Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα.»
«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Νέλσον Άμπι: Ένα σύγχρονο στόπερ με όλο το μέλλον μπροστά του
Τι είχε αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση του στην ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί περιβαλλοντικά προγράμματα για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις στο Αιγαίο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέφερε το αφήγημα της «αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών» νουθετεί την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί «τα προβλήματα» στο Αιγαίο, προκειμένου να προβάλει τη δική της ατζέντα.
Τι λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας
«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης «Οι Ωκεανοί μας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πλέον τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα θέλαμε να συμβουλέψουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα. Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην αναλαμβάνουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σε περιβαλλοντικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε τις πιθανές de facto καταστάσεις που δημιουργεί η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς. Επαναλαμβάνουμε ότι τα αναφερόμενα θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική επίδραση στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».