Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία – «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία – «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Αίσθηση προκαλεί η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, πρόεδρος του οποίου είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Δεν κοπάζουν οι αντιδράσεις για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και γενικότερα  τις μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πτυχές του θέματος να αναδεικνύονται καθημερινά, κι ενώ η πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, δείχνει ότι ενόψει ευρωεκλογών πρώτη προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η δημόσια υγεία (56%).

Πέρα από τις αντιδράσεις τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν με πολλά προβλήματα και παρατυπίες, ενώ και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μέτρια προς κακή, αν αναλογιστεί κανείς την προώθηση που έκανε ο κ. Γεωργιάδης.  Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων επί χρήμασι γίνονται σε εκτός λίστας ασθενείς, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για την θέσπιση τους, ότι δηλαδή γίνεται για να αποφορτιστεί η λίστα και να βελτιωθεί η πρόσβαση των πιο αδύναμων στα πρωινά χειρουργεία.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, για χορήγηση της δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, με αυτή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να προκαλεί αίσθηση καθώς πρόεδρος είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ

Στα κάγκελα οι γιατροί

Πιο αναλυτικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί και με τη συμμετοχή τους στην απεργία της Τετάρτης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στην Υγεία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ): «Η πολιτική αυτή μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε κερδοσκοπικά ιδρύματα που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, και τη σχέση γιατρού – ασθενούς σε μία απλή εμπορική συναλλαγή, που αποκλείει από τις υπηρεσίες Υγείας το 50% των πιο φτωχών από τους φτωχούς, αυτών που «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τζίρο 500 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας, που επιβάλλει στους ασθενείς νέα χαράτσια για φάρμακα και εξετάσεις για να ελαφρύνει τους «αναξιοπαθούντες» επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας και να μειώσει τα ποσά που επιστρέφουν μέσω clawback στον ΕΟΠΥΥ.

Τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις θα πληρώσουν απευθείας στους ομίλους της Υγείας οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας κυβερνήσεων και ΕΕ».

«Οι ογκολογικοί ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν επέλεξαν να πληρώσουν. Ήρθαν αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα ή πληρώνεις ή μειώνονται οι πιθανότητές σου για να ζήσεις»

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις καταρρίπτεται το άθλιο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το αίσχος των «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων υπηρετεί τη μείωση της αναμονής για τους 100.000 ασθενείς που περιμένουν στις λίστες της ντροπής.

Επιβεβαιώνεται ότι τα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός!

Οι ογκολογικοί ασθενείς που χειρουργήθηκαν στα «απογευματινά» επί πληρωμή χειρουργεία δεν επέλεξαν να πληρώσουν. Ήρθαν αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα ή πληρώνεις ή μειώνονται οι πιθανότητές σου για να ζήσεις.

Η ασθενής με κάταγμα στον αγκώνα που χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου δεν ήταν στη λίστα αναμονής. Ήταν επείγον περιστατικό, έπρεπε να χειρουργηθεί δωρεάν, αντί για αυτό της ζήτησαν να πληρώσει το θεσμικό «φακελάκι»!».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Η ΟΕΝΓΕ έκανε παράλληλα γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία σημειώνοντας ότι η θεσμοθέτησή τους είναι αντισυνταγματική.

Όπως αναφέρει: «Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των ΄΄απογευματινών΄΄ επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό η ΟΕΝΓΕ, από κοινού με 30 Ενώσεις – μέλη της, κατέθεσε την Τρίτη 16/4/24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης, την οποία και σας κοινοποιούμε».

Στην αίτηση ακύρωσης των απογευματινών χειρουργείων, οι γιατροί αναφέρουν ότι «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο ΠΙΣ «αδειάζει» Γεωργιάδη

Την  ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του, (με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια) διαπιστώνει πως υπήρξαν σοβαρές στρεβλώσεις των θέσεών του «παρά τη σαφή και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθ. Εξαδάκτυλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και του γραπτού υπομνήματος που ο Σύλλογος είχε καταθέσει στην πολιτική ηγεσία».

Συγκεκριμένα, αναφέρει το θεσμικό όργανο των γιατρών: Σχετικά με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου επαναλαμβάνουμε την ειλημμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ, η οποία επαναβεβαιώθηκε από την πρόσφατη Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ και η οποία αναφέρει ρητά:

«Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, στους οποίους η πολιτεία οφείλει να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας με επαρκή αριθμό προσλήψεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα υπερεργασίας και να καλυφθούν με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι πολίτες.

Τυχόν χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, όπως το περιγραφόμενο στο άρθρο 7, θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και ΚΥ του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Ο ΠΙΣ τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ

Έλλειψη στόχευσης – αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών

Ο ΠΙΣ θεωρεί «θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο».

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «είναι παντελώς αβάσιμη και προσχηματική η επίκληση του ΠΙΣ ως εισηγούμενου την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που απέσυρε ο υπουργός Υγείας. Υποθέτουμε ότι το έπραξε προκειμένου να μην κατονομάσει και εκθέσει στην ιατρική κοινότητα εκείνους που όντως την εισηγήθηκαν, καταστρατηγώντας ανερυθρίαστα τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης».

Τέλος, στο ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων, «ο ΠΙΣ πιστεύει πως αποτελεί έλασσον ζήτημα η απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί αυτό που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον εργάσιμο τακτικό χρόνο τους, όταν εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης το 40% των χειρουργικών αιθουσών παραμένουν κλειστές.

Επιπλέον αποτελεί πρόκληση η νομοθέτηση της λύσης των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα εργαστήρια τα οποία τυχόν θα κινητοποιηθούν, όταν το clawback που θα είχε καταργηθεί το 2018 φτάνει στο 50%.

Συμπερασματικά ο ΠΙΣ, μετά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου στη Βουλή, διαπιστώνει έλλειψη στόχευσης στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας».

Κατά των απογευματινών χειρουργείων η Παγώνη – Τι λέει ο Εξαδάκτυλος

Μιλώντας στο MEGA o κ. Εξαδάκτυλος, ανέφερε: «Για τα απογευματινά χειρουργεία που έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο εδώ και τρεις μήνες έχω πει σταθερά ότι δεν θα είναι η λύση στο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά δεν θα είναι και η καταστροφή του. Αυτό το έχουμε δει εδώ και 23 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία».

Κατά των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων τάχθηκε στο μεταξύ, για ακόμη μια φορά (η προσκείμενη στη ΝΔ) πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Και η ΕΙΝΑΠ και η ομοσπονδία είχαμε πάγια θέση, ότι δεν συμφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία» είπε ενώ σχολίασε πως «οι θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συμφωνούσαν μέχρι πρότινος με τον κ. Γεωργιάδη. Ξαφνικά μετά την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αλλάχθηκε η τακτική του ΠΙΣ και βγήκε η ανακοίνωση αυτή (σ.σ δείτε παραπάνω)».

Αναφερόμενη η Ματίνα Παγώνη στον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο σημείωσε: «O πρόεδρος του Πανελληνίου και υποψήφιος στην Ευρωβουλή, σημαίνει ότι συμφωνεί με το υπουργείο και με αυτά που ψηφίστηκαν για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής».

Στην συνέχεια ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι τα απογεματινά χειρουργεία δεν αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών.

Και το ευρωβαρόμετρο

Στο μεταξύ  σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που κυκλοφόρησε πριν τις ευρωεκλογές η δημόσια υγεία είναι μεταξύ των θεμάτων που οι πολίτες θεωρούν πρέπει να είναι από τα πρώτα που πρέπει να μπουν στον προεκλογικό διάλογο.

Πρώτη προτεραιότητα για τους Έλληνες είναι η δημόσια υγεία (56%), η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%), η στήριξη της οικονομίας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) αλλά και η αγροτική πολιτική (35%), που στην Ελλάδα μπαίνει πολύ πιο ψηλά από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με το θέμα της άμυνας και ασφάλειας να ακολουθεί (22%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ