Στις 26 Ιουνίου θα συνεχιστεί στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο η δίκη για τη ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν. Πρωτόδικα οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ δικάζονται παράλληλα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης […]
Στις 26 Ιουνίου θα συνεχιστεί στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο η δίκη για τη ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν.
Πρωτόδικα οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ δικάζονται παράλληλα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για μη νόμιμη παρουσία της Πολιτικής Αγωγής. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής δε διαθέτουν έγκυρη εξουσιοδότηση από τους γονείς του θύματος, ισχυρισμό που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο, δεχόμενο την παρουσία των πολιτικών εναγόντων στην δίκη.
Ο νεαρός εργάτης έπεσε νεκρός από επτά μαχαιριές, από μαχαίρια-πεταλούδα, που δέχθηκε από τους δύο κατηγορούμενους, ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, ενώ πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του.
Αρχικά η υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας είχε αντιμετωπιστεί ως διαπληκτισμός θύματος και δραστών, με αφορμή την προτεραιότητα του ποδηλάτου ή του δικύκλου στο οποίο οι δύο δράστες επέβαιναν. Ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε με την καταδικαστική απόφασή του πως το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο, επιβαρυντική περίσταση που δεν είχε αναγνωριστεί στο κατηγορητήριο, γεγονός που επηρέασε την επιμέτρηση των ποινών των δύο καταδικασθέντων.
Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου (αριθμός 398/2014) ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε τη σχετική διάταξη για το ρατσιστικό έγκλημα.
Πηγή: UNFOLLOW