναφέρει ενδεικτικά ότι, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2024, «τα 397 εκατ. ευρώ, εκ των 647 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση των στόχων, προήλθαν από την καταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων».

Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, η υπέρβαση του στόχου αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αντανάκλαση σε τέσσερα πεδία:

«Πρώτον, στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Δεύτερον, στη δημιουργία μιας καλύτερης αφετηρίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024. Τρίτον, στη δημιουργία περισσότερων περιθωρίων ευελιξίας αναφορικά με τον 4ετή δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, λόγω της συγκράτησης του χρέους. Και τέταρτον, το αποτέλεσμα αυτό στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και αναπτύσσεται πέραν των στόχων, παρά τις δυσκολίες και τα έκτακτα γεγονότα που αντιμετώπισε η χώρα (φυσικές καταστροφές, διεθνείς κρίσεις, διπλές εθνικές εκλογές κ.λπ.) κατά το προηγούμενο έτος».

Τι της απαντά η… πραγματικότητα

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά, όμως, παραμένει παρά τις επιδοματικές πολιτικές της κυβέρνησης με τα διάφορα «καλάθια» και τα «μέτρα Σκρέκα», κάτι που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αλλάζουν πλέον ακόμα και οι πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών είναι φανερή η τάση για μείωση των δαπανών, με τα ταξίδια να είναι ο πρώτος κλάδος που θα υποστεί «ψαλίδι».

Από τη μέγγενη της ακρίβειας δεν ξεφεύγουν ούτε οι διατροφικές συνήθειες, με την έρευνα να αναδεικνύει μικρότερα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και περισσότερες παρασκευές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Παππάς: Τα στοιχεία για το πλεόνασμα αποδεικνύουν το ψέμα της κυβέρνησης

Τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «λέει ψέματα» ότι μειώνει του φόρους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποδεικνύεται ότι υπάρχει μία μεγάλη φενάκη, ένα τεράστιο ψέμα από τη μεριά της κυβέρνησης, που έλεγε ότι μειώνει τους φόρους».

Και εξήγησε ότι, «το 2022, είχαμε ρεκόρ φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, κι αυτό βεβαίως αποτυπώθηκε διότι για τα έτη 2022 και 2023 έχουμε γύρω στα 4 δισ. υπερπλεονάσματα, δηλαδή χρήματα τα οποία μαζεύτηκαν στο ταμείο του κράτους πάνω από τον δημοσιονομικό στόχο».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «μεγάλο κομμάτι από το πλεόνασμα επιστρεφόταν στην κοινωνία – και είχαμε κατηγορηθεί τότε για ‘σπατάλες’», για να προσθέσει πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει καθαρό ότι δεν θα το κάνει αυτό».

Ο Νίκος Παππάς επανέφερε την πρόταση της Κουμουνδούρου για την καταπολέμηση της ακρίβειας, η οποία συνίσταται στην αξιοποίηση μέρους από τα υπερκέρδη «για να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ούτως ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση στις βασικές τιμές».

Ανδρουλάκης: Η ακρίβεια υπονομεύει την καθημερινότητα του λαού

Στην «άδεια» – όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά – Βαρβάκειο Αγορά βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με επαγγελματίες και πολίτες.

«Χθες, ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος την αγορά του Ρέντη, μας περιέγραψε πόσο καλά τα πάει με την ακρίβεια. Το πόσο καλά τα πάει, το βιώνει στην τσέπη του ο ελληνικός λαός. Τα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Τον Μάρτιο, όπως θα δείτε, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υπερτετραπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και σημείωσε πως η ακρίβεια, το κόστος στέγασης και η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «υπονομεύουν την καθημερινότητα του ελληνικού λαού».

Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, «στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν κρίνεται η πολιτική σταθερότητα (σ.σ. όπως μας… «απειλεί» ο πρωθυπουργός). Κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία, που περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».

ΚΚΕ: Το θηριώδες υπερπλεόνασμα είναι η άλλη όψη φοροληστείας και ακρίβειας

Για «ματωμένα πλεονάσματα» που θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια κάνει λόγο το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το θηριώδες υπερπλεόνασμα, ύψους 4 δισ, πολύ πάνω ακόμα και από τις προβλέψεις, που ανακοινώθηκε για το 2023, είναι η άλλη όψη της φοροληστείας και της ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και των ‘λεφτόδεντρων που δεν υπάρχουν’, όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».\

Όπως αναφέρει, «παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, σε τίποτα δεν θα ωφεληθεί ο λαός από αυτές τις ‘επιτυχίες’, ούτε καν με κάποια ‘ψίχουλα’ όπως γινόταν στο παρελθόν», ενώ υποστηρίζει πως «αυτοί που ‘τρίβουν τα χέρια τους’ είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις, και οι δανειστές-κοράκια με τις πρόωρες εξοφλήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ