Οι συλληφθέντες αναμένεται αύριο, Τρίτη, να πάνε στον ανακριτή και θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Σε τουλάχιστον 60 συλλήψεις ατόμων που φέρονται να σχετίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα έξω από γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στου Ρέντη, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ.
Η επιχείρηση του τμήματος Αθλητικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου και κυρίως σε σπίτια και αυτοκίνητα οπαδών της δυτικής Αθήνας.
Για τους περισσότερους εξ αυτών είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Οι συλληφθέντες αναμένεται αύριο να πάνε στον ανακριτή και θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ογκωδέστατη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνοντα περίπου 158 άτομα.
Η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο αριθμός των προσαχθέντων αναμένεται να αυξηθεί καθώς στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις οπαδικής βίας.
Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.
Σημειώνεται πάντως πως τα άτομα που έχουν συλληφθεί έως τώρα είναι οπαδοί της ίδιας ομάδας συγκεκριμένα του Ολυμπιακού.
Εκτός από την υπόθεση του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε άλλα περιστατικά οπαδικών επεισοδίων.
Η πρώτη στις 3 Δεκεμβρίου του 2023 (πριν δηλαδή από τα επεισόδια στου Ρέντη) σε αναμέτρηση Βόλου – Ολυμπιακού, η δεύτερη στο περιθώριο πρόσφατου αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αρη και η τρίτη σε αγώνα στα Γιάννενα τον Δεκέμβριο του 2022, μεταξύ της τοπικής ομάδας και των «ερυθρόλευκων».
Νέο βίντεο «καίει»
Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλη Λαμπρόπουλο, που μίλησε στο MEGA η Ελληνική Αστυνομία ερευνούσε την υπόθεση τους τελευταίους 5 μήνες και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι πεντέμισι χιλιάδων σελίδων.
Ερευνώνται συνολικά όχι μόνο τα γεγονότα στου Ρέντη, αλλά και πολλά περιστατικά που θεωρούνται ραντεβού – θανάτου μεταξύ χούλιγκαν.
Βασικά στοιχεία για να τεκμηριωθεί η εμπλοκή προσώπων, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στην επίθεση κατά του αστυνομικού προέκυψαν από ένα βίντεο που είχε βρει σε τρίτη φάση η αστυνομία και δείχνει τον τρόπο που ειδοποιούνται αλλά και ποιος ειδοποιεί.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και μάνατζερ τράπερ.
«Να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει»
Στον απόηχο των συλλήψεων για τη δολοφονία του γιου του κατά τη διάρκεια των δραματικών επεισοδίων στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πατέρας του 31χρονου δήλωσε βαθιά συγκινημένος για τις συλλήψεις, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Θέλω να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει»: Ο πατέρας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη και κατέληξε 20 ημέρες μετά από τον βαρύτατο τραυματισμό του στον μηρό, μιλά για «δικαίωση».
«Την περίμενα αυτή τη δικαίωση, μου την υποσχέθηκαν, θέλω να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει».
«Ήταν μία δύσκολη συναισθηματικά ημέρα, πολλά μπορούν να γίνουν, νόμοι υπάρχουν. Είναι μία δικαίωση, μία αρχή, η δική μου η δικαίωση βέβαια ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει», συμπλήρωσε και είπε για τους συλληφθέντες: «δεν θέλω να τους αντικρίσω, δεν θέλω ούτε να τους βλέπω».
«Έχασα έναν γιο, έναν ήρωα, απέκτησα μια άλλη οικογένεια τη διμοιρία του. Οι συνάδελφοί του είναι όλοι γιοι μου, τον γιο μου αγκάλιαζα εκεί μέσα» δήλωσε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια.
Παύλος Μαρινάκης: Τέτοιες υποθέσεις απαιτούν χρόνο
Στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τονίζοντας παράλληλα πως τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται χρόνο.
Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στα ξαναζεσταμένα μέτρα της κυβέρνηση για την οπαδική βία είπε πως η κυβέρνηση ανέλαβε τις πολιτικές της ευθύνες και προχώρησε σε μέτρα για την οπαδική βία λέγοντας «τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλους να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Όλα όσα είχαμε πει τότε τα κάναμε πράξη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικά παιχνίδια να γίνονται όπως και τα ευρωπαϊκά και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα από μειοψηφίες επιβλήθηκαν οι απαραίτητες πειθαρχικές ποινές από την αρμόδια αρχή».
Αναφερόμενος στην ποινική διάσταση της υπόθεσης είπε, «αυτό δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να το σχολιάσει. Η απάντηση είναι, ας έχουμε εμπιστοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανό, τέτοιες πολύ σοβαρές έρευνες να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία, νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα και πρόσθεσε λέγοντας πως συγκεκριμένες λεπτομέρειες, κανένας μας δεν γνωρίζει, ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει. Δεν είναι δουλειά αυτό της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν, θεωρώ, πολύ σύντομα ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».