Σε ισχύ παραμένει η Διακήρυξη των Αθηνών
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορεί να μην είναι διαπραγμάτευση όπως έχει επανειλημμένα φροντίσει να ξεκαθαρίσει ο Νίκος Δένδιας. Σημειώνοντας μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ακόμα και έτσι όμως το ότι η πολύωρη συνάντηση των αντιπροσωπειών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που είχαν ως επικεφαλής από την ελληνική πλευρά τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και από την τουρκική πλευρά τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ, που συμμετέχει σε όλα τα τραπέζια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έγινε σε ένα κλίμα ιδιαιτέρως καλό που δεν αποτύπωσε τις εντάσεις των θαλασσίων πάρκων των τελευταίων ημερών.
Στο καθιερωμένα λιτό κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών οι δύο πλευρές περιορίζονται να ανακοινώσουν ότι «συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025». Και ότι η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.
Τι δεν ανακοινώθηκε
Σε αυτά που δεν ανακοινώθηκαν είναι ότι υπήρξε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση η οποία έφτασε να προχωρήσει τις συζητήσεις όσον αφορά δράσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σχετίζονται με τις επαφές των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο πλευρών, τις ανταλλαγές επισκέψεων και κάποιες κοινές δράσεις που αφορούν σαφώς «ακίνδυνα» πεδία.
Στην ατζέντα ωστόσο μπήκε και ο προγραμματισμός για ανταλλαγή επισκέψεων ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο για παράδειγμα Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας ή Αρχηγού Στόλου.
Το πότε αυτές θα προγραμματιστούν μένει να φανεί, ωστόσο η συνάντηση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχημένη, θεωρώντας ότι και αυτό το τραπέζι διαλόγου μπορεί να επιτελέσει το δικό του έργο στο πλαίσιο της βαρύτητας που έχει.
Θετική ατζέντα
Επόμενος σταθμός θα είναι το ταξίδι του υφυπουργού εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη στην Τουρκία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογο του, Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα.
Το αν θα καταστεί δυνατό να υπάρξουν και ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες ή έστω αυτές να παραπεμφθούν στη συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι ανοιχτό όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο in.
Μία συνάντηση για την οποία πριν ακόμα γίνει έχουν γραφτεί σειρά αναλύσεων κυρίως για το αν θα μπορούσε να αναβληθεί, με αιχμή την ένταση Αθήνας και Άγκυρας για τα θαλάσσια πάρκα.
Μέχρι να ανακοινώσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης ότι θα πάει στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και εν συνεχεία να το επιβεβαιώσει ο Ερντογάν.
Σε ισχύ η Διακήρυξη των Αθηνών
Την ίδια στιγμή διπλωματικές πηγές απορρίπτουν τις τοποθετήσεις που θέλουν την Διακήρυξη των Αθηνών να υπονομεύεται από τις αντιθέσεις των δύο πλευρών υπογραμμίζοντας ότι αυτή παραμένει σε ισχύ. Τονίζουν άλλωστε ότι το πνεύμα της ήταν η δυνατότητα εκτόνωσης εντάσεων πριν αυτές μετατραπούν σε κρίσεις. Και ενώ αναγνωρίζεται η διάσταση στις θέσεις των δύο πλευρών.
Επί του παρόντος το δόγμα ότι «δεν πρέπει να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη» δείχνει να κυριαρχεί σε Αθήνα και Άγκυρα.
Με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και δύο πολέμους σε εξέλιξη να χαρακτηρίζονται από όλους ιδιαίτερα δύσκολες για μία ακόμα εστία έντασης.
Στην Αθήνα άλλωστε ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει, στο πεδίο, να διατηρήσει τα ήρεμα νερά. Και στη βάση αυτού επιχειρούνται τα επόμενα βήματα.
Σοβαρό αγκάθι παραμένει το Κυπριακό με δυνατότητα να προκαλέσει ένταση στις ελληντουρκικές σχέσεις και μάλιστα στο άμεσο μέλλον, με την Αθήνα επίσης να επιδιώκει μία διαχείριση, σε συνεργασία με την κυπριακή πλευρά.
Ερωτηματικό είναι αν θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου όπως είχε διαρρεύσει και τι εξελίξεις θα φέρει εφόσον γίνει…