Εμμέσως πλην σαφώς οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τώρα που λύθηκε το Μακεδονικό μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να πάει και να ζητήσει ελάφρυνση. Κάτι που περιλαμβάνει και υπόνοιες για συναλλαγή.
Η βόμβα που πέταξε χθες ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος για το παζάρι της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος με αντάλλαγμα το Μακεδονικό, προκαλεί νέο πόλεμο στο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το διέψευσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ποτέ οι δανειστές δε ζήτησαν αντάλλαγμα για την ελάφρυνση, το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει κι άλλα. Όπως ότι Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι η πολιτική καλή θέληση- στην επίτευξη της συμφωνίας- μπορεί να χαρίσουν στην Αθήνα μια πιο θερμή- από ό,τι συνήθως- υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα σχεδιαστούν τα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Κάτι που περιλαμβάνει πιθανή ελάφρυνση χρέους.
Εμμέσως πλην σαφώς οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τώρα που λύθηκε το Μακεδονικό μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να πάει και να ζητήσει ελάφρυνση. Κάτι που περιλαμβάνει και υπόνοιες για συναλλαγή.
Το Reuters υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόθεση του χρέους, παραπέμποντας στα όσα είπε στον Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε είχε πει ότι αισθάνεται σαν να παίζει ταυτόχρονα δύο παρτίδες σκάκι, για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και το χρέος.
Το σκηνικό που στήνεται τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup δηλητηριάζει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.
Μια πρώτη γεύση πήραμε χθες με τη σύγκρουση Μαξίμου με Περαιώς για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην FAZ ότι δεν θα κάνει τίποτε για να αλλάξει η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Οι υπόνοιες για συναλλαγή θα παραμένουν και την Πέμπτη, ανάλογα με τις αποφάσεις θα επιβεβαιωθούν όσοι μιλούν για παζάρια ή όσοι αναφέρουν ότι δεν έγινε ποτέ καμιά συναλλαγή και ανταλλαγή των εθνικών θεμάτων με την απομείωση του χρέους.
Οι απέναντι στην κυβέρνηση θα κατηγορήσουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας για να πάρει κάποιες, ασαφείς ρυθμίσεις του χρέους.
Οσοι είναι κοντά στο Μαξίμου μιλούν για αθλιότητες και αποκρούουν τις κατηγορίες αυτές.
Η σημερινή συνάντηση τριών βασικών παραγόντων, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Μακρόν και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αναμένεται να γίνει στο περιθώριο του Συνεδρίου των Βιομηχάνων στο Βερολίνο, έχει την ιδιαίτερη σημασία της, δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και της απόφασης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.